Brak in de winter

Door omstandigheden thuis was ik al een tijd niet op pad geweest om te vissen en om eerlijk te zijn ben ik ook gewoon veel weg geweest waaronder de USA zoals beschreven in een eerder artikel. Laatste reis was weer naar Zuid Afrika maar deze keer had ik de hengels thuis gelaten want het ging er niet van komen. De eerste week thuis natuurlijk druk om alle lopende dingen af te handelen en weer aan het werk natuurlijk dus ook hier geen tijd om de hengels uit de kast te halen maar nu was het dan eindelijk weer zover.

Het weer is niet echt uitnodigend met temperaturen van rond de 6 graden want het was zomer in Zuid Afrika met 30 + en dan is het verschil wel erg groot binnen 2 weken. Gelukkig is het droog en staat er niet teveel wind maar de zon is ver te zoeken in deze mistige dag en het zal koud zijn. Marcel was van het weekend geweest en had goed gevangen waaronder een aantal mooie zeebaarzen en die staan ook bij mij op het verlanglijstje al ga ik gericht op de zeeforel en zijn de baarzen meer bijvangers want die zeebaarzen hadden allang naar warmere oorden moeten trekken.

Bij aankomst zakte de moed me al in de schoenen want het waaide natuurlijk aan de kust weer harder als bij ons thuis en tot overmaat van ramp stond het gemaal uit en het spui dicht dus geen stroming en dat betekend meestal geen actieve vis. Hengel in orde gemaakt met een lepel in de speld en eerst maar beetje koffie drinken. Na de koffie en een broodje op pad naar de stek en gooien maar in waaiervorm in de hoop toch een vis tegen te komen die er wel trek in had. Na een half uurtje zonder aanbeten ging toch het spui open en kwam er langzaam stroming in het water.

Het duurde nog geen 10 minuten nadat de stroom erin zat voor ik de eerste tik op de hengel kreeg maar deze vis sloeg alleen een kolk in het water en werd niet gehaakt helaas. De stripper leverde het volgende kwartier geen teken van leven meer dus werd er maar eens gewisseld van lepel en doordat ik de wind tegen had koos ik hier voor de 50 cent koperkleur gewoon omdat ik er mijn oog op liet vallen want een voorkeur heb ik niet echt. Het verwachte gebeurde en er melde zich weer een vis die gehaakt werd maar deze forel was van het soort jumper en na de 5de sprong schoot de vis los. ****  uiteraard.

De 50 cent liet ik er lekker aanhangen en  zowaar beukte er nu een forel op die bleef hangen. Hengel laag houdend bleef de vis diep en met mooie runs vol in de stroom had ik eindelijk de dril waar ik op had gewacht en deze vis werd netjes in het net geland. De haak zat in het harde gedeelte van de onderkaak en werd met een lichte draai zo gelost waarna er eindelijk weer eens een foto gemaakt kon worden. Nu werd het tijd om een rondje te vissen en de wind even in de rug te hebben maar op deze stekken bleef een teken van leven uit dus maar weer koffie en een beetje opwarmen. 

1.jpg

Terug op stek 1 bleek de stroom er al mee gestopt te zijn dus ik had echt zoiets van “realy??” heb ik dat? een uur rijden, koud, wind en nou ook geen stroming meer. Toch doorvissen want ik stond er amper 2 uur en nog te vroeg om naar huis te gaan dus weer beginnend met een stripper, dan de 50 cent er weer op en weer 2 vissen gewoon missen. Ze zitten er dus nog wel maar die 50 cent eraf gehaald en er een Little Wolf opgezet met lekker fel oranje kleur en na de 2de worp was het toch weer raak en kon ik ook deze zeeforel landen en op de foto zetten.

Brak is het toverwoord in de winter en overal waar zoet water het zoute water ontmoet is in principe een mogelijke stek en als er nog een stroompje staat ben je op de juiste plek. De ervaring leert namelijk dat de forellen naar brak of zelfs zoet water verhuizen als het zeewater koud word en dat heeft te maken met de dichtheid of zoutgehalte van het koude zeewater. Wetenschap zegt dat het zoute water het vocht uit de vis trekt maar wat daar waar van is weet ik niet. Wel weet ik dat in de winter de Denemarken forellen de fjorden opzoekt waar zoet water inloopt.

De dagen zijn kort en de vistijd dus ook maar 2 zeeforellen gevangen, 2 verspeeld en 2 gemist in 4 uurtjes vissen is toch wel behoorlijk te noemen al moet ik wel zeggen dat de vissen tussen de 40 en 50 centimeter zijn wat lijkt op de forel aan de Deense kust waar de echt grote forellen echte haring vreters zijn en trollend op diep water gevangen worden. Een enkele grote vis hebben we al wel gezien maar helaas nog niet in het net gehad maar het water is brak, het zeewater koud en het aas regelmatig in het water dus die 70+ gaat er komen.

2.jpg

Tip? Vis zo licht mogelijk

Wij vissen met 15 tot 25 grams 2.7 tot 3 mtr spinhengels (shadhengels) molen maat 2500 lijn 6 tot 10/00 en fluo onderlijn van ca 25/00. Lepels in de gewichten van 7 tot 12 gram en zoals je al gelezen hebt hebben ook de grote zeebaarzen geen kans tegen dit materiaal mits de slip lekker los staat om de eerste dreun op te vangen.

 

 

Grt Bert