Het is geen slecht roofvisseizoen tot heden naar mijn mening. Er is overal goed vis te vangen en met name de snoekbaars en baars liggen er soms echt gewoon dik. Qua techniek lijkt werkelijk alles te werken, maar de dropshot techniek en trollen met kleine rammelaars leveren constant vis op. Het formaat van de vis blijft wel een beetje achter, maar de grote aantallen maken veel goed. Dagen van 40-50 baarzen/snoekbaarzen hebben we reeds gehad en de aanbeten zijn snoeihard.

1s.jpg

Formaat bleef hier en daar een beetje achter

En als je dan met UL materiaal aan de gang gaat blijft het hoe dan ook een mooie sport om onze kleinere gestekelde vrienden te drillen. Vooral kleine shadjes op lichte loodkopjes en/of shadjes tot 9 cm op een dropshot leverde veel vis op. De shadjes werden dan ook letterlijk en figuurlijk verslonden.

2s.jpg

Weg=weg

Hadden wij gedurende zomer nog veel kleine tot middelgrote baars vangen wij nu toch weer ineens de grotere exemplaren ook. Vaak vang je er dan ook wel direct 2 of 3. Die grotere vissen zitten blijkbaar toch wel iets meer bij elkaar.

3s.jpg

Veel baars overal, met mooie exemplaren ertussen

Spot hoppen of trollen is gewoon de techniek voor deze periode. Je vind snel de actieve vissen en vangt deze dan ook, om vervolgens weer door te gaan naar de volgende interessante stek.

4s.jpg

Spot hoppend gevangen

Uiteraard zijn dan interessante stekken plekken waar schaduw te vinden is zoals bij bruggen, onder boten en waar veel stroming te vinden is (veel zuurstof). Soms zijn er zoveel van dit soort interessante stekken bij elkaar dat trollen met een klein plugje zoals de Salmo Hornet gewoon sneller werkt.

5s.jpg

De Salmo Hornet is top bij het opsporen van actieve vis

Na de nodige vissen te hebben gevangen is het zeer zeker de moeite waard de stek nog eens goed werpend uit te vissen met de dropshot of klein shadje. De 7 cm black minnow bleek nu ook weer onverslaanbaar. De baarzen en snoekbaarzen spuugden af en toe visjes uit en vooral de baars zat aardig op hun eigen kroost.

6s.jpg

Kunstaas aanpassen aan de prooi

Op sommige stekken was er duidelijk een voorkeur voor een specifieke kleur. Zo had ik vanuit China via Aliexpress een zakje met fel gele shadjes laten komen en deze vielen goed in de smaak in combinatie met een dropshot. Onderstaande foto bewijst wel dat dit zo was.

7s.jpg

Goedkoop Chinees shadje viel goed in de smaak

En wanneer je niet al te veel tijd hebt of de zon is overdag te warm, dan is het heerlijk om in de avond een paar uurtjes richting waterkant te trekken en met niet al teveel materiaal een paar interessante plekjes uit te vissen met kunstaas. Maar een avondje op de winde bleek ook zeer geslaagd, want zo pakten wij zeker een stuk of 8 bakstenen van winde en nog zeker een stuk of 10 kleinere exemplaren.

8s.jpg

Winde met de Centrepin reel, hoe mooi ..

Maar toch blijven die stekels en tanden mij trekken en kan ik het maar niet laten deze te blijven belagen. Zo heel af en toe zit er een snoekje tussen, maar in tegenstelling tot vorig jaar maar heel weinig. Misschien maar goed ook na al dat warme weer.

9s.jpg

De kantjes uitwerpen met een shadje altijd goed voor een visje

En hoe kun je die prachtige baarzen blijven negeren. Ze zijn niet alleen erg mooi om te zien, ook er mooi om te vangen met een licht hengeltje. UL heeft zo zijn voordelen dan, want je trekt minder snel de haak uit de zachte bek van de baars. Zorg er ook voor dat je een goed landingsnet klaar hebt liggen naast je, want veel van die gestekelde boefjes weten hun juist dan te ontdoen van de haak.

10s.jpg

Zorg dat je een landinsnet klaar hebt liggen ...

11s.jpg

anders kan je niet poseren met zo'n schoonheid

Inmiddels hebben Bert en ik alweer een sessie meerval achter de rug. Bij deze eerste sessie nog geen slijmjurk weten te vangen, maar we hebben uitgebreid kunnen oefenen met clonken en ik kan mededelen dat Bert al aardig volleerd is met deze handelingen dus dat moet goed komen.

Ik hoop daar binnenkort meer over te kunnen melden.

 

Groeten,

Marcel de Ruyter