Hebben wij de afgelopen maanden heel veel plezier aan de rivier gehad, is het weekend van 14/15 september nu weer eens “op de rivier”. Dennis, Pieter, Peter, Marco, Bert en ik trekken in gezamenlijke stoet richting Richard en Melissa die in een woonboot wonen aan die machtige rivier De Waal. Vorig jaar konden wij helaas niet gaan omdat er geen water meer stond in de Waal door de enorme droogte toen. Dit jaar staat het water gelukkig een stukje hoger nog en dus gaan wij! Wanneer wij aankomen rond 08:00 uur bij Beneden-Leeuwen worden wij warm onthaald door Richard, Melissa en de schapenhonden. Onder het genot van een lekkere bak koffie praten wij eerst alles door. Na een uurtje besluiten wij te gaan traileren. Onder begeleiding van Richard worden wij richting Wamel gestuurd. Echter blijkt hier de trailerhelling niet te gebruiken vanwege Appelpop en dus besluiten wij op de Maas te gaan traileren. Dan moet men door de sluizen heen richting de Waal, maar dat is geen probleem. Echter blijkt dan na een uurtje dat ook de sluizen niet zijn te gebruiken dit weekend. SHIT!!! Toch vangt Marco nog een paar baarzen aan de Waal kant en Dennis verspeeld helaas een meervalletje aan een plugje. Het zit ons niet mee. We besluiten in overleg weer te traileren en de boot op een andere helling te water te laten. We moeten dan wel weer een stukje rijden naar de Noordzijde, maar beter nu dan morgen. Bij deze helling loopt alles voorspoedig en dan vissen wij eindelijk tegen einde van de ochtend/begin van de middag. Bert en ik hebben onze zinnen gezet op meerval, maar stiekem laten we toch af en toe even een shadje zakken. Dit levert al snel een enkele mooie snoekbaars op.

1s.png

Hier en daar een mooie snoekbaars

Einde van de middag krijgt Bert ook nog eens een serieuze steiger van een meerval die geactiveerd werd door het clonken. Deze bleef even onder het aas hangen, maar besluit dan alsnog af te haken. Clonken om de vis weer te activeren levert niets op. Ook de anderen vangen een visje hier en daar en Pieter die viste met Dennis, ving zowaar ook nog eens een heuse zalm op een plugje. Pieter steekt zijn middelvinger op, op de foto. “Ja Pieter, we weten nu wel dat je een verschrikkelijke goede visser bent!!!”. Of was deze vinger bedoeld voor de politieboot die jullie van voren naar achteren hebben gecontroleerd. Ha ha ha ..

2s.png

Je hoeft je middelvinger niet op te steken!

's Avonds tegen 20:00 uur doen wij ons tegoed aan een super verzorgde barbecue waarbij lekkere kippenbouten, broodjes met salade en kruidenboter centraal staat. Daarnaast vloeit rijkelijk het gouden vocht, wat niet onmisbaar mag zijn op deze prachtige nazomeravond. Tegen middennacht kruipen we in onze slaapzakken. Uiteraard is de ene vroeger op dan de andere, maar tegen 08:00 uur zitten we toch wel degelijk met z’n allen aan het ontbijt om tegen 09:30 uur toch weer het water op te gaan. We besluiten te gaan vissen tot 18:00 uur en dan weer te gaan traileren. Ook vandaag weer geen spoor van meerval voor Bert en mij, maar de snoekbaars werkt wel mee en ik vang zowaar een schitterende barbeel op een shadje keurig in de bek gehaakt. Een nieuwe PR overigens voor mij!

3s.png

Een nieuwe PR barbeel voor mij

Vooral werpend vissen met shadjes in de kribvakken en trollen met kleine plugjes levert zo nu en dan wel een visje op. Op een gegeven moment komt er een melding binnen van Dennis die een schitterende baars van 48 cm heeft gevangen.

4s.png

Oude krijger van 48cm

Peter en Marco hebben ook een aardige stek gevonden en vangen hun deel in de vorm van roofblei, snoekbaars en zelfs een schitterende winde van meer dan een halve meter voor Marco.

