Zomervakantie, een periode van rust is aangebroken, tijd om met het gezin op pad te gaan. De laatste jaren bezoeken we veelal vakantieparken in Nederland en om de één of andere reden :-) is er altijd wel een watertje in de buurt. De geringe spullen die in de bagage zijn weggemoffeld bieden de mogelijkheid om hier en daar een korte sessie te houden. Dit jaar stond Limburg op het programma, met een vakantiepark dat volgens de berichten zou bulken van de karper. Met dit in het achterhoofd werden een lichte karperstok, wat blikjes mais en wat kleinmateriaal ingepakt, als back-up; de grensmaas ligt toch wel erg dichtbij het park, neem ik een rivierhengel, wat plugjes en een doosje lepeltjes mee.

Op het park aangekomen, bleek de hengeldruk voor wat betreft de karper wel heel erg hoog, bij de vele meertjes lagen rodpods vol met hengels werkelijk alle kanten uit, er was geen doorkomen aan met een pennetje. Hier en daar heb ik nog enkele keren geprobeerd een karper aan de schubben te komen, maar het bleef bij enkele aanbeten. Overigens barste het er ook van de waterfietsen die er een sport van maakten om door je lijn of over je voerplekken te varen, tijd dus voor plan B > ROOFVISSEN!

Tijdens een uitstapje naar Roermond raakte ik in gesprek met een marktkoopman, toen hij liet vallen dat één van zijn grote passies vissen was hadden we natuurlijk meteen genoeg gespreksstof. Hij vertelde mij dat hij vlak over de grens in Belgie woonde en regelmatig in de Grensmaas vist, op mijn beurt vertelde ik hem dat het mij te doen was om roofvis en dat ik hiervoor wat spullen had meegebracht. De laatste tijd heb ik een paar leuke roofbleitjes gevangen, echt een fantastische vis om op een lichte spinstok te vangen. Hij gaf mij wat tips mee en zo stond ik op de eerstvolgende druilerige dag met mijn rivierhengel aan de Grensmaas. In tegenstelling tot de Waal met zijn kribvakken is de (Grens)Maas een rivier die al kronkelend door het landschap stroomt, veelal met niet al te veel stroming. Wie roofblei wil vangen zal dus de punten op moeten zoeken waar de stroming er flink in komt, bij versmallingen en obstakels dus.

 1s.JPG

Foto genomen vanaf de Nederlandse kant van de rivier, de overkant is Belgie. Rustig stromend op dit stuk, dus op zoek naar wat reuring en de roofblei.

Al snel kwam ik uit bij een buitenbocht in de rivier waar de rivier nog maar enkele meters breed was en waar het flink stroomde. Vanuit de Nederlandse kant van de rivier een stukje over de ondiepe grindbodem wandelen en ik was aangekomen op de eerste stek. Verderop in de rivier bij de uitstroom zag ik een paar vliegenmeppers staan gooien op, naar wat ik later zou horen, winde. Er stond een aanzienlijke wind, dus ik besloot te beginnen met een wat zwaarder doch klein plugje, een Shimano Waxwing met enkele haak, een flinke herrieschopper met een mooie actie. Het bleek een goede keuze want na enkele worpen kreeg ik een ferme tik en kon ik na een korte dril een mooie roofblei landen.

2s.JPG

Een roofblei van circa 50 cm geeft vol in de stroming mooie sport op een lichte spinstok.

De vangst trok kennelijk de aandacht van één van de vliegvissers, want langzaam aan zag ik hem steeds dichterbij schuivelen. Het bleek een naar België geëmigreerde Nederlander te zijn met wie ik vervolgens een uur heb staan ouwenelen. Ondertussen visten we naar de uitstroom toe waar hij zojuist vandaan was komen lopen, omdat de stroming hier een stuk minder was verving ik mijn plugje door een 10 grams lepel. En zoals zo vaak bij een aaswissel klapte op de eerste worp de volgende roofblei op het kunstaas.

 3s.JPG

Een mooi plaatje en wat een prachtige sportvis.

Na deze vangst heb ik nog wat pogingen gedaan maar werd er niks meer gevangen, het liep inmiddels ook al tegen voedertijd ... dus terug naar het gezin op het vakantiepark.

Al met al een leuk uitstapje en weer wat kennis opgedaan van deze streek.

 

Dennis