De “R” zit weer in de maand en dat kan maar één ding betekenen .. Roofvis en wij hebben het met name op de baars gemunt. Nu vind ik de hoogzomer maanden altijd maar matig als het aankomt op roofvis en als het iets koeler wordt krijgen veel rovers automatisch weer honger. Ideale momenten dus om weer volop met kunstaas aan de slag te gaan. Aan zee was het de afgelopen sessies ook niet veel bijzonders, maar ook voor daar geldt dat het in de loop van oktober meestal weer beter kan worden met de vangsten. In de tussentijd ben ik geregeld wat gaan pielen met klein kunstaas in combinatie met een UL hengeltje en dat was een juiste beslissing. Waren de meeste stekken begin deze zomer niet veel soeps is dat nu anders. Geregeld vangen we weer behoorlijk wat snoek, snoekbaars en prachtige baarzen. De basis hierin is wederom om alles zo simpel mogelijk te houden en gewoon op pad te gaan tijdens de productieve uurtjes. Meestal is dit nu nog steeds in de vroege ochtend en late middag tot schemer, waarbij het laatste de voorkeur heeft. Is de ochtend toch wel fris, dan is het middaguur de beste optie. 

1s.jpg

De herfst staat ook garant voor prachtige plaatjes

Ons kunstaas is klein te noemen, laten we zeggen maximaal 7 cm. Je kan het zo moeilijk maken als je wilt, maar gewoon wat simpele 2” en 3” grubs (twister staarten) zijn top op dit soort momenten in combinatie met lichte loodkopjes van 3-5 gram. Verder een paar type kleine shads, maar de Black Minnow in 7 cm en de Savage Gear 3D Sardine zijn de afgelopen sessies werkelijk dodelijk gebleken. Grote baarzen en erg veel snoeken vingen deze shadjes vaak al op tijdens het afzinken en werden compleet geïnhaleerd.

 

2s.jpg

De Savage Gear 3D Sardine ook dodelijk op het zoete

Nu had ik mezelf nog zo voorgenomen dat ik niet zou gaan meedoen aan de Black Minnow rage, maar ik kan niets anders dan toegeven dat de kleine varianten op het zoete hun echt bewezen hebben. Soms was het zelfs zo dat de baarzen alleen maar op de Black Minnow reageerden. Wat te denken van 30-40 baarzen en wel 4-5 snoeken per sessie. 

3s.jpg

Vangen doen ze wel die Black Minnows

Wel een dure grap die dingen en de body’s en met name de staart is extreem soepel en gaat dus helaas niet lang mee, maar ja..als je er veel mee vangt..

 

4s.jpg

Zo'n Black Minnow 70 combo kost al gauw €10, maar dat het vangt ...

Door wat aanpassingen te doen gaat de Black Minnow echter alweer wat langer mee. Zo heb ik de bestaande haak die toch wel erg diep in de body zit vervangen voor een Gamakatsu Wacky 318 haak in de maat 1/0 die perfect past bij de 7 cm versie. De haak steekt hierdoor iets meer uit en hierdoor blijven de vissen niet alleen beter hangen, ook gaat de body iets langer mee. Nu lijm ik niet altijd de shad vast aan de kop van een shad, maar bij de Black Minnow doe ik dit steevast wel. De Black Minnow bestaat immers uit drie losse elementen en de body blijft gewoon beter zitten aan de kop met al die staartbijters. 

5s.jpg

Door het inzetten van een andere haak een beter resultaat

Buiten dit spul hebben wij uiteraard ook plugjes mee en soms scoren deze juist weer het beste. De Savage Gear prey 4.7 en de Salmo Hornet Rattlin4.5 allebei in de suspending uitvoering zijn werkelijk waar toppers gebleken voor alle roofvis, maar de baars is er echt gek op. Vooral op de zwevende momenten laten de rovers zich met overgave op de plugjes storten. Toch zijn er momenten bij dat ze totaal geen belangstelling voor plugjes. Kleine ratelplugjes die je trager en dieper kunt vissen scoren dan soms juist wel weer goed. 

6s.jpg

Baars ziet in de Savage Gear Prey een echte prooi

We vissen trollend of werpend en allebei gaven goede resultaten. Zo’n plugje is bij het trollen toch wel een goede baars magneet gebleken die je enorm kan helpen bij het opsporen van de samengeschoolde baarzen. Eenmaal een baars gevangen op de plug, vaar je terug en hierna kun je werpend met een shadje of dropshot de stek uitkammen.

7s.jpg

Na 5 min trollen was het al raak voor Dennis. Resultaat een prachtige 40+ herfstbaars

Zo vonden Dennis en ik een mooi taludje die liep van 2 naar 4 meter en de baars lag precies op de heuvel hiervan. Een paar keer terug heen en weer over het talud leverde geregeld double strikes op.

8s.jpg

Vind je de scholenbaars, dan zijn Double Strikes heel normaal

Soms zat de baars strak tegen de grond en bleef de Black Minnow toch het enige wat zij wilden hebben. Naast dikke baarzen liep er geregeld snoek doorheen die opvallend genoeg heel veel interesse hadden in een 7 cm Black Minnow of zelfs een worm op een dropshot. De mensen die voorbij kwamen trollen heb ik geen snoek zien vangen. Een andere benadering kan dus zo zijn vruchten afwerpen blijkbaar. Ook opvallend waren de zeer hoge 40+ baarzen (die zelfs de 50 cm aantikten of misschien zelfs wel passeerden) die gretig in de staart beten van hun kleinere soortgenoten tijdens de dril. Mijn PR baars staat al jaren op 49,5 cm. Kan ik dit nog verbeteren?

9s.jpg

Tijdens de dril zie je soms ware giganten volgen

Kortom..de herfst is weer begonnen en dit is toch wel ‘de tijd’ voor de fervente roofvisser. Ga er dus lekker op uit en neem niet teveel kunstaas mee :-)

Wellicht tot ziens op het Roofvisfestival op het Weerwater in Almere, waar de waterplanten en snoeken overheersen!

 

Groeten,

Marcel de Ruyter