5s.png

Goed gedaan mannen

Aan alle mooie dingen komt een einde, zo ook aan dit prachtige weekend. We hadden schitterend weer, goed gezelschap en we hebben ons deel gevangen. Ook nu weer willen wij namens de Baitrebels, Richard en Melissa (en de hondjes) bedanken voor hun gastvrijheid en gezelligheid. Stiekem kijken wij alweer voorruit naar volgend jaar.

 

Groeten,

Marcel de Ruyter

Tot zo’n twee weken geleden hadden wij nog altijd veel plezier aan de rivier. De aantallen nam weliswaar iets af, maar tijdens één van de sessies samen met Dennis wisten we nog altijd wel onze visjes te vangen. Met een gemiddelde van bijna 30 stuks een aanzienlijk minder aantal vissen als de vorige sessie, maar evengoed zaten er nog altijd schitterende exemplaren van vissen tussen. Vooral mooie snoekbaarzen van 50-65 cm waren hier en daar nog wel te vinden. De roofblei leek, op een klein exemplaar hier en daar dan, verdwenen en de enkele grote roofbleien die wij zagen jagen lieten zich niet verleiden.

1s.jpg

Een double strike blijft altijd leuk

De aanbeten die wij kregen waren wel vanouds keihard en de shads waren soms weer volledig geïnhaleerd. Ik had zelf veel succes met een Gunki G’bump shad in de kleur Brown Sugar. Een schitterend shadje die een mooie flankende beweging heeft door de grote ronde schoepstaart.

2s.jpg

Diep geinhaleerd

Doorgaans wisselen wij onze aasjes om op roofblei te vissen, maar omdat die niet thuis gaven gingen wij lekker door met shadjes tegen de bodem en dat leverde over de hele dag wel de nodige vissen op. Je moet wel de juiste stekken weten te vinden, want het water was inmiddels al weer flink gezakt. Maar vind je de juiste putjes dan kreeg je meestal direct meerdere aanbeten.

3s.jpg

Over de hele dag wel de nodige vissen

Ditmaal doen wij ook wat andere stekken aan op zoek naar de roofvis, wat wellicht te maken heeft met de verplaatste prooivis. En dat levert mij ditmaal een bonus vis op, namelijk een meervalletje van precies één meter. De vis ging vol voor mijn shadje op een 10 grams kopje. Mijn DK hengel staat vervaarlijk krom en de vis wist tot een paar keer toe bijna de stroomnaad te vinden, maar met geduld komt alles altijd goed. Dennis staat al klaar met het landingsnet en wanneer de meerval bij een derde keer langs de kant komt draaien zwemt hij er zo in. Goed schep werk Dennis!

4.jpg

Bonusvis!

Pas later zag ik dat de vis aan de rechterzijde zijn baarddraad miste, maar het blijft een mooie bijvangst. Ik had op deze stek al een paar keer gestaan met groter kunstaas op zoek naar een meerval, want iets in mij zei al dat dit wel eens een potentiele meervalstek kon zijn. Wanneer wij terugkomen op een andere vaste stek is het toch een beetje op aan het raken lijkt het wel. Toch weet ik op een plug op het ondiepe deel van de krib nog een schitterende snoekbaars te vangen van hoog in de 70 cm die vecht voor wat hij waard is.

5s.jpg

Deze schitterende snoekbaars kon mijn Pioneer plugje niet laten gaan

Omdat het een warme droge zomer is en wij graag doorvissen tot donker hebben wij dit keer iets meegenomen om de inwendige mens ook te verwennen. We hebben een wegwerp BBQ-tje mee en wat hamburgers en worstjes ingeslagen. Ook smaken onze ijskoude 0.0 biertjes hier prima bij.

6s.jpg

Lekker eten aan de waterkant

Wanneer het eten op is besluiten wij nog even wat andere stekken aan te doen en ook hier vangen wij nog ons deel, maar het is niet echt wild. We besluiten ermee te stoppen en snel terug te komen.

