Al vanaf het eerste weekend van de opening roofvisseizoen zijn wij te vinden aan de rivier. En niet geheel zonder succes, want door de zomerse temperaturen liggen de snoekbaarzen ondiep en vangen wij gewoon in elk kribvak wel de nodige snoekbaarzen.

1m.jpg

Ze waren gulzig

Qua kunstaas keuze maakte het niet veel uit. Een shadje op een loodkop doet het altijd prima en ook hierin werden door de snoekbaarzen geen hoge eisen gesteld. Elke vorm of kleur deed het wel.

2m.jpg

Uitgehongerd

Stuk voor stuk vingen wij snoekbaarzen die geheel over het kunstaas waren geschoven. Dat dit prachtige aanbeten geeft lijkt mij wel duidelijk en daarom zijn wij sindsdien nog steeds geregeld aan de rivier te vinden. In het begin nog maar weinig baarzen, maar ook die kwamen geregeld binnen handbereik na de nodige sessies en deze zitten dan strak onder de kant en tussen de blokken verstopt. Heel veel baars vang je dan niet, maar het zijn wel altijd direct kneiters.

3m.jpg

Mooie rivierbaarzen

Ook de roofbleien gaven de eerste sessies nog niet thuis, maar dat is vrij normaal. Opeens zitten ze er gewoon en vang je ze weer vrij makkelijk.

4m.jpg

Deze ging voor de shad

Omdat rond deze maanden de dagen langer zijn kan ik het ook zeker niet laten om in de ochtend of nog liever in de avond een paar uur op stap te gaan. Ook dichtbij huis liggen mooie rovers te wachten in de vele kanalen en vaarten die in de omgeving zijn te vinden. Ook hier ving ik mooie snoekbaarzen, waarbij veel zestigers en vissen die net de 70 centimeter aantikten. En alles op klein kunstaas.

5m.jpg

72 centimeter op 5 cm shad

En als dergelijk formaat vissen zich laten vangen op klein kunstaas dan kan het natuurlijk niet uitblijven. Al snel wordt ik getrakteerd op een 90 centimeter snoekbaars die wederom vol ging voor een mini shadje met baarsmotief op een 5 grams kopje. En dat op de eerste worp van de sessie.

6m.jpg

Soms heb je maar één worp nodig

De baarzen zijn er volop, maar we vangen kleinere formaten dan voorgaande jaren. Uiteraard zitten er veel baarzen bij van om en nabij de 40 centimeter grens, maar we zijn ze groter gewend. Wellicht komen deze wat later in het seizoen nog op gang. Afgelopen maand zijn ze weer opvallend actief in de hogere waterlagen waardoor kleine rammelende plugjes en de dropshot techniek beter scoort. En dit geldt niet alleen voor de baars, want ook snoeken en snoekbaarzen melden zich soms zelfs op half water.

7m.jpg

Op de drop shot

De laatste weken is ook trollen met plugjes de aangewezen techniek gebleken. Wat dan erg leuk is, is om na een gehaakte vis bij het trollen de stek verder uit te vissen met kleine shads of de dropshot. Soms zit de baars en de snoekbaars er zo dik dat men in een kort tijd bestek behoorlijk wat vis kan vangen. Ik doe dit altijd bewust met UL materiaal voor maximale sport. 

8m.jpg

Gefopt met de Gunki G-Bump

Hoeveel baarzen we vangen op een dag dan? Werkelijk tientallen, waarbij makkelijk de 50 stuks grens wordt bereikt of zelfs ver over gaat. 

9m.jpg

Het blijven prachtige vissen die baarzen

En ook de plugjes kiezen wij klein, waarbij de 4.5 cm Hornet van Salmo verruit favoriet is gebleken. En ook hierop melden zich geregeld zware vissen.

10m.jpg

80 cm snoekbaars op een 4,5 cm Hornetje

En zeker nu lijken de avonduurtjes het meest vruchtbaar te zijn. Neem eens een lipless crankbait en vis de stek werpend en/of trollend hiermee af. Soms vang je in absolute duisternis alsnog de nodige mooie vissen op niet al te diep water.

11m.jpg

Lipless crankbaits zijn erg effectief in het donker

Nu mijn vakantie zelf voor de deur staat, waarbij ook Black Bass zal worden belaagd, is het tijd om de verzadigde vissen in Nederland weer even met rust te laten. Je merkt gewoon dat ze volgevreten zijn en standaard is dat juli en augustus niet de allerbeste maanden zijn. Wat nu wel erg goed werkt is natuurlijk aas, dus voor de thuisblijvers, probeer dat maar eens!

 

Tot snel!

 

Marcel de Ruyter