Nu de ergste hitte voorbij is kan er zo langzamerhand weer gedacht worden aan het vissen op snoek. De afgelopen periode leken ze wel van de aardbodem verdwenen en dat is maar goed ook, want een snoek vangen in 30+ graden is vragen om problemen en bovendien als je met UL materiaal staat te vissen op (snoek)baars dan zit je niet te wachten op een flinke groenjas. Afgelopen zondag sprak in met Marcel af om met weinig materiaal wat poldersloten in de buurt aan te doen. Om 8:15 uur stond Marcel al kant-en-klaar bij de trailerhelling, bootje erin en even later zaten we te vissen, trollend op poldersnoek. Hadden we maar eerst een bakkie gedaan, want het leek wel op werken, niet alleen omdat we binnen het kwartier al drie vissen en een misser konden noteren, maar ook omdat we onze handen vol hadden aan het ontwijken van andere recreanten in de smalle sloten. Tsja ... ieder z'n hobby zullen we maar zeggen.

3s.jpg

Prachtig plaatje ... oog voor de omgeving

De snoek lag al behoorlijk geconcentreerd rond de in overvloed aanwezige aasvis dus toen we na een goed uur trollen merkten dat de vangsten minder werden besloten we terug te varen en wat andere vaarten aan te doen, waarbij hier en daar nog een visje werd weggeplukt. Kunstaas deed het in alle vormen, maten en kleuren goed, maar eigenlijk zijn er voor dit soort tripjes waarbij waterdiepte nauwelijks varieert niet meer dan een vijftal strategisch gekozen aasjes nodig. Uiteraard sleep je zoals gewoonlijk toch weer die hele tacklebox mee :-), maar het gaat om het idee. Een Salmo Slider, een Salmo Fatso (evt. in duikende variant), een ratelplug bij ons onomstreden de Strike Pro Flap Jack, een wat zachter kunstaas bijv. de Line Thru Roach van Savage Gear (al dan niet in gemodificeerde variant) en voor de begroeide sloten een spinner of spinnerbait. Dit alles wordt gevist aan een baitcaster tot maximaal 50 gram en een 20/00 gevlochten lijn, dit vanwege de vele waterlelies waar de snoek zich nog wel eens in vastzwemt. Op de bredere stukken is er prima te trollen met 4 hengels, in die situatie is het handig om hengels van twee verschillende lengtes te hebben zodat je één aasje kort achter de boot kunt vissen en de andere op afstand.

9s.jpg

Een vijftal allround aasjes die het voor de snoek eigenlijk altijd doen.

7s.jpg

Het gemodificeerde Line Thru systeem in actie ... bedoeld om de inhakingskans en de levensduur van het kunstaas te vergroten

Zoals eerder aangegeven lag de vis nogal geconcentreerd, waar je de aasvis treft kunnen de rovers nooit ver weg zijn. Ik zeg bewust rovers, want ondanks dat deze stek bekend staat om zijn goede snoekbestand treffen we er ook regelmatig mooie grote baarzen aan die qua aanbeet en dril niet onderdoen voor hun grotere soortgenoten.

5s.jpg

Deze baars van 43cm stortte zich vol overgave op een spinnerbait

Vanwege de vele begroeiing koos ik voor het gebruik van een spinnerbait, een vergeten aasje dat in mijn geval voorzien is van twee flinke aan elkaar gekoppelde enkele haken en over de weerhaak beveiligd is met een stukje ventielslang. De combinatie is op grote afstand (10-15 meter) achter de boot te vissen in het schroefwater van de motor waardoor e.e.a. lekker tekeer gaat en ook nog eens vrij blijft van de nodige rotzooi.

1s.jpg 4s.jpg

Deze snoeken konden het lawaai van de passerende spinnerbait niet weerstaan

Zo vingen we eigenlijk overal onze visjes wel ... en daarin waren we niet de enige, ook elders werden er mooie snoeken boven water getoverd en dat viel ons gezien het enorm zonnige weer (nu niet het beste snoekweer) niet tegen.

6s.jpg

Via de app werden we  door Wim getrakteerd op deze dame van 111cm

Al met al weer een lekkere dag op pad geweest met alles bij elkaar 20 vissen en nog de nodige missers. Mooie stof om te bespreken op de BBQ ter gelegenheid van ons 20-jarig bestaan.

