Kort na mijn terugkeer van de  vakantie was het weer nog ronduit lekker te noemen en dus ben ik er zeker de nodige uurtjes erop uitgetrokken. Een vis die blijft trekken is de baars en zeker vanaf september gaat mijn hartje sneller kloppen. Het is vanaf heden tot soms wel november dat de baars zich goed laat vangen en begint met volvreten om de winter door te komen. Juist nu is het mogelijk om werkelijke kanjers naar boven te toveren en dat met verschillende technieken. Wel is het zaak om uren te maken, want soms jagen zij maar specifiek op aangewezen momenten. Welk moment dat is kan per water verschillen. Zo was in augustus en begin september de dropshot techniek veruit favoriet en een dag later lag dit alweer compleet anders. Loodkopjes van 3-5 gram in combinatie met een 5 cm lange kicktail deden het dan weer erg goed. Dat dit zich alleen laat vissen op ultralicht materiaal moge duidelijke zijn.

1s.jpg 2s.jpg

De dropshot techniek deed het goed einde van de zomer

Twee hengels kant en klaar paraat hebben met beide technieken is vaak de sleutel tot succes. Je raakt immers geen kostbare vistijd kwijt aan knopen en kan razendsnel inspelen op situaties. Zo zagen Dennis en ik opeens een paar grote baarzen gulzig jagen aan het wateroppervlak en er was ook maar één worp nodig om een mooie 40-er baars te haken en te landen. Iets wat met de dropshot misschien niet was gelukt aangezien je dan erg snel richting bodem gaat. Geregeld zien wij werkelijke ‘kneiter’ baarzen van hoog in de 40 cm hun soortgenoten volgen tijdens de dril en deze zelfs aanvallen. Het is dus slim om niet te ver uit elkaar te gaan staan en snel je aasje er bij te gooien op het moment dat één van beiden een baars staat te drillen. Vaak vangt de tweede man een nog groter exemplaar, want die zijn iets terughoudender. Toch lijkt hun voorzichtige karakter weg te vallen op dit soort momenten. Maak daar gebruik van dus.

3s.jpg

43 cm tussen een paar jagende baarzen

Als back up hengel kan een spinhengel in combinatie met een klein plugje ook top zijn. Vooral kleine suspenderende diep lopende plugjes met ratels en een baars motief kan een ware killer zijn dan. Vis deze plugjes met een geregeld ingelaste stop en trek je plugje ook niet te snel het water uit. Soms komen ze ‘m last minute toch nog uit je top oog peuteren. Oh ja..vis je plugjes altijd met een lange dunne stalen onderlijntje. Het is niet zelden dat juist hierop de grootste snoeken zich melden.

4s.jpg

Op de Owner Cultiva Ring Kick Tail

Nu zitten wij alweer in oktober en omdat de dagen korter worden en het watertemperatuur weer daalt merk je gewoon dat de baarzen trager worden. Een kleine blade of pilkertje op de stek laten dansen levert zo rondom de herfst ook goede resultaten op, maar de 7 cm black minnow blijft ook dodelijk en doet het vaak wel wanneer andere soft baits verstek laten gaan. 

5s.jpg

Big Momma Perch

Wat veelal nog beter werkt is gewoon natuurlijk aas zoals een worm of klein dood aasvisje op de dropshot montage. Zo leverden de laatste sessies eigenlijk alleen maar vis op met natuurlijk aas. 

6s.jpg

Een pracht van een hoge 40+ baars gevangen op één enkele worm

De momenten rond schemertijd blijven eigenlijk het hele jaar rond wel goed. Veel vissoorten lijken dan toch nog wel een avond snack te lusten. Mogelijk komt dit door de rust die over een water in valt en de vis dichter naar de kant lijkt te komen. Ik blijf dus altijd staan tot ik niets meer zie in de duisternis.

7s.jpg

Nog net voor donker gevangen op een 5cm Owner Ring Worm

De weerberichten zien er voor komende week weer redelijk uit na een mindere periode dus dit kan ten goede komen aan de vangsten. Ga er dus nog even lekker op uit en voor wie er meegaat naar de IJssel op zaterdag 21 oktober..tot dan!

 

Marcel de Ruyter