Het lijkt wel komkommertijd op onze website, maar niets is minder waar … er wordt wel degelijk gevist en zelfs op reguliere basis. Korte sessies in de avonduren na het werk of in de verloren uurtjes in het weekend, het is een kwestie van momenten kiezen. Zoals zo vaak geldt dat je op het juiste moment op de juiste plek aanwezig moet zijn, máár er zijn altijd een aantal goede momenten te prikken bij het roofvissen. Zo zijn de ochtenduren en de avonduren in de schemer vaak goed, die regel gaat vaak op, maar is het weer voor langere tijd stabiel, dat wil zeggen wind, luchtdruk en temperatuur dan nemen ook de kansen op de dag toe en loont het op langere sessies te houden.

2S.jpg

Soms is het binnen de minuut raak, 90 cm snoekbaars op een mini shad .....

1S.jpg

en binnen twee minuten de volgende 90 cm, je kunt het treffen!

Soms wil het op vertrouwde stekken domweg niet lukken, de vis is er wel maar wil gewoon niet bijten. Doe dan eens gek en probeer iets anders, kies bijvoorbeeld voor een andere benadering, soms is die omschakeling dé sleutel tot succes. Je kunt wel domweg blijven smijten en je hele kunstaas arsenaal van stal willen halen, maar als die vis niet wil op een bepaalde techniek, dan zul soms letterlijk het roer om moeten gooien om die vis alsnog een “lure” te draaien.

Het ene seizoen is ook niet altijd het andere, als je op reguliere basis aan de waterkant staat merk je heel duidelijk dat door weersinvloeden, bijvoorbeeld een goed voorjaar, de vis zich veel eerder verspreid in een water en soms voor een groot gedeelte zelfs helemaal wegtrekt. Blijf dan niet stoicijns die plekken afvissen, je zult er heus wel een visje vangen, maar als je meer wilt vangen moet je op onderzoek uit.

3S.jpg

Er is heus nog wel een 'visje' te vangen

Gooi je boot weer eens in het water op die plek die je al tijden niet bevist hebt, dit kan soms tot fantastische dagen leiden. Ga eens op pad met een local die vaak beter weet waar je vis kunt verwachten. Win informatie in bij je lokale hengelsportzaak, vaak kun je in de koffiehoek meer informatie los krijgen dan je denkt. Maar bovenal ga er op uit en experimenteer! Geef dat nieuwe kunstaasje een kans, benader de vis eens met een andere techniek, vaak zul je merken dat dit meer succes tot gevolg heeft.

4S.JPG

Omschakelen op een andere techniek, in dit geval 'trollen' loont

Wanneer je dit stramien volgt zul je merken dat je vis gaat vangen op plekken waar je dit nauwelijks zou verwachten, in drukke vaarwegen midden in de stad, of in 'dode' vertakking op industrieterreinen. Vaak plekken waar roofvis prima gedijt omdat er legio aan schuilplaatsen zijn waar ze kunnen wachten op een passerende prooivis.

5S.JPG

Dual strikes in hinderlagen zijn geen uitzondering

 

6S.JPG

Mooie gezonde vissen bevolken het stadswater

7S.JPG

Vaar ook eens een zijtak in op een industrieterrein, deze 40 cm baars kon een Salmo Hornet niet weerstaan

 8S.JPG

Donkere bruggen zijn hotspots nummer 1

De getoonde foto's zijn een greep uit de vangsten van de afgelopen maanden en tonen aan dat je door het kiezen van momenten succes kunt hebben, wanneer het succes afneemt durf over te schakelen op andere technieken, locaties of benadering.

 

Allen een prettige zomervakantie en 'tight lines',

Dennis Smit