2s.jpg

Natuurlijk mag een herfstbokje niet ontbreken ter afsluiting van een dergelijke visdag

 

Tot de volgende keer,

 

Dennis Smit

Het is geen slecht roofvisseizoen tot heden naar mijn mening. Er is overal goed vis te vangen en met name de snoekbaars en baars liggen er soms echt gewoon dik. Qua techniek lijkt werkelijk alles te werken, maar de dropshot techniek en trollen met kleine rammelaars leveren constant vis op. Het formaat van de vis blijft wel een beetje achter, maar de grote aantallen maken veel goed. Dagen van 40-50 baarzen/snoekbaarzen hebben we reeds gehad en de aanbeten zijn snoeihard.

1s.jpg

Formaat bleef hier en daar een beetje achter

En als je dan met UL materiaal aan de gang gaat blijft het hoe dan ook een mooie sport om onze kleinere gestekelde vrienden te drillen. Vooral kleine shadjes op lichte loodkopjes en/of shadjes tot 9 cm op een dropshot leverde veel vis op. De shadjes werden dan ook letterlijk en figuurlijk verslonden.

2s.jpg

Weg=weg

Hadden wij gedurende zomer nog veel kleine tot middelgrote baars vangen wij nu toch weer ineens de grotere exemplaren ook. Vaak vang je er dan ook wel direct 2 of 3. Die grotere vissen zitten blijkbaar toch wel iets meer bij elkaar.

3s.jpg

Veel baars overal, met mooie exemplaren ertussen

Spot hoppen of trollen is gewoon de techniek voor deze periode. Je vind snel de actieve vissen en vangt deze dan ook, om vervolgens weer door te gaan naar de volgende interessante stek.

4s.jpg

Spot hoppend gevangen

Uiteraard zijn dan interessante stekken plekken waar schaduw te vinden is zoals bij bruggen, onder boten en waar veel stroming te vinden is (veel zuurstof). Soms zijn er zoveel van dit soort interessante stekken bij elkaar dat trollen met een klein plugje zoals de Salmo Hornet gewoon sneller werkt.

5s.jpg

De Salmo Hornet is top bij het opsporen van actieve vis

Na de nodige vissen te hebben gevangen is het zeer zeker de moeite waard de stek nog eens goed werpend uit te vissen met de dropshot of klein shadje. De 7 cm black minnow bleek nu ook weer onverslaanbaar. De baarzen en snoekbaarzen spuugden af en toe visjes uit en vooral de baars zat aardig op hun eigen kroost.

6s.jpg

Kunstaas aanpassen aan de prooi

Op sommige stekken was er duidelijk een voorkeur voor een specifieke kleur. Zo had ik vanuit China via Aliexpress een zakje met fel gele shadjes laten komen en deze vielen goed in de smaak in combinatie met een dropshot. Onderstaande foto bewijst wel dat dit zo was.

7s.jpg

Goedkoop Chinees shadje viel goed in de smaak

En wanneer je niet al te veel tijd hebt of de zon is overdag te warm, dan is het heerlijk om in de avond een paar uurtjes richting waterkant te trekken en met niet al teveel materiaal een paar interessante plekjes uit te vissen met kunstaas. Maar een avondje op de winde bleek ook zeer geslaagd, want zo pakten wij zeker een stuk of 8 bakstenen van winde en nog zeker een stuk of 10 kleinere exemplaren.

8s.jpg

Winde met de Centrepin reel, hoe mooi ..

Maar toch blijven die stekels en tanden mij trekken en kan ik het maar niet laten deze te blijven belagen. Zo heel af en toe zit er een snoekje tussen, maar in tegenstelling tot vorig jaar maar heel weinig. Misschien maar goed ook na al dat warme weer.

9s.jpg

De kantjes uitwerpen met een shadje altijd goed voor een visje

En hoe kun je die prachtige baarzen blijven negeren. Ze zijn niet alleen erg mooi om te zien, ook er mooi om te vangen met een licht hengeltje. UL heeft zo zijn voordelen dan, want je trekt minder snel de haak uit de zachte bek van de baars. Zorg er ook voor dat je een goed landingsnet klaar hebt liggen naast je, want veel van die gestekelde boefjes weten hun juist dan te ontdoen van de haak.

10s.jpg

Zorg dat je een landinsnet klaar hebt liggen ...