En dat snel is ook snel, want Dennis en ik hebben allebei vakantie en besluiten toch nog even een paar momenten te benutten. Ook nu blijkt dat het weer wat taaier is allemaal, maar blanken doen wij sowieso niet. Ditmaal vangen wij aanzienlijk minder snoekbaars, maar er zitten wel weer de nodige fraaie exemplaren tussen.

7s.jpg

Wederom fraaie exemplaren

Ook vangen wij zowaar hier en daar weer een roofblei, maar groot mag het niet de naam dragen. Toch blijven de aanbeten altijd leuk, want die zijn snoeihard in de volle stroom.

8s.jpg

Kleine roofblei op een Salmo Slider

Veel roofbleien spuwen toch redelijk groot aas uit zo nu en dan, maar soms zijn de prooien al in grote staat van ontbinding dat er niet echt een soort uit te halen valt. Helaas lost Dennis een werkelijke kanjer van een roofblei die zijn voor de snoekbaars bedoelde shadje niet kon laten gaan. Wanneer de vis een laatste spurt neemt in de stroom schiet de haak helaas los. Ai!!!

9s.jpg

Onbekende prooi

Ook hebben wij weer te maken met een heuse river grand slam, want naast baars, roofblei, snoekbaars en zelfs meerval komt er wederom snoek boven water.

10s.jpg

11s.jpg

River Grand Slam

Het is werken voor een visje, maar vind je de juiste stekken kan het wel eens in een stroomversnelling gaan. En ook hadden wij soms veel te maken met harde wind, wat het vissen niet altijd even makkelijk maakte. Je kunt gewoonweg geen goed bodemcontact houden met de jigkop en dat is toch wel een vereiste om succesvol te zijn op de rivier.

12s.jpg

Soms gaat het goed met bodemcontact houden

De rivier blijft ons trekken, maar het is inmiddels allemaal wat rustiger geworden, wat op zich voor de maand augustus niet vreemd is. De vis is voldaan en aast wat rustiger tot aan de herfstperiode. Dan zullen ze zich weer vol moeten vreten voor de naderende winter. En uit ervaring weten wij dat september-oktober de beste maanden zullen zijn voor alle roofvissen. Doorgaans werkt natuurlijk aas in de periode het beste en kan wel eens het verschil maken.

13s.jpg

Maar goed, wij zijn nu eenmaal roofvissers die verslingerd zijn op roofvissen en dan ook nog eens met kunstaas. Gewoon keihard doorgaan dus en blijven werpen en zoeken.

14s.jpg

 

Marcel de Ruyter

 

 

Of wij plezier hebben aan de rivier? Dat kunnen wij wel stellen ja! Zo gingen Dennis en ik onlangs op pad en het leek wel of alles als een puzzel in elkaar viel. De stroming was goed, waterkleur goed, de wind goed (soms een beetje aan de harde kant, maar dat werkte wel verkoelend met het warme weer), zelfs de koffie smaakte op de vroege ochtend beter dan ooit. Wanneer wij aankomen op de eerste krib en enkele voorzichtige worpen maken is het eigenlijk al direct voor ons beiden raak. De eerste snoekbaarzen kwamen binnen no time boven. Toeval of niet? Dacht het niet, want dit ging de hele dag zo door.

1s.jpg

Worp na worp mooie snoekbaarzen

Ook maakte het niet erg veel uit welk shadjes eraan deed, eigenlijk werkte alles wel, maar bruine shadjes hebben wel altijd een betere werking naar mijn mening. Dit komt denk ik door de grote hoeveelheid van zwartbekgrondeltjes die aanwezig zijn. Bij het vangen van een roofblei op de shad wordt dit bevestigd door het uitspugen van dergelijke visjes.

2s.jpg

Al voor 12 uur staat de teller op 25 vissen

Ook de roofblei speelt het spelletje makkelijk mee vandaag. Zo vang ik drie roofbleitjes op de 1e krib binnen 10 minuten. Oké geen monsters, maar dit mag de pret niet drukken. Iedereen weet hoe hard de aanbeten kunnen zijn. Ook nu weer is de Salmo Thrill de absolute verleider!

