- Geschreven door Marcel de Ruyter
Een aantal jaren geleden liep ik rond in één van de betere gesorteerde hengelsportzaken en liep tegen de producten van Z-Man aan. Op één van de zakjes stond rechtsboven “Have you tried the Ned-Rig?”. Ik was in eerste instantie al onder de druk van de materialen die Z-man gebruikte, want die zijn dus door de speciale elastische materialen die hun gebruiken 10x sterker dan standaard soft baits. Toen besefte ik nog niet dat ik ineens compleet verslaafd zou raken aan deze techniek en bijna het hele assortiment zou aanschaffen. In de koude periode van het jaar is dit een techniek die standaard vis blijft opleveren, maar ook in de zomer tijdens taaie dagen heeft deze techniek de dag doen redden met de nodige vissen.
Baars is helemaal gek van de ned-rig .. en ik inmiddels ook
De ned-rig
Toen ik thuiskwam met de nodige zakjes Z-Man heb ik op het internet gezocht naar instructie video’s en zag hierbij onderwateropnames van Z-Man aasjes gemonteerd op een zogenaamde “Mushroom jighead”. De vorm van deze jighead is misschien wel de basis van het systeem, want zonder deze kop zal het aasje, wat een ontzettend hoog drijfvermogen heeft, nooit zo mooi rechtop gaan staan. Het is even oefenen om het aasje goed op de jighead te schuiven, maar ook daar waren genoeg video’s van te vinden. Even het rubber uittrekken om over het steelhaakje te liften is de truc. Een druppeltje secondelijm ertussen is dan direct aan te raden, want het materiaal is zo elastisch dat het aasje kan gaan zakken op de haak, zeker wanneer men aanbeten krijgt en de vis de achterzijde van het aasje pakt. Eenmaal gemonteerd kan men, wanneer men niet vast komt te zitten aan de bodem, met één aasje wel tientallen vissen vangen zonder schade aan het aasje. Er gaan verhalen rond op internet van wel 200 vissen die op één en hetzelfde aasje zijn gevangen.
Langzaam, langzamer, aller langzaamst
Wanneer men mensen mij vragen hoe optimaal de ned-rig te vissen, dan vraag ik altijd hoe langzaam zij kunnen vissen. Als je namelijk denkt dat je soms langzaam vist met kunstaas dan kun je met de ned-rig namelijk nog langzamer aan de slag. Sterker nog, de kracht van de ned-rig zit veelal in het laten staan op de bodem en door minimale bewegingen het aasje het werk te laten doen. Meestal is een beetje stroming onderwater of een klein tikje met de hengel al voldoende om het aasje z’n werk te laten doen. In heel veel gevallen volgt de aanbeet soms wel pas na 10 seconden of langer nadat je het aasje voor het laatst hebt bewogen. Durf je ned-rig dus langer te laten staan dan wat je met andere softbaits gewend bent. Een hulpmiddel hierbij zijn de lichte gewichten van de mushroom jigheads. De gewichten die ik gebruik zijn tussen de 3,5 en 5 gram. Dit lijkt erg licht en dat is het ook, maar omdat je zo langzaam vist en het aasje dus tergend langzaam over de bodem vist is het voornamelijk een kwestie van bodemcontact houden. De vis kan het lichtgewicht aasje simpel naar binnen zuigen en dat is van groot belang bij deze vorm van vissen.
Door het zeer geringe gewicht makkelijk te inhaleren
Beheerst aanslaan
Net zoals bij de Carolina-Rig doe je er goed aan niet direct aan te slaan bij een aanbeet. Okay, nu doel ik wel op de voorzichtige aanbeten. Wanneer je een keiharde knal krijgt zet je uiteraard gewoon direct de haak, maar in veel gevallen pakt de vis het aasje zo rustig dat je soms ineens alleen maar lichte weerstand voelt.