11s.jpg

anders kan je niet poseren met zo'n schoonheid

Inmiddels hebben Bert en ik alweer een sessie meerval achter de rug. Bij deze eerste sessie nog geen slijmjurk weten te vangen, maar we hebben uitgebreid kunnen oefenen met clonken en ik kan mededelen dat Bert al aardig volleerd is met deze handelingen dus dat moet goed komen.

Ik hoop daar binnenkort meer over te kunnen melden.

 

Groeten,

Marcel de Ruyter

Boem is ho

Het is alweer en tijd geleden dat ik een poging gedaan heb om op zeebaars te vissen want soms lukt het gewoon niet of vallen de stukjes niet in elkaar om erop uit te trekken. Is het goed weer moet je werken is het geen visweer dan ben je vrij, de wind waait te hard of de mist is te dicht en natuurlijk spelen familiezaken ook een rol. Gevist heb ik niet zo vaak de laatste tijd door bovengenoemde zaken en toen ik een kans zag om een weekend vrij te nemen heb ik Marcel geappt of hij ook zin had. Beetje overbodige vraag want Marcel heeft altijd zin maar soms kan ook hij niet. Gelukkig dit weekend wel en aangezien IJmuiden een drama is besloten we naar de Rozenburg landtong te rijden.

Niet  te vroeg omdat ik van uitslapen hou en omdat het tij toevallig rond de middag lag en omdat we door wilden vissen tot donker werd besloten een uur of 11 te vertrekken, lange broek en jas mee voor als het koeler wordt. Uurtje later aangekomen op de locatie werden we toch wel verrast door harde wind die er toch nog stond en ook nog eens uit de Noord hoek zodat we tegen de wind in moesten gooien. Heel even hebben we gedacht om om te draaien en naar Maassluis te rijden voor vissen met wind in de rug maar aangezien dat we niet ver hoeven te gooien en de grote kans dat we hier zeebaars gaan aantreffen liet ons de boel optuigen en na een bakkie met appeltaart ging het eerste kunstaas te water.

2s.jpg

Het duurde niet eens lang voor de hengel van Marcel krom getrokken werd en de eerste zeebaars binnen kwam dus de nul was al snel van de baan. Niet veel later kreeg Marcel weer beet op bijna dezelfde plek en nummer twee kwam zijn voeten opzoeken. Gewoon met een shad op diepte terwijl ik nog met een lepel in het oppervlak aan het vissen was. Uiteraard ook gewisseld maar dat mocht nog even niet baten. Toen het laag water was en de stroom eruit ging besloten we om maar de Fint op te zoeken en die waren talrijk thuis. Mega grote finten vingen we achter elkaar voor een uurtje of twee en toen waren we het wel weer zat maar het is wel fijn als je een stek heb waar je je uit kunt leven. De lange broek aangetrokken want de kuiten begonnen lekker rood te worden en te verbranden en de spullen in de auto gegooid  om de zeebaars weer op te zoeken.

1s.jpg

Terug op het zeebaars kantje weer begonnen met lepels en daar ving Marcel weer fint en had zoiets van “nee he niet weer” en knoopte een plug van 13 cm aan de lijn waarop ook al snel een aanbeet kwam en ja hoorrrr fint. Ik had meer geluk en ving een zeebaars op een shad welke ik de volgende worp weer verspeelde tussen de stenen en toen ook maar een lepel erop. Eigenlijk onverwachts een mooie boem en weer een zeebaarsje de klos. De stroom kwar in goed in en het gierde en kolkte van jewelste maar in dit geweld kon ik geen dikke boem triggeren waarna het kantje weer bevist werd. Ook gewisseld naar een geitenhaar jigkop met lange witte twister en diep gevist mijn eerste dikke boem. Ook meteen de ho, omdat ik aan het vissen was met 10/00 en de 25 grams DK met bijna dichte slip om de vis niet in de stroom te verliezen.

3s.jpg

De hengel als een hoepel en de vis strak drillen bracht een mooie zeebaars op de kant en een blije visser. Daar doe je het voor. Ook deze jig werd al snel verspeeld dus na opnieuw onderlijn knopen een mann’s shad erop kleur groen en boemmmm daar melde zich weer een mooie vis welke ook meteen de ho… kreeg en geen kans om tussen de stenen te verdwijnen. Na onthaken en de foto mocht ook deze vis weer zwemmen. Alle zeebaarzen zijn aan een ander aasje gevangen en allemaal op diepte dicht bij de bodem en daar is een verklaring voor want de zeebaars aast op krab in deze periode en die vinden ze nu eenmaal op de bodem. Langzaam ging het licht uit dus kwam er een einde aan onze visdag waarbij 6 zeebaarzen ons kwamen bekijken en zeker 30 finten met uitschieters van tegen de 50 cm. Mooie weer mooie drils en vooral veel boem en ho want die fint kan er ook wat van op de kleine pilkertjes met assist haak met veertjes.

