Als er iets binnen het sportvissen is wat ik mooi vind is het wel het actief werpend vissen met kunstaas in combinatie met een lichte spinhengel. Betreft het stromend water en een ruige omgeving in de vorm van stenen blokken, golven die tegen dammen, kribben of zandbanken aan beuken, dan ben ik helemaal op mijn plek. Roofvissen zijn sterk op dit soort type wateren juist door die hardere stroming en pakken daarom genadeloos hard je kunstaas. Verder gaat het vissen gepaard met veel loop- en smijtwerk waarbij je aan het einde van de dag geen armen en voeten meer over hebt, maar je voelt je doorgaans wel erg voldaan. Al snel kom je dan uit op het vissen op zeebaars en zeeforel op de diverse zeemondingen, maar ook op de Nederlandse rivieren valt er prima te vissen op snoek(baars) en wat te denken van roofblei.

 1s.jpg

Roofblei vissen op de Nederlandse rivieren is een schitterende sport

Het leuke van deze stijl van vissen is ook dat je maar weinig spullen mee hoeft te nemen en dat je je verplaatst over grote afstanden en hierdoor vind je uiteindelijk altijd wel de vis. Een hele actieve en effectieve manier van vissen dus. Met “effectief rivieren ”doel ik dus zowel op zout als zoet water en op beide type wateren gebruik ik veelal hetzelfde kunstaas en dit beperkt zich tot een paar soorten shads, lepeltjes, plugjes en een enkele spinner, maar meer ook niet. Voor de rest neem je wat klein materiaal mee, je vispas (indien nodig), onthaakmateriaal en twee rolletjes fluorcarbon in verschillende diktes. De diktes kies ik op voorhand uit afhankelijk van de stekkeuze. Uiteraard gebruik je bij het zeebaarsvissen 40/00 of zelfs 50/00 voorslag en op het binnenwater voldoet 25/00 t/m 31/00. Begrijp dat fluorocarbon puur ingezet wordt i.v.m. de slijtvastigheid en dat een vastloper ook breekt op 60/00. Om het niet te moeilijker te maken dan het is kiezen wij gewoon voor een ronde loodkop. Deze blijven in beiden gevallen vrijwel gelijk en het gewicht hiervan schommelt meestal tussen de 10 en 21 gram, waarbij 10 en 14 gram het meeste worden ingezet. Besef dat bij veel zwaarder vissen ook het plezier van de dril minder zal worden omdat men zwaarder materiaal moet gaan gebruiken en indien het te hard stroomt moeilijk zal zijn om een shad succesvol aan te bieden. Het gevolg is veelal alleen maar meer vastlopers. Lepeltjes en werppilkertjes zijn bij (te) harde stroming beter in te zetten en deze wegen doorgaans 5 t/m 18 gram (afhankelijk van wind en stroming). Pluggen moeten geschikt zijn voor hard stromend water. Deze mogen immers niet gaan tollen door de waterdruk en dus kun je alleen specifieke plugjes inzetten. Favorieten zijn de verschillende Yo-Zuri pluggen zoals de Aile magnet en 3D minnow, maar ook de Tiemco Hot Pepper en de Squadminnow van Illex werken geweldig goed. Deze plugjes hebben een lengte van slechts 7-9 cm en lopen circa 1,5 meter. Ga ik gerichter op grotere zeebaars vissen, wat meestal het beste resultaat geeft in september, oktober en soms ook nog november, dan kies ik graag voor pluggen in een lengte van minimaal 12 cm of groter. Pluggen die ik dan graag gebruik zijn dan o.a. de Duel Lipless Minnow, de Daiwa SP Minnow en de verschillende pluggen van Megabass zoals de Zonk. Vooral de langere slanke modellen die in veel gevallen strak langs de kant kan worden gevist zijn favoriet. Daarnaast beschikken dit soort pluggen over een aardig werpgewicht waardoor ze lekker ver weg te werpen zijn. Qua kleur zou ik het zeker niet te moeilijk doen. Pluggen in een goud(bruine) en/of parelmoerige kleur voor overdag en paars/roze voor de ochtend/avond doen het veelal erg goed . Met name de kleur M.O.P. (Mother of Pearl) en Cotton Candy zijn ware toppers voor zowel bij het vissen op de dag als avond/nacht.

2s.jpg

Ook kleinere zeebaarzen deinzen niet terug van ene flinke hap

Vergeet niet om een paar poppers en/of andere (Walk the Dog) topwater pluggen mee te nemen, want soms lijken de rovers niets anders te willen. Een enorm spectaculaire manier van vissen, maar niet altijd even effectief wat betreft het haken van een vis. Goede Topwaters zijn de diverse modellen van IMA, Heddon en Megabass, maar neem ook zeker een Sammy mee van Lucky Craft. Veel roofvissen (vooral zeebaars) volgen het aas over een langer traject en vallen deze soms meerdere malen aan. Van de tien vissen haak je er hooguit drie en dus doe je er vaak beter aan om deze pas in te zetten als de vis echt los is en duidelijk jaagt aan het wateroppervlak.

