- Geschreven door Marcel de Ruyter
Op zondag 21 oktober 2018 stond er weer eens een clubdag op het programma. Dit keer gingen wij met een paar bootjes het gebied van Naarden e.o. aandoen op zoek naar snoek. Dennis en ik, Bert en Patrick, Ed en Jan en Pieter (zat alleen in de boot) waren allen rond 08:30 uur aanwezig en niet veel later konden wij beginnen.
Dagje trollen door Naarden
Trollen is dan natuurlijk wel de makkelijkste manier, want zo kom je vanzelf de actieve snoeken tegen. En inderdaad al vrij snel kwamen Dennis en ik de eerste paar snoekjes tegen.
Al snel volgen de eerste exemplaren
Ook dit keer werkten verschillende soorten kunstaas prima en was het vooral de Line-Thru Roach van Savage Gear die prima de snoek wist te verschalken. Dennis had een goedkoop SG plugje op de kop getikt die vrijwel direct vis ving.
Ook een Salmo Fatso op de ondiepere gedeelten werd gretig gepakt. Zelfs voor zeer kleine exemplaren blijkbaar geen moeite.
Net zo groot als het aas
Als Bert en Patrick voor ons een lange poldersloot in varen klapt er zowaar een snoek finaal het water uit, maar mist het compleet. Wel mooi om te zien zo voor de boot. In deze sloot lag beduidend meer snoek, want hier kregen wij al snel 6 aanbeten en vingen er daarvan toch drie stuks. Door de vele aanwezig planten werkte een spinnerbait en/of PAKO lepel die enigszins verzwaard was prima.
Dennis deed weer goede zaken met zijn spinnerbait
Toch wel opvallend dat een dergelijke spinnerbait slechts (twee) enkele haken heeft en toch blijft elke snoek prima hangen, zelf bij het trollen dus.
De planten op de kop van de snoek zeggen genoeg
Wat erg mooi is van poldersnoeken is dat ze zo lekker kunnen jumpen. Zowaar wist ik enkele acrobatische sprongen op de gevoelige I-Phone plaat te krijgen.
Een echte polder jumper
De snoeken in deze omgeving zijn niet altijd bakken, maar je kunt er soms wel aardige aantallen vangen. Zo hadden Dennis en ik er aan de einde van de dag 13 stuks en 1 baars.
De snoekjes zijn niet erg groot, maar wel erg leuk om te vangen natuurlijk
Bert en Patrick hadden er 14 stuks en 3 baarzen. Ook Pieter, Jan en Ed hebben de nodige visjes gevangen. Tegen 17:00 uur hielden wij het voor gezien en namen de aanbeten flink af.
Iedereen vangt zijn deel.
Het was een leuke en gezellige dag!
Marcel de Ruyter
- Geschreven door Bert Reinten
Er was binnen de club een wens om weer eens een dag in Naarden Vesting, of beter op het water aldaar door te brengen omdat de eerste keer dat we daar gevist hadden het goed bevallen was. Mooie omgeving en heerlijke slootjes om door te varen al kan je wat last hebben van roeikano’s omdat er zodra het weer goed is men ook met deze vaartuigen graag gaan trainen. Dennis had de boel aan geslingerd en zo werd er afgesproken om tegen 08:30 te verzamelen bij de helling en toen ik daar aankwam stonden Ed en Jan hun boot gereed te maken, stond Patrick op mij te wachten en lag Dennis met Marcel al in de plomp.
Na vlot traileren al rap de hengels uit en al trollend richting de veel belovende stekken die wij gekozen hadden naar aanleiding van een vangst een paar weken geleden. Het weer werkte in elk geval prima mee met een stralend zonnetje en zo goed als een windstille dag dus de trekvaart opgezocht en daar trollend met ondiep lopend kunstaas aan de slag. Al snel was de eerste snoek de klos al had ik mijn twijfels of het nou een haring of toch snoek was maar na proeven van het water moest het snoekje zijn. Nu eens wij, dan eens het bootje bij ons, zo om en om werden er de nodige snoekjes gevangen waarbij het formaat toch wel onder de maat bleef. Soms moesten we even plaats maken voor een kano of zelfs even wachten op een kano als het even druk werd maar iedereen was aan het genieten van het mooie weer dus het hoort erbij.
Zo halverwege de dag had iedereen zijn visje wel gevangen waarbij er ook een paar baarzen de verleiding niet konden weerstaan. Terug uit de vaart en op de vesting kwamen we Ed met Jan en Pieter ook weer tegen en iedereen had het prima naar de zin wat gezien de omstandigheden ook bijna niet anders kon en iedereen had al wat gevangen. Ons rondje over het wat diepere water van de vesting bracht geen vis in de boot en zag er nogal leeg uit op de dieptemeter dus bedachten we om de “karnemelksloot” af te vissen en bij de ingang kwamen we Dennis en Marcel weer tegen die hetzelfde plan hadden getrokken dus gezamenlijk werd de koers verlegd.
