Vrijdag 18 december

Traditie getrouw neem ik graag de laatste twee weken van het jaar vakantie om wat uren te maken en zoveel mogelijk zeeforellen een “lure” te draaien. Zo gezegd, zo gedaan ook weer dit jaar. Als ik dan op vrijdag 18 december klaar ben met mijn examen voor een opleiding die ik voor mijn werk heb gevolgd en hoor dat ik glansrijk ben geslaagd, besluit ik mijzelf nog even te trakteren rond schemer voor een korte sessie aan zee. Met een stevige ZW wind recht op mijn gezicht kom ik aan op de eerste stek. Toch zijn alle factoren aanwezig, waaronder een lekkere warme wind (voor de tijd van het jaar) en een aardig stroompje bij laag water. Omdat het water enigszins troebel is besluit ik te beginnen met een wit/parelmoerkleurige Hansen Stripper die aardig wat commotie onder water geeft. Een wijs besluit, want al binnen een aantal worpen krijg ik een tik op mijn top net voor de kant. Al snel komt er een mooie maatse decemberbaars binnen handbereik.

1m.jpg

Nummer 1 van de avond

Wat begon als simpelweg een geintje om een dagje vissen te organiseren in de haven van Haddock te Almere met de club heeft nu inmiddels weer zijn 3e jaargang bereikt. Mede door de eenvoud en vooral vanwege het gewoon gezellig samen zijn stond er weer een dagje ‘Pielen tussen de palen’ gepland op zondag 13 december. Een uitgelezen moment om het jaar 2015 af te sluiten met de club.

1s.jpg

Als een spiegel

Na enkele weken van harde stormen, windstoten en bakken vol met regen is daar nu het moment voor een eerste sessie aan zee en de poging te wagen op een heuse Nederlandse zeeforel. Niemand heeft deze zaterdag 12 december tijd om mij te vergezellen, maar dat weerhoudt mij uiteraard niet om te gaan. Het is sinds lange tijd weer eens goed weer en met 9 graden zelfs warm voor de tijd van het jaar. Goed weer, een niet al te harde ZW wind en laag water op het juiste moment … alle factoren zijn in ieder geval aanwezig. Zal ik dit jaar ook nog worden verast door de nodige winterse zeebaarzen?

Wat in ieder geval heerlijk is, is de stilte. In de zomer sta je hier mannetje, mannetje en zij aan zij om een zeebaarsje te verschalken, maar nu het wat kouder is zie je ineens niemand meer. Rond 09:45 uur arriveer ik op de stek en na mij te hebben ingepakt en bepakt drink ik eerst nog een kop koffie bij de auto en loop kort daarna vol goede moed naar stek 1 van de dag. Daar aangekomen zie ik al een mooi stroompje lopen. Als je de stekken kent en de verschillende getijden die hiermee gepaard gaan heb je al een stap voor. Het water is een beetje troebel en kies dus voor een witte Stripper. Het duurt  nog geen 15 minuten wanneer mijn Stripper net voor de kant een aantal zachte tikken krijgt en “op de drop” vol wordt gegrepen. Het is niet eens echt een verrassing, want na een korte dril komt er een maatse “december” zeebaars boven water die kort daarna mijn landingsnet van de binnenkant bekijkt. “Zo we zijn van de nul af”. Ik onthaak de baars en zet deze na een fotootje zoals het hoort terug.

1s.jpg

December baars #1

De laatste paar keren dat ik op de zeebaars heb gevist heb ik dat gedaan in IJmuiden en daar waren we best wel succesvol al was het formaat aan de kleine kant. Baarsjes van 30 tot 40 cm werden er zat  gevangen maar vis van 50 + heb ik niet gezien nog dit jaar. Paar weken geleden nog een poging gedaan en ik was er lekker vroeg om het afgaande water af te vissen maar het duurde 5 uren voor ik mijn eerste vis te pakken had, Een fint. Daarna ging het echt helemaal los met elke worp een vis in de vorm van een zeebaarsje of een fint. Na een uurtje was het weer over en zo gaat het meestal tijdens deze vorm van visserij.

1.jpg