3s.jpg

Lipless crankbaits zijn goed over de ondieptes heen te vissen

Stop bovengenoemde spulletjes in een makkelijke draagtas zoals een slingbag en ga op pad. Wil je extra materiaal meenemen, prima, maar laat dit lekker in de auto liggen. Eten doen wij meestal bij de auto omdat je gewoon de nodige pauzes in moet lassen en daarom stop ik hooguit een flesje drinken in mijn slingbag voor tussendoor. Ook is goed schoeisel een absolute noodzaak. Lieslaarzen al dan niet uitgerust met ‘studs’ maken het vissen een stuk makkelijker. Je kunt in veel gevallen namelijk op het zand gaan staan net voor de keien. Dit scheelt valpartijen en je staat recht Het verschil merk je wel aan je rug na de nodige uren vissen geforceerd op de gladde stenen staan. Zoals ik al eerder aangaf beperk ik mij slechts tot enkele modellen shads. Vanaf de kant en zeker op stromend water vis ik vrijwel altijd met een kicktail staart zoals de Savage Gear 4Play en/of Turbo Shads van Bass Assassins. Hier heb ik zo mijn redenen voor. Een kicktail heeft een langzamere ‘drop’  in combinatie met een niet al te zware loodkop (zeker op stromend water) dan een V- of slugstaart en een stelregen is; “hoe harder het stroomt, hoe meer staartactie”.

4s.jpg

Bruin scoort eigenlijk altijd wel goed

Je merkt gewoon dat je in veel gevallen meer herrie moet gaan maken onder water als het hard stroomt. Qua kleuren moet je het zeker simpel houden. Bruin, groen en een fel kleurtje zoals geel doen het altijd wel. Daarnaast neem ik voor het zeebaarzen altijd parelmoer, Salt & Pepper, roze en paars mee. Vooral roze en paars doen het erg goed bij schemer en zelfs in het pikkedonker weten ze je aasje tegen de bodem feilloos te vinden.

5s.jpg

Ook deze zeebaars wist mijn paarse twister tijdens schemer feilloos te vinden

Snoeken kom ik in verhouding met de andere rovers maar weinig tegen op de rivieren, maar wellicht heeft dit ook wel te maken met de manier van vissen en de stekkeuze. De snoeken liggen er heus wel, maar kiezen veelal plekken met minder stroming en vaak passeer ik deze plekken te snel en ben ik te gefocust op snoekbaars, baars en roofblei (en tegenwoordig kans op een meervalletje).

6s.jpg

Veel snoek kom ik niet tegen, maar het zijn meestal wel grotere exemplaren die je vangt

Gedurende de winter zal het allemaal wel wat rustiger worden met de vis en dan moet je het van momentopnamen hebben. De zeeforel is dan doorgaans iets makkelijker te vangen. Dit veelal omdat er minder voedsel in het water zit en dus zal de vis echt keuzes moet gaan maken. Voor deze stijl van vissen heb je nog minder spullen nodig, maar het is wel één van de moeilijkste vormen van vissen wat doorgaans wel met urenlang vruchteloos smijtwerk gepaard gaat. Een groot gedeelte van de tijd zal ik lepels inzetten met een lengte van 5 t/m 7 cm en een werpgewicht van 5 t/m 15 gram afhankelijk van wind, stroming en stekkeuze. Daarnaast heb ik misschien twee plugjes mee zoals eerder genoemde types en een enkele verzwaarde spinner. Meestal heb ik dan alsnog al mijn spulletjes in mijn slingbag, maar in feite heb je deze niet eens nodig. Een hengel, doosje kunstaas, een rolletje fluorocarbon en wat klein materiaal en je bent klaar. Laat je shads, loodkoppen, Topwaters en te groot kunstaas maar thuis, die gebruik je dan toch niet. Een schepnet is wel op zijn plaats om de vis, die erg kwetsbaar is, in het water te kunnen onthaken.

7s.jpg

Een flinke dosis doorzettingsvermogen is het enige wat je nodig hebt

Ook valt er altijd wel wat te beleven op de rivier of dat nu een monding van zee is of meer landinwaarts. De grote vrachtschepen die continue met bijzondere vrachten voorbij varen, het lopen tussen de schapen en koeien over de uiterwaarden en de prachtige vissen die je vangt is een belevenis op zich. Laten we daarom maar afsluiten met een mooi moment waarop Baitrebel Dennis Smit te zien is die hier de snoekbaars en roofblei het leven zuur maakte.

8s.jpg

What else?

 

Groeten,

Marcel de Ruyter