Ik had na een kilometer ofzo het idee om maar om te keren want het is ook werkelijk een sloot met veel plantengroei en vissen ging wel maar moeizaam. Een smal watertje waar ik eigenlijk geen heil in zag. Patrick wist te vertellen dat het verderop breder zou worden dus tufte we dapper door en het werd breder, veel breder zelfs en zonder al te veel planten. Op een gegeven moment waren we Dennis kwijt en die bleek achteraf op 1 plek zomaar 5 vissen te hebben gevangen. Wij pakte een baarzen en 2 snoekjes onderweg en helemaal aan het einde ook nog 1 snoek op het bredere water geen stootje. Op de terugweg hebben we het laatste stuk niet meer gevist en hebben de trekvaart nog een stuk uitgevist. Rond een uur of 16:30 bij de helling even bijgepraat en de vangsten doorgenomen.
Een hele mooie dag in het najaar, veel heel kleine snoek en een aantal baarzen. Onze grootste was 60cm Dennis had er 1 van ik dacht 72cm. Wie precies hoeveel gevangen heeft weet ik niet maar wij zaten op 14 snoekjes en 3 baarzen dus 17 totaal….
Het was een mooie dag op Naarden Vesting
Grt Bert
- Geschreven door Dennis Smit
Nu de ergste hitte voorbij is kan er zo langzamerhand weer gedacht worden aan het vissen op snoek. De afgelopen periode leken ze wel van de aardbodem verdwenen en dat is maar goed ook, want een snoek vangen in 30+ graden is vragen om problemen en bovendien als je met UL materiaal staat te vissen op (snoek)baars dan zit je niet te wachten op een flinke groenjas. Afgelopen zondag sprak in met Marcel af om met weinig materiaal wat poldersloten in de buurt aan te doen. Om 8:15 uur stond Marcel al kant-en-klaar bij de trailerhelling, bootje erin en even later zaten we te vissen, trollend op poldersnoek. Hadden we maar eerst een bakkie gedaan, want het leek wel op werken, niet alleen omdat we binnen het kwartier al drie vissen en een misser konden noteren, maar ook omdat we onze handen vol hadden aan het ontwijken van andere recreanten in de smalle sloten. Tsja ... ieder z'n hobby zullen we maar zeggen.
Prachtig plaatje ... oog voor de omgeving
De snoek lag al behoorlijk geconcentreerd rond de in overvloed aanwezige aasvis dus toen we na een goed uur trollen merkten dat de vangsten minder werden besloten we terug te varen en wat andere vaarten aan te doen, waarbij hier en daar nog een visje werd weggeplukt. Kunstaas deed het in alle vormen, maten en kleuren goed, maar eigenlijk zijn er voor dit soort tripjes waarbij waterdiepte nauwelijks varieert niet meer dan een vijftal strategisch gekozen aasjes nodig. Uiteraard sleep je zoals gewoonlijk toch weer die hele tacklebox mee :-), maar het gaat om het idee. Een Salmo Slider, een Salmo Fatso (evt. in duikende variant), een ratelplug bij ons onomstreden de Strike Pro Flap Jack, een wat zachter kunstaas bijv. de Line Thru Roach van Savage Gear (al dan niet in gemodificeerde variant) en voor de begroeide sloten een spinner of spinnerbait. Dit alles wordt gevist aan een baitcaster tot maximaal 50 gram en een 20/00 gevlochten lijn, dit vanwege de vele waterlelies waar de snoek zich nog wel eens in vastzwemt. Op de bredere stukken is er prima te trollen met 4 hengels, in die situatie is het handig om hengels van twee verschillende lengtes te hebben zodat je één aasje kort achter de boot kunt vissen en de andere op afstand.
Een vijftal allround aasjes die het voor de snoek eigenlijk altijd doen.
Het gemodificeerde Line Thru systeem in actie ... bedoeld om de inhakingskans en de levensduur van het kunstaas te vergroten
Zoals eerder aangegeven lag de vis nogal geconcentreerd, waar je de aasvis treft kunnen de rovers nooit ver weg zijn. Ik zeg bewust rovers, want ondanks dat deze stek bekend staat om zijn goede snoekbestand treffen we er ook regelmatig mooie grote baarzen aan die qua aanbeet en dril niet onderdoen voor hun grotere soortgenoten.
Deze baars van 43cm stortte zich vol overgave op een spinnerbait
Vanwege de vele begroeiing koos ik voor het gebruik van een spinnerbait, een vergeten aasje dat in mijn geval voorzien is van twee flinke aan elkaar gekoppelde enkele haken en over de weerhaak beveiligd is met een stukje ventielslang. De combinatie is op grote afstand (10-15 meter) achter de boot te vissen in het schroefwater van de motor waardoor e.e.a. lekker tekeer gaat en ook nog eens vrij blijft van de nodige rotzooi.
Deze snoeken konden het lawaai van de passerende spinnerbait niet weerstaan
Zo vingen we eigenlijk overal onze visjes wel ... en daarin waren we niet de enige, ook elders werden er mooie snoeken boven water getoverd en dat viel ons gezien het enorm zonnige weer (nu niet het beste snoekweer) niet tegen.
