Wat zien we en hoe moeten we ernaar kijken? Ik heb inmiddels al heel wat uurtjes gevaren met mijn nieuwe HDS9 Live met 3 in 1 transducer en vooral ook door uit te proberen en instellingen veranderen best wel een redelijk beeld gekregen van wat die ding nou eigenlijk registreert. We hebben nu al een behoorlijk aantal keer gevist op meerval en ik kan helaas maar 1 x zeggen dat ik er 1 gezien heb op de sidescan en ik was zo enthousiast dat ik de verkeerde knop ingedrukt heb om een screenshot te maken dus….niet gelukt en ook daarmee kreeg ik dus de hint om nog meer te oefenen met de knoppen zodat ik het apparaat blindelings kan bedienen.

Wat we nou eigenlijk zien is dat er gewoon op heel veel plekken gewoon niets te vinden is, een kale bodem zonder structuur of obstakels en tijdens het varen op de Waal heeft Marcel al heel vaak gehoord…Nada, Noppes, Empty en ook als je daar gaat vissen vang je dus niets. Het apparaat liegt niet en ook al geeft de fishvinder vaak wel echo’s waarvan je denkt dat het vis is maar waarschijnlijk of drijfvuil of echt hele kleine vis is die je toch niet gaat vangen. Ook pelagisch ben ik al wat uurtjes bezig geweest en het gekke is dat ik daar mooie stijgers naar mijn aas heb gezien op de dieptemeter maar die niet geregistreerd werden op de side scan. Hieruit maak ik op dat als ik de side scan op 50  meter zet omdat de bodem 20 meter diep is het zien van vis heel moeilijk is mits het een hele grote vis is want hoe verder je uitzoomt hoe kleiner het beeldje van de vis die je ziet.

Langs een brugpijler varen of onder een brug door geeft dus een duidelijk beeld dat de pijler op heipalen staat wat op de side scan prachtig te zien is. De paal zelf is het witte puntje de zwarte lijn erachter de schaduw van de paal. Je kunt zelfs de beschoeiing zien als wit lijntje geheel links en rechts in beeld. Ook dat er dus geen vis aanwezig is tussen de palen wat je wel zou verwachten bij meerval of snoekbaars. Hieronder plaats ik nog een paar plaatjes waarbij het wel heel duidelijk is waar de vis zit.

1.png

2.png

School vis links in beeld

Op de dieptemeter zien we heel veel echo’s en dat zien we ook terug als ruis op de zwarte lijnen en dat betekend dat de vis ook recht onder de boot zwemt maar ook hier zie je amper dat het vis is.

Hieronder een nog beter plaatje genomen op de Waal. Ook een structuur zoals planten?? Mijn instellingen zijn dus links en rechts naast de boot kijken met sidescan en boven in het midden de 2D echo (normaal beeld van een 200KHz ) en daaronder de image scan waardoor ik beter kan bepalen wat structuur is of toch vis. Daar is het screenshot hieronder een mooi voorbeeld van.

3.png

Mooi om te zien een school als dit. Varend /trollend op de Hoge en of Lage vaart geeft op de sidescan zelfs een beeld over de gehele breedte want je kan aan twee kanten de beschoeiing zien als een witte lijn en vaar eens lang een damwand.

Net als een vis die komt kijken bij je aas wat op half water hangt al zou het nog mooier zijn als die het aas ook zou pakken. Meerdere van deze stijgers gezien al maar nog geen aanbeet gehad. Voorlopig leer ik nog steeds meer kneepjes en manieren om meer te halen uit deze beelden en ook al zal een vis niet bijten als tie gewoon niet wil, blijft het prachtig om te zien. Het kaartje links in beeld neem ik ook zelf op en dat is vrij eenvoudig. Een aanmelding bij C-map en gratis toegang zodat je je beelden ook kunt uploaden en delen waardoor er gedetailleerde waterkaarten beschikbaar komen voor iedereen die C-map heeft. Tip: neem op met SL2 dus niet de standaard SL3 want die is met structure scan en die hebben de meeste van ons niet.

4.png

5.jpg

Hier nog een stukje water bij het Block welke ik heb gescand, opgenomen en geupload.

Doe er wat mee, speel leer en vraag gerust als je meer wil weten over het gebruik.

Bert