Bij elke vorm van weerstand richt ik mijn hengel met een semi strakke lijn richting aasje en zoek contact om te voelen waarmee ik te maken heb. Ik kijk hierbij naar de top van de hengel en zoek bevestiging met wat ik voel. Zodra je een vorm van tegenweerstand voelt, draai je je hengel rustig strak op de vis en zet je beheerst de haak. Niet te hard, want de meeste ned-rig haken zijn dundradig en ik ken verhalen dat ze kunnen breken bij een te harde aanslag. Dit is gedaan om de haak zo licht mogelijk te houden zodat de vis alles zo makkelijk mogelijk naar binnen kan zuigen. Goedkope varianten ned-rig jigheads zijn vaak uitgerust met een dikkere haak. Of het hieraan ligt kan ik niet met zekerheid zeggen, maar heb vaak meegemaakt dat juist mijn ned-rig wel wordt gepakt en die van een ander niet. Al met al heeft de hele techniek iets weg van de ouderwetse techniek “op de stoot vissen” of “sleepje” bij het snoekbaarzen, maar sla je iets sneller aan.
Schitterend exemplaar die werpend uit de boot werd verleid op de ned-rig
Materiaal voor de ned-rig
Voor de ned-rig is het belangrijk dat je met aangepaste materialen vist, niet elke hengel en lijn is gewoonweg geschikt voor deze stijl van vissen. Ikzelf gebruik graag een hengeltje van Okuma en dan wel het type Psycho Perch in de lengte van 230 cm met een werpgewicht tot 12 gram. De hengel mag wel een beetje ruggengraat hebben daar je soms ook op groetere afstanden de haak moet kunnen zetten, maar een uiterst gevoelige hengeltop is essentieel. Je moet immers alles kunnen voelen en de vis moet jou niet kunnen voelen wanneer je trekt. Vandaag de dag zijn er zat van dergelijke type hengeltjes op de markt. Gezien de zachtheid van veel dropshot hengels zou je ook deze perfect kunnen gebruiken. Als hoofdlijn kies ik altijd graag een 10/00 gevlochten lijn in een 8 braid variant. De lijn moet dun, rond en smooth zijn. Dunnere lijnen kan ook, maar persoonlijk vind ik te dunne lijnen erg pluizig worden en blijft dit overal achter hangen. Zeker bij koud weer en natte omstandigheden om gek van te worden. Ik gebruik altijd een lichte voorslag fluorocarbon van maximaal 26/00 om de boel zo licht mogelijk te houden en knoop ik mijn aasje direct aan de hoofdlijn voor directe actie en contact. In sommige gevallen gebruik ik zelfs een hoofdlijn van fluorocarbon met een maximale diameter van 22/00. Zeker wanneer ik niet al te ver hoef te werpen en het water niet al te diep is, is dit een zeer goede keuze. Fluorocarbon en mono lijnen hebben wel iets meer rek, maar zeker wanneer je rustig vist en niet al te snel en te hard wil aanslaan is rek juist weer ideaal. Ook trek je de haak niet zo snel uit de bek van de vis dan.
Tijdens het waden gevangen op een koude decemberochtend op nog geen 2 meter diepte
De ned-rig vanaf de kant
Wanneer ik vanaf de kant vis met de ned-rig is het zaak dat de weersomstandigheden niet te rumoerig zijn. Veel wind bijvoorbeeld kan echt een spelbreker zijn wanneer men met de ned-rig wil vissen. Zoals eerder omschreven is het gewicht maar gering en contact met het aasje houden is gewoon noodzaak. Daarom pak ik vak liever ander kunstaas of andere technieken wanneer er veel wind is.
Het mooie van de ned-rig is dat je het als searchbait kan gebruiken en tegelijkertijd ook om specifiek moeilijke vissen over de drempel te trekken wanneer een school is gevonden. Ook al zit de kracht toch meer in het langzame vissen. Vaak vang je de baarzen net bij de taludrand en die bereik je het beste door te gaan waden. Vaak laat ik dus in die omgeving mijn ned-rig even aantrekkelijk staan. Ook op kanalen en vaarten is de ned-rig onverslaanbaar. Je kunt er werpend interessante stekken mee uitvissen, maar ook zeker gewoon de kantjes mee uitlopen. Wanneer je dit doet, ga dan zeker niet te ver uit elkaar staan. Niet zelden volgen er meerdere grote baarzen hun gehaakte soortgenoot en door simpelweg je aasje in de directe omgeving aan te bieden kan men vaak twee exemplaren tegelijk haken. Veelal zijn het dan ook gelijk de grotere vissen die zich melden.