Via de app werden we door Wim getrakteerd op deze dame van 111cm
Al met al weer een lekkere dag op pad geweest met alles bij elkaar 20 vissen en nog de nodige missers. Mooie stof om te bespreken op de BBQ ter gelegenheid van ons 20-jarig bestaan.
Natuurlijk mag een herfstbokje niet ontbreken ter afsluiting van een dergelijke visdag
Tot de volgende keer,
Dennis Smit
- Geschreven door Marcel de Ruyter
Het is geen slecht roofvisseizoen tot heden naar mijn mening. Er is overal goed vis te vangen en met name de snoekbaars en baars liggen er soms echt gewoon dik. Qua techniek lijkt werkelijk alles te werken, maar de dropshot techniek en trollen met kleine rammelaars leveren constant vis op. Het formaat van de vis blijft wel een beetje achter, maar de grote aantallen maken veel goed. Dagen van 40-50 baarzen/snoekbaarzen hebben we reeds gehad en de aanbeten zijn snoeihard.
Formaat bleef hier en daar een beetje achter
En als je dan met UL materiaal aan de gang gaat blijft het hoe dan ook een mooie sport om onze kleinere gestekelde vrienden te drillen. Vooral kleine shadjes op lichte loodkopjes en/of shadjes tot 9 cm op een dropshot leverde veel vis op. De shadjes werden dan ook letterlijk en figuurlijk verslonden.
Weg=weg
Hadden wij gedurende zomer nog veel kleine tot middelgrote baars vangen wij nu toch weer ineens de grotere exemplaren ook. Vaak vang je er dan ook wel direct 2 of 3. Die grotere vissen zitten blijkbaar toch wel iets meer bij elkaar.
Veel baars overal, met mooie exemplaren ertussen
Spot hoppen of trollen is gewoon de techniek voor deze periode. Je vind snel de actieve vissen en vangt deze dan ook, om vervolgens weer door te gaan naar de volgende interessante stek.
Spot hoppend gevangen
Uiteraard zijn dan interessante stekken plekken waar schaduw te vinden is zoals bij bruggen, onder boten en waar veel stroming te vinden is (veel zuurstof). Soms zijn er zoveel van dit soort interessante stekken bij elkaar dat trollen met een klein plugje zoals de Salmo Hornet gewoon sneller werkt.
De Salmo Hornet is top bij het opsporen van actieve vis
Na de nodige vissen te hebben gevangen is het zeer zeker de moeite waard de stek nog eens goed werpend uit te vissen met de dropshot of klein shadje. De 7 cm black minnow bleek nu ook weer onverslaanbaar. De baarzen en snoekbaarzen spuugden af en toe visjes uit en vooral de baars zat aardig op hun eigen kroost.
Kunstaas aanpassen aan de prooi
Op sommige stekken was er duidelijk een voorkeur voor een specifieke kleur. Zo had ik vanuit China via Aliexpress een zakje met fel gele shadjes laten komen en deze vielen goed in de smaak in combinatie met een dropshot. Onderstaande foto bewijst wel dat dit zo was.
Goedkoop Chinees shadje viel goed in de smaak
En wanneer je niet al te veel tijd hebt of de zon is overdag te warm, dan is het heerlijk om in de avond een paar uurtjes richting waterkant te trekken en met niet al teveel materiaal een paar interessante plekjes uit te vissen met kunstaas. Maar een avondje op de winde bleek ook zeer geslaagd, want zo pakten wij zeker een stuk of 8 bakstenen van winde en nog zeker een stuk of 10 kleinere exemplaren.
Winde met de Centrepin reel, hoe mooi ..
Maar toch blijven die stekels en tanden mij trekken en kan ik het maar niet laten deze te blijven belagen. Zo heel af en toe zit er een snoekje tussen, maar in tegenstelling tot vorig jaar maar heel weinig. Misschien maar goed ook na al dat warme weer.
De kantjes uitwerpen met een shadje altijd goed voor een visje
En hoe kun je die prachtige baarzen blijven negeren. Ze zijn niet alleen erg mooi om te zien, ook er mooi om te vangen met een licht hengeltje. UL heeft zo zijn voordelen dan, want je trekt minder snel de haak uit de zachte bek van de baars. Zorg er ook voor dat je een goed landingsnet klaar hebt liggen naast je, want veel van die gestekelde boefjes weten hun juist dan te ontdoen van de haak.
Zorg dat je een landinsnet klaar hebt liggen ...
anders kan je niet poseren met zo'n schoonheid
Inmiddels hebben Bert en ik alweer een sessie meerval achter de rug. Bij deze eerste sessie nog geen slijmjurk weten te vangen, maar we hebben uitgebreid kunnen oefenen met clonken en ik kan mededelen dat Bert al aardig volleerd is met deze handelingen dus dat moet goed komen.
Ik hoop daar binnenkort meer over te kunnen melden.
Groeten,
Marcel de Ruyter