Hoewel de vakantie voor sommigen onder ons misschien nog wel van toepassing is, is het officieel toch afgelopen met de zomervakantie. Hopelijk heeft één ieder genoten en blijven wij ook gewoon de rest van het jaar lekker naar de waterkant trekken. Misschien dat we nog een beetje mogen na zomeren? Hoewel ik geen echte visvakantie had, kan ik het uiteraard (net als velen andere sportvissers) niet laten om toch een reishengeltje mee in de koffer te nemen. Je weet tenslotte nooit waar je precies tegen aanloopt op locatie, maar soms heb je je al verdiept in de lokale wateren en vissoorten. Een uitstekende kans dus om vissoorten naar boven te toveren die je nog nooit gevangen hebt. Dit jaar ben ik met vrouw- en zoonlief naar Cyprus gegaan en van te voren had ik al het één en ander uitgezocht. Ondanks dat er in de Mediterraanse (of te wel Middellandse)zee aardige wat exotische vissoorten rondzwemt had dit voor mij toch niet echt de voorkeur. Meestal ben ik toch wel enigszins teleurgesteld wanneer ik dergelijke kustlijnen bezoek. Buiten het feit om dat het vaak moeilijk bereikbare en levensgevaarlijke kliffen zijn, moet je net zoals in Nederland, de stekken kennen en nog belangrijker de momenten. Ook is het overdag bloedheet en brand je letterlijk weg bij het water. Bij een bezoek brengen aan een lokale hengelsportzaak kan je al aardig wat informatie ontvangen, maar in dit geval was ik op de hoogte van enkele stuwmeren op Cyprus, wat dus gewoon zoetwater betreft. En laten er hier nu ook nog eens wat vissoorten zitten die hoog op het lijstje staan. Naast snoekbaars, karper en voorn, zwemt er ook dwergmeerval, pumpkinseed sunfish, mosquitofish en de beruchte Black Bass. Lokaal hoorde ik wel al dat de waterpeil van de diverse stuwmeren door de aanhoudende extreme hitte nog nooit zo laag heeft gestaan. Zou dit het vissen negatief beïnvloeden?

1s.jpg

Het waterpeil in de stuwmeren is in jaren nog nooit zo laag geweest

Ingesteld om vooral de Black Bass te belagen heb ik een kleine tackle box hier specifiek voor ingericht. Zo heb ik naast wat spinnerbaits, topwaters en texas rig haken ook wat allerhande rubber mee, plugjes en spinners. Niet veel, maar vooral gevarieerd. Bij de lokale hengelsportzaken kun je altijd wat zaken bijkopen en dit heb ik uiteraard ook gedaan. Een paar verschillende rolletjes in dikte van fluorocarbon heb ik ook mee, wat bij “the last meter” natuurlijk erg belangrijk kan zijn. Met een 40 grammer spin(reis)hengel met een lengte van 2.70 mtr i.c.m. een betrouwbare 4000 model spinmolen heb je ruim inzetbaar materiaal om diverse vissoorten te belagen op zoet en zout. Hierbij heb ik twee spoeltjes, waar op één spoel 10/00 gevlochten lijn zit en op de andere 22,5/00 hybride nylon. Lekker allround dus!

2s.jpg

Schitterende hengelsportzaak met vele topmerken in Paphos

Ondanks dat deze hengelsportzaken toch wel op het zeevissen zijn ingericht, vind je altijd wel leuk spul om in te slaan. Het blijven immers snoepwinkels voor fervente kunstaasvissers zoals ik. De zaak Fish Hunter in het stadje Paphos had werkelijk alle topmerken zoals Maria, Duo, Major Craft en Owner. Zo hebben zij allerlei soorten jig assist hooks en werppilkertjes die ook in Nederland voor de zeebaarsvisserij van pas komen.

3s.jpg

Vanwege de grote kustlijnen zijn hengelsportzaken erg ingericht op zeevissen

Na lokaal een visvergunning te hebben aangeschaft voor EUR 17,00 voor één van de stuwmeren (EUR 35,00 voor alle meren per jaar) bij de Department of Fisheries in Paphos, besluit ik de volgende ochtend eerst de aangewezen stuwmeer te bezoeken. Ik neem wel mijn hengeltje mee, maar eerst maar eens uitvogelen hoe daar te komen. En hieruit blijkt al snel dat een 4x4 wagen onmisbaar is om een dergelijke stuwmeer veilig te bereiken, want de gehuurde Opel Corsa doet zijn best, maar hobbelige stenen wegen en kliffen gaan niet goed samen. Toch echter weet ik de auto te parkeren op een redelijke veilige plek en loop vanuit hier met vrouw- en zoonlief door. Wanneer ik dan over de stuwmeer kijk beslis ik dat ik het toch even een uurtje ga proberen. Binnen no time zit mijn reishengeltje in elkaar en maak ik de nodige worpen haaks op de oever met een Spook lure. Aanbeten blijven echter uit en gezien het tijdstip van de dag (einde van de ochtend) is het misschien ook niet zo’n gek idee om de vis wat dieper te gaan zoeken. Ik besluit een lipless crankbait eraan te knopen en al harkend de oevers uit te werpen.

