Tot zo’n twee weken geleden hadden wij nog altijd veel plezier aan de rivier. De aantallen nam weliswaar iets af, maar tijdens één van de sessies samen met Dennis wisten we nog altijd wel onze visjes te vangen. Met een gemiddelde van bijna 30 stuks een aanzienlijk minder aantal vissen als de vorige sessie, maar evengoed zaten er nog altijd schitterende exemplaren van vissen tussen. Vooral mooie snoekbaarzen van 50-65 cm waren hier en daar nog wel te vinden. De roofblei leek, op een klein exemplaar hier en daar dan, verdwenen en de enkele grote roofbleien die wij zagen jagen lieten zich niet verleiden.

1s.jpg

Een double strike blijft altijd leuk

De aanbeten die wij kregen waren wel vanouds keihard en de shads waren soms weer volledig geïnhaleerd. Ik had zelf veel succes met een Gunki G’bump shad in de kleur Brown Sugar. Een schitterend shadje die een mooie flankende beweging heeft door de grote ronde schoepstaart.

2s.jpg

Diep geinhaleerd

Doorgaans wisselen wij onze aasjes om op roofblei te vissen, maar omdat die niet thuis gaven gingen wij lekker door met shadjes tegen de bodem en dat leverde over de hele dag wel de nodige vissen op. Je moet wel de juiste stekken weten te vinden, want het water was inmiddels al weer flink gezakt. Maar vind je de juiste putjes dan kreeg je meestal direct meerdere aanbeten.

3s.jpg

Over de hele dag wel de nodige vissen

Ditmaal doen wij ook wat andere stekken aan op zoek naar de roofvis, wat wellicht te maken heeft met de verplaatste prooivis. En dat levert mij ditmaal een bonus vis op, namelijk een meervalletje van precies één meter. De vis ging vol voor mijn shadje op een 10 grams kopje. Mijn DK hengel staat vervaarlijk krom en de vis wist tot een paar keer toe bijna de stroomnaad te vinden, maar met geduld komt alles altijd goed. Dennis staat al klaar met het landingsnet en wanneer de meerval bij een derde keer langs de kant komt draaien zwemt hij er zo in. Goed schep werk Dennis!

4.jpg

Bonusvis!

Pas later zag ik dat de vis aan de rechterzijde zijn baarddraad miste, maar het blijft een mooie bijvangst. Ik had op deze stek al een paar keer gestaan met groter kunstaas op zoek naar een meerval, want iets in mij zei al dat dit wel eens een potentiele meervalstek kon zijn. Wanneer wij terugkomen op een andere vaste stek is het toch een beetje op aan het raken lijkt het wel. Toch weet ik op een plug op het ondiepe deel van de krib nog een schitterende snoekbaars te vangen van hoog in de 70 cm die vecht voor wat hij waard is.

5s.jpg

Deze schitterende snoekbaars kon mijn Pioneer plugje niet laten gaan

Omdat het een warme droge zomer is en wij graag doorvissen tot donker hebben wij dit keer iets meegenomen om de inwendige mens ook te verwennen. We hebben een wegwerp BBQ-tje mee en wat hamburgers en worstjes ingeslagen. Ook smaken onze ijskoude 0.0 biertjes hier prima bij.

6s.jpg

Lekker eten aan de waterkant

Wanneer het eten op is besluiten wij nog even wat andere stekken aan te doen en ook hier vangen wij nog ons deel, maar het is niet echt wild. We besluiten ermee te stoppen en snel terug te komen.

En dat snel is ook snel, want Dennis en ik hebben allebei vakantie en besluiten toch nog even een paar momenten te benutten. Ook nu blijkt dat het weer wat taaier is allemaal, maar blanken doen wij sowieso niet. Ditmaal vangen wij aanzienlijk minder snoekbaars, maar er zitten wel weer de nodige fraaie exemplaren tussen.

7s.jpg

Wederom fraaie exemplaren

Ook vangen wij zowaar hier en daar weer een roofblei, maar groot mag het niet de naam dragen. Toch blijven de aanbeten altijd leuk, want die zijn snoeihard in de volle stroom.

8s.jpg

Kleine roofblei op een Salmo Slider

Veel roofbleien spuwen toch redelijk groot aas uit zo nu en dan, maar soms zijn de prooien al in grote staat van ontbinding dat er niet echt een soort uit te halen valt. Helaas lost Dennis een werkelijke kanjer van een roofblei die zijn voor de snoekbaars bedoelde shadje niet kon laten gaan. Wanneer de vis een laatste spurt neemt in de stroom schiet de haak helaas los. Ai!!!

9s.jpg

Onbekende prooi

Ook hebben wij weer te maken met een heuse river grand slam, want naast baars, roofblei, snoekbaars en zelfs meerval komt er wederom snoek boven water.

10s.jpg

11s.jpg

River Grand Slam

Het is werken voor een visje, maar vind je de juiste stekken kan het wel eens in een stroomversnelling gaan. En ook hadden wij soms veel te maken met harde wind, wat het vissen niet altijd even makkelijk maakte. Je kunt gewoonweg geen goed bodemcontact houden met de jigkop en dat is toch wel een vereiste om succesvol te zijn op de rivier.

12s.jpg

Soms gaat het goed met bodemcontact houden

De rivier blijft ons trekken, maar het is inmiddels allemaal wat rustiger geworden, wat op zich voor de maand augustus niet vreemd is. De vis is voldaan en aast wat rustiger tot aan de herfstperiode. Dan zullen ze zich weer vol moeten vreten voor de naderende winter. En uit ervaring weten wij dat september-oktober de beste maanden zullen zijn voor alle roofvissen. Doorgaans werkt natuurlijk aas in de periode het beste en kan wel eens het verschil maken.

13s.jpg

Maar goed, wij zijn nu eenmaal roofvissers die verslingerd zijn op roofvissen en dan ook nog eens met kunstaas. Gewoon keihard doorgaan dus en blijven werpen en zoeken.

14s.jpg

 

Marcel de Ruyter