Corona-tijd komkommertijd, nou echt niet, in veel beroepsgroepen w.o. natuurlijk de zorg lopen de mensen op hun tenen, maar ook in de ICT en beveiliging de beroepsgroepen waar wij ons in bevinden is er een enorme piek te bespeuren in de dienstverlening, gelukkig zou ik bijna zeggen want er zijn zat mensen die in deze tijd zwaar getroffen worden. Wat de tijd ons gaat brengen weet niemand, wel is duidelijk geworden dat de hengelsport een enorme boost heeft gekregen van de crisis die Corona heet. De hengelsportzaken floreren en ook de verkoopcijfers van vispassen schieten omhoog.

Wat is er lekkerder dan in tijden van ellende en stress om ons heen dan even een paar uurtjes te ontspannen aan of op het water. De herfst leent zich daar voor de roofvis natuurlijk uitstekend voor, de vis gaat zich voorbereiden op de aanstaande winter en vreet zich nog even helemaal vol. Natuurlijk ben je in ons land sterk afhankelijk van het weer, nu is het natuurlijk herfst en de temparatuur schiet alle kanten op, zo is het 22 graden en schijnt het zonnetje, het volgende moment loop je in je wamte- en/of regenpak en staat er een windje 8 uit het oosten. Natuurlijk hangt de stekkeuze hier mee samen en soms moet je op het laatste moment schakelen, maar toch hebben we de afgelopen weken al een aantal mooie sessies beleefd.

De roofvis zoekt bijna vanzelfsprekend de sloten op waar de aasvis naartoe trekt, poldersloten en woonwijken bieden vaak een rijk bestand aan aasvis en dus is een dergelijk water dan ook vaak een goed keuze.

1s.jpg

Een prachtig getekende snoek gevangen in polderwater

2s.JPG

Vaak Oud Hollands takkenweer, maar vangen als een Jekko

3s.jpg

Een spinnerbait blijft een absolute topper in dichtbegroeid water

 4s.JPG

Het hedendaagse rubber heeft na een goede sessie en 15 snoeken verder wat onderhoud nodig

Trolsessies in Nederlandse polders staan natuurlijk altijd garant voor de nodige vangsten, soms zijn aantallen tot wel 20 vissen op een dag zonder problemen mogelijk. Natuurlijk halen we hier veel plezier uit, maar de riviervisserij heeft onze harten de laatste jaren toch wel gestolen. Pionieren in de uiterwaarden van de Waal, met de boot de voor ons minder bekende rivieren op of ten slotte struinen langs de rivierplassen, je weet nooit wat je visdag gaat brengen. Want werkelijk alles is mogelijk!

Zo besloten Marcel en ik na een succesvolle eerste sessie van Bert en Marcel, waarbij wederom een PR sneuvelde, een tweede sessie te beleggen op de Nederrijn. In die eerste sessie werd, zoals jullie hebben kunnen lezen in het voorgaande artikel, voldoende vis gespot op de fishfinder. Er werden ook de nodige vissen gevangen w.o. een monsterbaars van 51cm, maar hielden de snoekbaarzen bovenal de kaken op elkaar. Toch gingen we vol goede moed en met heel veel zin terug naar die voor ons nog redelijk onbekende rivier.

Hoe gek het ook klinkt en hoewel het een vorm van ontspanning blijft, op een sessie als deze ga je slapen (lees: nadenken, woelen en dus geen oog dicht doen) en dus waren we al zeer vroeg op pad. Aangekomen bij de Nederrijn een prachtig tafareel, een wakker wordende rivier met overal vogels, springende vis en de nodige natuurliefhebbers die die tafarelen dan weer op beeld vastleggen. Ondertussen maken wij de boot klaar om te traileren en drinken we een vers gezette bak koffie.

Al vriji snel na het traileren en mede ingegeven door de nog laaghangende mist zoeken we de dichtstbijzijnde krib op om die wat uit te werpen, het blijkt een krib te zijn waar onder water een afvoerbuis ligt die warm water uit een naastgelegen fabriek loost in de rivier. Gezien het vele speldaas een krib waar je dus roofvis kunt verwachten, vaak in de vorm van baars, roofblei en in dit geval winde.

5s.JPG

Een prachtige volbloed winde gevangen op een Savage Gear tailspinner

Rivieren staan vaak bekend om hun grote hoeveelheid baarzen en dat er door het enorme voedselaanbod ook grote exemplaren tussen zitten weten we inmiddels ook, maar zie ze maar eens te vinden. Vaak kom je al trollend én met een schuin oog op de finder al snel plekken tegen waar zich meer prooivis in het water bevind dan elders. Vaak loont het dan om een dergelijk plek werpend uit te vissen, dat kan natuurlijk op verscihillende manieren, met een shadje, een dropshot of heel traag met een ned rig montage. Langgestrekte stenen kanten blijken op de rivier vaak een ware magneet voor baars. En als er dan ook nog eens wat scheepvaart is die de nodige reuring veroorzaakt in het water wordt een baars in deze tijd van het jaar vaak getriggerd om te eten.

6s.jpg

Wederom een hoge 40'er rivierbaars, deze baars werd verschalkt op een dieplopende plug.

7s.JPG

Waar veel baars bij elkaar zit, is deze soort natuurlijk ook niet weg te denken. Wat een schoonheid ;-)

8s.JPG

Ware rivier snoek

Natuurlijk hebben we niet altijd de mogelijkheid om de baarzen op de rivier te belagen, vaak zoeken we voor een korte sessie van een paar uurtjes kanalen in de buurt op. Hier kun je prima uit de voeten met een lichte spinhengel en wat UL kunstaas. Allerhande kunstaas is goed in te zetten, maar vaak geven we toch wel de voorkeur aan klein, natuurlijk gekleurd aas. Als dat aas ook nog eens behoorlijk elastisch is, zoals het kunstaas van o.a. ZMan, proeft de baars het verschil tussen een echte aasvis en je kunstaas niet eens meer.

9s.JPG

Ook op de juiste kanalen is goed en grote baars te vangen

11s.JPG

Traag gevist op een ZMan ned rig

12s.jpg

Ook de snoekbaars is niet vies van dergelijk aas

En zo zijn er in de nabije omgeving heel wat technieken en wateren die je kunt aanboren om een visje te vangen. Op een rustige dag kun je op de randmeren prima vertoeven en kun je de nodige baars, snoekbaars en grote snoek bij elkaar vangen. Sleutel tot succes blijft toch altijd wel het pionieren, werkt methode A niet probeer dan eens wat anders, vervang je rubberen dropshotje door een verse niet al te grote spiering of switch naar verticaal dichtbij de bodem. Door te wisselen van techniek vind je vaak de sleutel tot succes.

13s.jpg 14s.jpg

Wisselen van techniek brengt vaak vis in de boot

Tot slot kan ik erg genieten van het enthousiasme van mijn jongste dochter als het op vissen aankomt, het vissen is haar natuurlijk al van jongs af aan met de paplepel ingegoten maar ik zie haar techniek steeds beter worden. Ze weet inmiddels aardig zelfstandig haar visjes te vangen aan de waterkant en doet menig passant versteld doen staan.

15s.jpg

Korte sessies om de hoek leveren veel vis op

17s.JPG

Klein maar fijn

18s.jpg

Fantastisch toch

19s.jpg

Ook aan het kanaal staat ze haar mannetje

Geniet nog even van de mogelijkheden deze herfst.

 

Tight lines,

Dennis