4s.jpg

Van bovenaf een berg zijn de diepere delen makkelijk te spotten

Al vanaf de berg had ik hier en daar wat meer structuur en dieper water gespot en besluit deze plekjes nauwkeurig uit te vissen. Na zeker 45 minuten merk ik behoorlijk wat kleine prooivis op in een hoek die zo nu en dan tegen de oever aan wild de lucht in springen. Dat is roofvis!!! Ik besluit op deze stek te blijven staan, want alleen hier heb ik echt activiteit. Na enkele worpen is het raak. Althans er hangt iets aan, maar het is niet veel groter dan het gebruikte kunstaas.

5s.jpg

Een onvervalste Baby Bass

Hoe dan ook blijkt het dan toch echt een onvervalste black bass te zijn. Hoe klein een dergelijk visje ook kan zijn, het gevoel is goed gezien het feit dat je iets vangt. Ik doe dus iets goed. Omdat het op andere delen van het water niet veel soeps is blijf ik dus nog even staan op deze stek. Op een gegeven moment begrijp ik wat ik moet doen om een aanbeet uit te kunnen lokken. Ik moet de ratelplug richting de overzijde van de ondiepe oever werpen en pauzeren enige meters uit de kant waar een iets dieper punt zich bevindt. Op deze wijze weet ik binnen 1,5 uur toch nog de nodige baarzen te vangen. En ook al zijn ze niet groot, gezien de omstandigheden en eerste bezoek aan het stuwmeer knijp ik mijn handen ermee dicht. De aanbeten op de ratelplug zijn hard wanneer ze het kunstaas pakten en zo nu en dan schakel ik toch nog even over naar topwater omdat dit toch wel de mooiste aanbeten kan opleveren. Maar de vis zit dieper en reageert uiterst traag door de extreme warmte. Omdat ik samen met het gezin ben en weet nu hoe hier te komen zal ik later in de week alleen in alle vroegte terugkomen.

6s.jpg

Ik had het trucje door

De dagen daarna ben ik zo nu en dan voornamelijk in de vroege uurtjes hier nog even te vinden, want overdag klom de temperatuur soms wel op richting de 38 graden. Je ving er dan absoluut ook geen vis en je brand letterlijk en figuurlijk weg. Omdat dergelijke stuwmeren ook erg afgelegen liggen, bevindt je jezelf ook werkelijk in No mans land en hier doorvissen tot donker op onbekend terrein is ook niet aan te raden. Ook heb ik behoorlijk wat reptielen zoals behoorlijk grote slangen gespot. Trek je dichte schoenen maar aan zeg ik je.

7s.jpg

Gevangen in No Mans Land

Op de laatste dag probeer ik het op aanraden van een professionele local nog op een ander deel van het stuwmeer, maar hoe mooi het hier ook is qua diepte en structuur, aanbeten weet ik hier niet te krijgen. Ook is het deze dag nog warmer dan normaal en is de luchtvochtigheid extreem hoog. Zelfs de lokale mensen klaagden op deze dag dat het wel het gewoon te warm was. Probeer dan maar eens een visje te vangen. Toch heb ik wel de nodige black bass weten te vangen en zag ik wel degelijk potentie voor grotere en meerdere vissen. De omstandigheden waren gewoon niet helemaal top, maar volgens deze local kan het in het voorjaar erg goed zijn wanneer de temperaturen iets lager zijn en het water hoger staat. Hij heeft mij foto’s laten zien van werkelijk kanjer Black Bass die wel richting de 4-5 kilo gingen.

8s.jpg

Geen vis, dan maar een selfie

Al met al heb ik elke sessie wel de nodige black bass gevangen en was een lipless crankbait veruit favoriet. Felle kleuren deden het niet en het was vooral de goudkleurige matte Owner C’ultiva Mira Vibe die het erg goed deed. Dit kwam naar mijn mening ook echt door de aparte groen/blauwe kleur van het water.

9s.jpg

Lokaal waren ze zelfs goedkoper

Een donkerkleurige worm i.c.m. met een texas rig hook zou het nu zeker moeten doen aangezien je deze erg traag kunt vissen, maar gek genoeg kwam ik niet verder dan een enkele voorzichtige aanbeet hierop. Spinnerbaits hadden ze ook totaal geen interesse in. Wellicht dat de rammelaar de Black Bass toch iets meer wakker deed schudden.

10s.jpg

De Owner Cultiva Mira Shad deed het goed

Goed dit keer geen monsters, maar ik heb mijn deel gevangen en het is gelukt. En dat zelfs met minimale tijd en minimale materialen bij extreem warme omstandigheden. Nu is het weer tijd voor Nederlandse roofvis. Ik heb al vernomen dat er nog steeds goed wordt gevangen hier en daar, dus de vangsten zullen niet lang op zich laten wachten mag ik hopen.

 

Fish on dus!

Marcel de Ruyter