3s.jpg

Roofblei op de Salmo Thrill 7cm

Wanneer ik de nodige roofbleien heb gevangen en weer ga focussen op snoekbaars, staat Dennis in de gierende stroom te werpen met zijn 5 cm Salmo Thrill. Het duurt even, maar ineens hoor ik toch echt een gierende slip achter mij. Zijn Savage Gear Parrabellum staat hoepeltje krom en alles wijst op een flinke vis. Na een woeste dril weet ik een mooie roofblei voor Dennis in het landingsnet te krijgen die begin 60 cm zal zijn geweest.

4s.jpg

Een beter exemplaar voor Dennis

Wanneer wij dan nog even door gaan met snoekbaarzen sleuren, stoppen wij er rond het middaguur even mee om te gaan pauzeren. De broodjes, koffie en koek smaken beter dan ooit. Helemaal omdat wij weten dat wij tot in de avond door zullen gaan vissen en dat de beste tijd nog moet komen. Wanneer wij terugkomen op de stek, besluiten wij de eerste krib even met rust te laten en een bezoekje te brengen aan twee andere kribbetjes iets verderop. De snoekbaars ligt hier beduidend minder, maar hier en daar trekken we wel enkele exemplaren naar boven. Ook kunnen wij op deze stekken weer even oefenen met onderlijnen knopen, want de shadjes vonden het nodig vast te lopen aan de bodem.

5s.jpg

Harder werken op de andere kribben

Op één van de twee kribben stroomt het behoorlijk hard en dan heb je doorgaans te maken met een potentiële roofblei stek. En dat werd al snel bevestigd, want na slechts enkele worpen vangen Dennis en ik twee zeer fraaie roofbleien die de 70 cm aantikten.

6s.jpg

Bingo!

Ik stond al enige tijd met een ander kunstaasje te werpen en besloot er toch uiteindelijk weer iets anders aan te doen. Dit leverde vrijwel direct een goede vis op. Zo zie je maar dat blijven zoeken en wisselen succesvol kan zijn.

7s.jpg

Ze zijn zo mooi hoog gebouwd rond deze tijd

Wanneer wij tegen einde van de middag terugkomen op de eerste krib is het uiteindelijk op de eerste worpen alweer raak en soms komt er na elke worp wel een vis naar boven. Ook missen wij veel aanbeten en lossen wij zo nu en dan een vis. Kun je nagaan hoeveel er dan wel niet liggen?! Einde van de rit hebben wij 56 vissen gevangen, waaronder 6 roofbleien, 3 baarzen en de rest allemaal snoekbaars. Wat een topdag was dit zeg!

8s.jpg

In de avond zowaar nog een paar baarzen

De laatste paar 0.0% biertjes glijden er daarom in als geen ander, want dit was gewoon werken.

Het enige wat tegenviel deze dag was het zien van het vangen van een grote snoekbaars hoog in de 80 cm die direct werd geslacht door een duo die statisch met aasvisjes aan het vissen waren. De hersenen werden ingeslagen met een steuntje en 5 tikken was nog niet genoeg. Ook werd ter plaatse de kop er slordig van afgesneden en zelfs op de stek achtergelaten voor iedereen te zien. Ik heb de kop het water in gegooid, want ik wil niet geassocieerd worden door dit soort vissers. Er is niets mis met het meenemen van een visje, maar doe dit dan altijd met enige verstand. Deze grote vis heeft een enorme bijdrage aan nakomelingen en het is gewoon een zonde om een dergelijke grote vis op te eten. Zeker wanneer we kunnen stellen dat een visje van 45-50 cm het beste zal smaken. Helaas zullen er altijd zulke onverstandige recreanten blijven, want sportvissers zijn het niet. Ook tijdens onze sessies aan de kust hebben wij de gevangen zeebaarzen gewoon weer teruggezet.

9s.jpg

En zelfs een mooie zeeforel ging ongeschonden terug. Zet ze terug mensen!

