Het is inmiddels bloedheet overdag en de avonden zijn lang en zwoel. De sessies aan de rivier waren erg goed de afgelopen weken en met name de snoekbaars lag werkelijk waar overal opgestapeld.  Door een trip eind mei naar Noorwegen kon ik pas later beginnen dan de laatste weekend van mei, maar de eerste sessies zitten er alweer op. De aanbeten? Ja, die zijn gewoon keihard te noemen en de aangeboden shadjes worden diep geïnhaleerd. Vooral de oude vertrouwde turbo shadjes van Bass Assassin en Black minnow in de kleur Kaki en Lemon bleken niet te versmaden bij vriend glasoog.

1s.jpg

Diep geinhaleerd

2s.jpg

Absoluut een topper

Ook meldt er zich zo nu en dan snoek of baars, maar nog niet van het formaat om over naar huis te schrijven. Maar goed, we hebben geregeld een river grand slam. De snoekbaarzen zijn dit jaar gewoon van top formaat. Had ik normaal gesproken meerdere snoekbaarsjes in de 40-45 cm klasse, zijn het nu vooral vissen van ver boven de 50 en 60 cm en de eerste 70-ers en zelfs een 80-er hebben zich al gemeld. De roofblei heeft zich op dit deel van de rivier ook nog niet laten zien, maar daar zal van de week wel verandering in komen. Ook denk ik dat het hoge water en de harde stroming hiervan de oorzaak is. Ze zitten er wel, maar verblijven dieper en buiten bereik.

3s.jpg

Stuk voor stuk klasse vissen

Tijdens de sessies vingen we moeiteloos 20-30 vissen en zelfs bij een laatste solo sessie stond de teller op 18 schitterende exemplaren.  Weet je de juiste kribben te vinden liggen ze maar heel kort voor de kant. Het water staat op het moment van schrijven nog erg hoog en de snoekbaarzen lijken ondanks het hoge water en harde stroming toch massaal aan het jagen te zijn. Vis hierbij ook zeker de dode hoekjes uit in het krib vak, want we vingen ze soms op nog geen meter water tijdens het kniediep waden. Zeker in de avond komen ze bijna op de kant om te jagen op het aanwezige speldaas. Een shadje werkt altijd, maar een plugje met luide ratel werkt dan ook prima.

4s.jpg

Soms liggen ze juist ondiep

5s.jpg

Een rivier kneiter van 80 cm

En ze zijn sterk en topfit. En zeker wanneer men een groter exemplaar aan de haak slaat en deze in de stroming beland, zet je dan maar schrap voor een taai robbertje vechten. Zorg er dus toch maar dat je een schepnet naast je klaar hebt liggen en dat je materiaal in orde is. Vervang geregeld je voorslag, check je knopen en vooral de haakpunt. Door de stenen zijn deze namelijk geregeld beschadigd en daardoor niet meer scherp. Een slijpsteentje is werkelijk waar onmisbaar, net zoals een lange onthaaktang.

6s.jpg

Wees er zuinig op en zet ze terug

Ondanks het feit dat er overdag in de volle zon wel een visje te vangen is, gaat mijn voorkeur toch uit voor de vroege ochtenden of namiddag tot avond. Het is overdag niet erg prettig vissen wanneer men zo blootgesteld staat aan de hoge zon. Wanneer je toch besluit te gaan, zorg ervoor dat je verkoelende kleding aan hebt met lange mouwen en gebruik een pet en zonnebril. Smeer ook geregeld met zonnebrand crème de huid en gezicht in en drink veel water. Ik zelf had veel baat bij waterschoenen waarmee ik in combinatie met korte broek gewoon het krib vak het water inliep.

7s.jpg

Geef mij maar de vroege ochtend of avond

Wanneer men op de dag een beetje bewolkt is dan is het ook prima te doen, maar de komende week zit dat er niet in als ik zo de weersberichten lees.

8s.jpg

Bij bewolkt weer zijn ze prima te vangen

Van de week wellicht ’s avonds nog eens proberen om een naaktslak van anderhalve meter te vangen op kunstaas, want de meerval zal inmiddels ook wel klaar met paaien zijn. En hopelijk zijn ze daardoor ook hongerig. Gewapend met een pook van een baitcaster en een paar grote stukken kunstaas zullen we eens poging wagen.

We hebben onlangs met wat filmfragmenten en foto’s een filmpje gemaakt.

 

Marcel de Ruyter