Double strikes op de ned-rig zijn ook zeker mogelijk, blijf dus dicht bij elkaar staan
De ned-rig vanuit de boot
Vanuit de boot vis je werpend naar de kant toe, dus eigenlijk het talud terug daar waar je wadend vanaf de kant het talud van de andere zijde benaderd. Niet altijd even makkelijk dus vanuit de boot, want het kan nogal wat concentratie kosten om met een lichtgewicht kopje bodemcontact te kunnen houden. Zeker met de steile taluds waar je tegenaan vist niet altijd even simpel. Veel mensen hebben wellicht het geduld om het hele talud aan de boot terug te vissen. Ik doe dit eigenlijk niet, ik vis alleen het ondiepere deel af en net waar het te diep wordt en ik dus moeilijk bodemcontact kan houden draai ik binnen en maak een nieuwe worp. Ik besef dat ik hiermee vis oversla, maar er zijn andere kunstaasje die dan wellicht een betere keuze zijn dan. De vissen op het ondiepere deel worden heel snel getriggerd door het langzaam vallende aasje is mijn ervaring en dus blijft een aanbeet meestal niet lang uit. Wie denkt dat er alleen maar grote baarzen in hartje winter huizen op het ondiepe deel heeft het mis, want geregeld hebben wij het al meegemaakt dat zich alleen maar snoekbaarzen melden wanneer de grote baarzen het af lieten weten. Zeker in het vroege voorjaar (februari en maart) kan dit zomaar dus de techniek zijn om aantallen te scoren. Maar gezien het klimaat vandaag de dag hebben Bert en ik ook snoekbaarzen weggeplukt in december op nog geen meter water, dus wie het weet mag het zeggen! Opvallend is wel dat wij soms succesvoller zijn op het ondiepe in tegenstelling tot veel verticaalvissers om ons heen. Persoonlijk denk ik ook dat de vissen die erg ondiep zitten actief voedsel zoeken en dus makkelijker te vangen zijn in tegenstelling tot hun familieleden die roerloos op 10 meter water of dieper op de bodem liggen. Iets wat ik bij het gericht zeeforel vissen ook altijd al heb opgemerkt.
Snoekbaarzen op soms nog geen meter water, de ned-rig weet er wel raad mee
Welke varianten?
Persoonlijk vind ik dat er maar één echte ned-rig bestaat en dat is de variant van Z-Man. De jigheads die ik steevast gebruik zijn de ‘finesse shroomz’ van Z-Man en de aasjes die ik hierop graag inzet zijn de TRD HogZ, CrawZ, TicklerZ, TRD Hula StickZ, TubeZ en de finesse wormZ. Ook hierin zitten weer mijn favorieten, maar experimenteren werkt zeker. Daar waar veel mensen veelal vissen met creature baits en kreeft imitaties pak ik juist graag een worm en andersom, simpelweg omdat ik denk dat dressuur wel zeker ter sprake kan zijn. Te veel franjes aan al die aasjes kan dus in je tegendeel werken.
Deze baars pakte het assje gewoon stil van de bodem
Op een goede 2e plek heb ik de ned-rig van Korum staan die onder de naam Squirmz gaan. Handig die kant en klare setjes met verschillende kleurtjes en vergelijkbaar met de standaard finesse TRD van Z-Man. Ik heb er goed mee gevangen en zeker wanneer je niet al te veel mee wil nemen en een paar uurtjes op pad gaat volstaat een handjevol van deze variant. Voor alle Z-Man producten en dus ook de Korum Squirmz geldt dat je deze bij elkaar moet houden en nooit moet mengen met andere softbaits. Het smelt werkelijk dwars door je softbaits heen en dus aandacht hiervoor.
De Korum Squirmz komen voor mij op een goede 2e plek
Z-Man heeft zelfs speciale opbergmappen waarmee je je zakjes netjes kan ordenen. Mooie van dit systeem is dat je softbaits goed blijven en snel ziet wanneer je weer eventueel moet aanvullen. Ook zitten er in dergelijke mappen handige opbergvakjes van transparant plastic waarin je jigheads, schaartje en andere zaken kwijt kan.
Probeer het dus zelf eens en laat je verbazen door de geweldige werking van de ned-rig.
Marcel de Ruyter