10s.jpg

Wij zullen aankomende weken maar gewoon weer het juiste voorbeeld blijven geven.

 

Groeten,

Marcel de Ruyter

Het is werkelijk waar schitterend aan de rivier de laatste tijd. Het water staat nog altijd veel te hoog en ook stroomt het als een gek, maar met een beetje wil en inventiviteit kun je best de nodige vissen vinden en vangen. Qua kunstaaskeuze hou ik het alleen nog maar simpeler. Ik durf op pad te gaan met turbo shadjes en voor de inmiddels actieve roofblei voldoet de Salmo Thrill zich als geen ander.

1s.jpg

Met een beetje wil prima te vangen

Doorgaans beginnen we met een beetje werpen op snoekbaars en na de nodige exemplaren te hebben gevangen switchen we over naar andere visserijen zoals roofblei (of wanneer wij deze zien jagen natuurlijk). Met een iets zachtere stok i.c.m. kleine plugjes of lepeltjes zijn de aanbeten werkelijk geweldig te noemen. We hebben nog geen monster bleien gezien, maar die komen vanzelf nog wel. Ook verassend dat bij de laatste sessie wederom een snoek naar boven kwam. Een zeer fraai exemplaar overigens van 93 cm en dat dit een aardig robbertje vechten is zo in de harde stroming moge duidelijk zijn.

2s.jpg

Een fraaie riviersnoek van 93 cm

De snoek kwam al eens achter mijn turbo shadje aan, maar miste deze net voor de kant. Een groter stuk kunstaas op een iets zwaardere meegebrachte stok voor de meerval moest alsnog de doorslag geven, maar je kunt het wel raden, de snoek besloot toch nog een keer voor het kleine shadje te gaan. Het ging allemaal overigens nog maar net goed met de 28/00 fluorocarbon onderlijn.

3s.jpg

Het ging nog maar net goed met 28/00 fluorcarbon onderlijn

Tegen de avond is het dan toch echt tijd om de roofbleien achterna te gaan en als Dennis dan ook nog eens een mooi exemplaar weet te vangen op een shadje die eigenlijk voor de snoekbaars was bedoeld, dan weet je dat het echt tijd is om te gaan schakelen.

4s.jpg

Op een shadje

Ik had al hele goede berichten vernomen van de Salmo Thrill en de toepasbaarheid van dit plugje op roofblei, maar het heeft toch even geduurd voordat ik deze heb aangeschaft. Maar het is werkelijk waar een schitterend plugje voor deze vorm van vissen. Niet alleen is het plugje een ware werpkanon, maar het loopt ook zeer mooi door de harde stroom heen. Eerlijk is eerlijk, het plugje heeft amper actie, maar waarschijnlijk heb je ook niet meer nodig. Het gaat om de juiste aanbieding en snelheid. Een vis zoals een roofblei neemt dit als geen ander waar. Het plugje zou ook zomaar eens goed inzetbaar kunnen zijn op zeebaars en zeeforel. Dat gaan we proberen! Wanneer ik de net aangeschafte Salmo Thrill in 7 cm eraan heb gehangen en twee worpen heb gemaakt op een nieuwe stek is het direct raak voor mij. In een prachtig avondzonnetje sta ik een mooie roofblei te drillen.

5s.jpg

In het avondzonnetje

Als ik kort hierna op de volgende stek weer een roofblei na slechts twee worpen sta te drillen weet ik het zeker, die Salmo Thrill blijft voorlopig in mijn tackle box zitten. De avond gaat natuurlijk weer veel te snel voorbij en we sluiten het na deze laatste vangst af met de nodige mooie snoekbaarzen, roofbleien en snoek. Ook van deze laatste sessie is er wederom een leuk filmpje gemaakt door Dennis Schmitt (niet te verwarren met onze eigen Dennis Smit) wat te zien is via de volgende link:

6s.jpg

Er is geen mooiere aflsuiter

In gedachten ben ik al weer aan de waterkant.                                                                                                     

 

Groeten,

Marcel de Ruyter