Op zaterdag 21 oktober stond er een dagje roofvissen op de IJssel op de planning op uitnodiging van Baitrebel Peter. Om 06:30 uur kwamen wij ter hoogte van Lelystad bij elkaar om vanaf daar gezamenlijk richting trailerhelling te rijden. Peter, Pieter, ik en Bert gingen vervolgens op pad en voortvarend kwamen wij daar aan en het was zelfs nog donker op het moment van aankomst. Tijd genoeg om dus allerlei zaken rustig voor te bereiden om vervolgens te traileren. De overige metgezellen stonden al paraat bij de trailerhelling die instapten bij Peter en Pieter. Rond 08:00 uur lagen er al meerdere bootjes rond te dobberen en de hoeveelheid sportvissers bij elkaar begon al aardig op NKS praktijken te lijken. Eigenlijk al direct ter hoogte van de trailerhelling werd er vis gevangen en dus maakte Bert en ik hier ook maar een beginnetje. Stiekem had ik mijn shadje voorzien van een knoflookluchtje en binnen ca. 30 minuten kon ik al de teller op vijf snoekbaarzen zetten. Zou het dan toch? J De snoekbaarzen waren niet groot, maar een dergelijk begin geeft toch vertrouwen. Daar de meesten een stuk stroomafwaarts aan de slag gingen bleven wij nog driften op de wind en stroming en dit gaf zo nu en dan aanbeten. Na enige tijd zijn wij overgestapt naar blade baits en dit bleef kleine vis opleveren zoals baars en kleine snoekbaars.

1s.jpg

Blade baits deden het erg goed

Later zijn Bert en ik ook verder stroomafwaarts gaan vissen, want hier werd naar zeggen iets grotere snoekbaars gevangen. Maar ook hier vingen Bert en ik alleen maar kleine snoekbaars en met name op een bepaalde drift bleven de visjes zich melden op de blades. Bert vangt zowaar nog een flinke zwartbekgrondel die zijn shad klaarblijkelijk heeft willen pakken. Ongelofelijk wat een veelvraten dit zijn, want laatst op de Waal ving ik er ook al een paar op kunstaas.

2s.jpg

Ook zwartbekgrondels zijn ware rovers

 Omdat de drift visjes blijft opleveren varen Bert en ik een paar keer opnieuw terug naar de plek waar we de drift beginnen en laten wij elkaar weer afglijden door de wind en stroming. Wanneer ik bij de nieuwe drift mijn redhead blade laat zaken op een meter of vijf water krijg ik vrijwel direct een doffe tik en zet de haak. Echter zit er daarna geen beweging meer in en lijk ik vast te zitten. Tot dat..tot dat het begint te zwemmen. Bert roept net als ik direct “Meerval”, maar nadat mijn slip het ineens uitkrijst twijfel ik. Eigenlijk wordt al snel daarna duidelijk dat ik vast zit aan een flinke snoek en een sprong uit het water een meter of twintig vanaf de boot maakt alles nog meer duidelijk. De blade lijkt gunstig vast te zitten en mijn fluorocarbon blijft gespaard. Na een heftige dril komt er een zware snoek binnen handbereik die gezien zijn lengte al veel te zwaar is.

3s.jpg

Zware herfst snoek binnen handbereik na stevige dril

 

Tegen het einde van de middag vissen Bert en ik nog enige tijd waar wij waren begonnen en haken hier achter elkaar kleine snoekbaarsjes en nog een enkele maatse snoekbaars en Bert zelfs een kneiter van een voorn die vol de blade in zijn smoel heeft. Als wij rond 16:15 uur gaan traileren blijkt er aardig wat te zijn gevangen, maar niet veel extreem grote vis. Als wij later bij de lokale Wok restaurant wat gaan eten met de groep vernemen wij van Peter dat Jordi een snoekbaars heeft gevangen van 100,5 cm die alle vooroordelen over teveel kleine snoekbaars wegneemt. Een pracht van een kasteel en met een gigantische omvang. Kijk hier doen we het dus voor! Gefeliciteerd Jordi!

4s.jpg

Hier doe je het voor! 100,5 cm snoekbaars

Het was een mooie dag met aardige resulaten en op twee kleine buitjes na heeft het weer aardig meegewerkt, iets wat op de vrijdagavond nog helemaal anders was. Bedankt allen voor de leuke en gezellige dag en zeker de moeite waard om nog eens terug te keren.

 

 

Marcel de Ruyter