Het lijkt maar niet op te kunnen, we zijn nog maar net bekomen van de meerval van 1.85 cm en de volgende PR is alweer verbroken. Dat mijn PR baars verbroken zou moeten worden dit jaar stond al op het notitielijstje als doel, want de nodige gerichte sessies op XXL baars stonden al op de planning. Maar dat deze al begin oktober zou komen had ik niet verwacht. Op zich niet onmogelijk natuurlijk, want oktober staat doorgaans garant voor de nodige mooie roofvisvangsten. De vis moet zich gaan volvreten voor de naderende winter en zijn dan een stuk onvoorzichtiger. Bert en ik besloten eens de Neder-Rijn aan te gaan doen op zondag 11 oktober. Uiteraard hadden wij in de ochtend weer pech en bleek de openbare trailerhelling open te liggen door reparatiewerkzaamheden. We moesten dus uitwijken naar een gedeelte waar normaliter een fietspontje vaart. Deze was overigens prima te gebruiken, want door Corona lag deze sowieso al een tijdje stil. Beiden hadden wij hier nog niet gevist en dus beginnen wij met een stukje trollen om het water in kaart te brengen. Het duurt dan nog wel even voordat de eerste vis zich meldt, maar een keiharde beuk op mijn Salmo Hornet en een goede kromme hengel maakt alles goed. Echter al snel tijdens de dril weet de vis zich te lossen. “Shiiiiitttt..dat voelde goed aan”. Ik twijfel even of ik weer met een meervalletje te maken had, want de aanbeet leek wel of ik vastliep en daarna ging de vis alleen maar langzaam zwemmen, Helaas, maar we gaan door. Iets verderop eindelijk de eerste baars aanbeten en één baars die blijft hangen. In ieder geval is de kop eraf.

1s.png

De kop is er tenminste af

We trollen door en besluiten een plekje gerichter uit te vissen met shads waar wij vissignalen lijken te zien tegen de bodem, maar verder dan een baarsje voor Bert en wat gefriemel aan de shad levert het niets op. Ook moesten wij hier een paar keer even schuilen onder de paraplu, want blijkbaar was er nog niet genoeg water gevallen de afgelopen dagen. Bert ziet in een hoekje waar het water een beetje trekt een roofbleitje jagen en we besluiten het kantje werpend uit te vissen. De tailspinner in maatje 2 bleek een juiste keuzen, want al na twee worpen wordt deze keihard gegrepen door een roofbleitje. En ook de worpen daarna nog een paar aanbeten en een vis die zich helaas weet te lossen, maar dan verder niets meer. En dus we gaan weer door. We laten ons af driften langs de kant en daar zien wij veel speldaas. In de tussentijd laten wij ook nog een teaser met pieren zakken op de hoop een meervalletje te foppen. Langs een uitgestrekte stenen kant lijken wij zowaar even een stijger te hebben gezien, maar deze haakt hoe dan ook af. Ook bij het terugzoeken zien wij verder niets meer. In de tussentijd vis ik de stenen kant af met een plugje, maar er gebeurt niets. Na een tijdje toch maar weer een shadje erop. De vertrouwde turbo shad van Walleye Assassin uiteraard in een bruin kleurtje, want een vals gehaakte grondel en de nodige tikjes op het kunstaas bewijst dat het er vol mee zit. Al na een minuut of tien is het dan raak. En goed ook, want ik krijg een mega harde beuk en de vis trekt de hengel goed krom. Zelfs de slip wordt een paar keer kort onder de boot in werking gezet. “Wauw, dit voelt goed aan.” Op een gegeven moment lijk ik de typische kopschudden van baars waar te nemen. “Het zal toch niet he?!” Het zal toch zeker wel, want wanneer ik een eerste glimp opvang van een kolossale baars ligt binnen no-time mijn schepnet naast mij en schep ik de vis aan het oppervlak wanneer ik de kans ervoor krijg. BINGO!!! Ik kijk naar de vis in het net en naar Bert en roep al direct “Deze is 50 cm”. Ook Bert knikt en geeft aan dat deze dat wel moet halen. Na gericht opmeten is het dan zo ver..51 cm volle glorie. Mijn nieuwe PR!

2s.png

51 cm in volle glorie

De euforie is duidelijk aanwezig daarna en de dag kan niet meer stuk natuurlijk. Het grappige is dat Bert eerder die week een berichtje stuurde waarin stond omschreven dat er monster baarzen zwemmen en dat de Neder-Rijn wel eens je PR baars kan opleveren. Je hebt niets teveel gezegd Bert! Het is inmiddels prachtig weer geworden en driften dus gewoon nog een stukje verder. Tussen enkele diepe kribben zien wij toch echt wel mooie signalen, maar de vis reageert nergens op. Toch uiteindelijk krijg ik op een meter of 7 water ineens een keiharde beuk op mijn Illex Glossy shad in de kleur Goby. Een mooie maatse snoekbaars is er in het geheel overheen geschoven.

3s.png

Het shadje compleet naar binnen gezogen

We vissen geconcentreerd de kribben reeks af en een lange steenstort kant wat volgt nog geconcentreerd uit, maar er gebeurt niets meer. Rond 18:30 uur besluiten we er een einde aan te breien en te gaan traileren. Nadat alles klaar is en wij terugrijden praten wij uiteraard nog lang na over de magistrale baars. Zo’n twee weken geleden hadden we nog de vangst van ons leven met een meerval van 1.85 mtr en nu dan alweer een baars van 51 cm. Twee PR’s verbroken in twee weken tijd zeg, jongen wie had dat verwacht? Ik denk dat Bert en ik vaker moeten gaan vissen J

Blijf vissen!

Marcel de Ruyter