4s.jpg

Mooie dag lange dag ook maar eindelijk weer boem is ho.

 

Grt Bert

Op zondag 27 mei zijn we met een groepje rebels wezen vissen aan de Waal. Inderdaad, aan de Waal, want dit keer geen boten. Er waren ook mensen die hun behoefte hebben geuit eens vanaf de kant vrij te gaan vissen en op welke dag doe je dit anders dan bij de opening van het roofvisseizoen?  Om 07:30 uur waren enkele Rebels al ter plaatse en na hun enigszins wegwijs te hebben gemaakt is het wachten op de andere groep, maar die komen pas later. En dus ook maar beginnen met vissen! Het duurde voor mij persoonlijk niet lang voordat ik de eerste snoekbaars te pakken had, want al op de tweede worp is het raak binnen één van de kribvakken. Niet groot, maar het is en blijft snoekbaars. Pieter die naast mij stond probeerde ik wegwijs te maken en ik hoop dat ik hem wat tips heb kunnen geven m.b.t. riviervisserij. In ieder geval vist hij nu met de juiste gevlochten lijnen :-)

1s.jpg

Negen stuks en veel aanbeten

En er volgen er voor mij velen, want na een tijdje deze krib vak te hebben uitgevist staat de teller op 9 en Dennis (die een aantal andere kribvakken is gaat uitvissen staat de teller op 10 stuks). Ook blijf ik aanbeten krijgen en geregeld mis ik deze, dus blijf lekker staan waar ik sta. Van koppel Ruud en Jan verneem ik de vangst van een kleine roofblei uit de kil die hier vlakbij stroomt en een snoekbaarsje voor Ruud.

2s.jpg

Roofbleitje voor Jan

De foto’s druppelen binnen via de app van Dennis, waaronder een paar mooie maatse snoekbaarzen voor Dennis.

3s.jpg

Mooie maatse snoekbaarzen

 Dennis kan het weer niet laten natuurlijk om de zogenaamde ‘Selfish’ foto in te sturen.

4s.jpg

Selfisch

Ed, John, Peter en Marco zitten iets verderop op het aangewezen strandje te witvissen. Wanneer wij rond lunchtijd hier even gezamenlijk verzamelen blijken de vangsten op witvis helaas niet echt top te zijn, maar al met al is iedereen tevreden en zit iedereen lekker te vissen. Jammer wel dat het net even iets minder was qua weer op dit moment en dat er zelfs wat regen aan zat te komen.

5s.jpg

Helaas geen strandweer op dit moment

Maar een goede (wit)visser is voorbereid op alles en al snel zien wij uit de achterbakken van auto’s grote paraplu’s komen.

6s.jpg

Op alles voorbereid die Peter

In de middag gaan Marco en Peter nog even kribhoppen op snoekbaars, maar daar heb ik verder weinig resultaten over vernomen. Indien jullie nog een gids zoeken voor tekst en uitleg ik hou mij zelf aanbevolen :-)

7s.jpg

Peter en Marco schakelen over naar snoekbaarzen

Dennis en ik plukken er nog een paar weg tussen een aantal kribben, maar de aanbeten namen wel af. Waarschijnlijk kwam dit weer eens door het oh zo veranderlijke weer van vandaag de dag. En wat doe je als je weinig vangt, juist ja, dan ga je commando kruipen.

8s.jpg

Peter voert zijn commando sluiptechnieken uit

Ik persoonlijk vang 12 snoekbaarzen en Dennis minstens zoveel en dus redelijk goede zaken. Witte shadjes deden het overigens erg goed bij mij.

9s.jpg

Wit deed het goed

Omdat het weer niet echt veel beter meer ging worden en er zelfs bliksem in de lucht zat besloten wij rond 16:30 uur er een einde aan te breien. Ondanks de laatste paar druppels hoop ik dat één ieder toch heeft genoten van deze dag.

 

Groeten,

Marcel de Ruyter