De laatste tijd hebben we een periode meegemaakt van back to basic en dat heeft ons geen windeieren gelegd zal ik maar zeggen, want met een beperkte doos aasjes werden mooie vangsten geboekt. Mede omdat er nu meer gevist werd in plaats van staren in de berg kunstaas, twijfelen uiteindelijk de keuze maken en kunstaas wisselen waarna je na 3 worpen gaat denken “had ik misschien toch die andere moeten nemen”?. Het is en blijft een feit dat elke minuut dat er geen aasje in het water zwemt je niets zal vangen en doordat je meer met hetzelfde aasje vist ga je het ook beter leren kennen. Dit begon al in de verticalentijd waar de bakken vol zacht plastic werden uitgedund naar 2 dozen met 3 of 4 merken, soorten en maten.

1.png

We visten in die periode ook veel op zeebaars en roofblei en daar was ons spinmateriaal ook op aangeschaft, dachten we. Hier begon ik dus met een 80 grammer met een 5000 molen wat op diverse sites al als licht beschreven werd omdat er in de volle stroom gevist wordt en dat je nogal stenige oevers hebt . Nou zijn we dus teruggegaan van 80 naar 50 grams naar 25 grams hengels met 4000 en 3000 molens en hebben daar verschrikkelijk veel plezier aan beleefd daar de dril gewoon vele malen leuker is met die 25 grammers en je echt niets minder verspeeld. Dikke roofbleien vol in de stroom en mooie zeebaars in een kolkende watermassa gaven een dril van jewelste en werden gewoon geland, stenen oevers of niet. Gooiend met kleine aasjes en veranderend van technieken hebben we zo veel geleerd. De one bait challenge is zo gek nog niet.

Nu gaan we weer een stapje verder en gooien de Ultra lichte hengels in de strijd en daar vissen we dan aasjes mee van 3 tot 10 gram met een 08/100 of zelfs nog dunnere lijn waar natuurlijk wel een stukkie fluorcarbon van ongeveer 27/100 voor zit om enige bescherming tegen schuren te hebben. Ook een dun 7 strand staaldraadje kan geen kwaad als we vissen op wateren waar de kans op een snoek groot is want op de micro aasjes vang je van baarsjes die amper uit het ei zijn tot dikke 100 cm + snoeken die een prooi van 40 cm geen probleem vinden en toch dat 5 cm grote shadje ook niet kunnen weerstaan.

2.png 3.png

Nu vraag je je af wat zijn dan die micro aasjes? Nou om te beginnen twisters en shads dus het bekende rubber spul maar niet groter dan 3” oftewel 7 centimeter met loodkopjes van 1 tot 5 gram. Plugjes in datzelfde formaat zoals de Hornet of ander rammelende aasjes als de Bill Lewis die niet groter zijn dan maximaal 7 centimeter. Ook de montage van de rubber aasjes heeft wel uitdagingen en daardoor hoef je niet veel verschillende aasjes te hebben maar probeer maar eens uit wat de verschillen zijn, 3 grams of 5 grams loodkopje rond of ovaal of plat, Carolina rig? Texas rig? Dropshot of verticalend of juist binnendraaiend of misschien een combinatie daarvan. Varieer en observeer.

4.png 5.png

Nu deed ik dat 30 jaar terug al door te vissen met 5 tot 10 grams spinhengels en kleine spinners in de polder en daar ving ik toen al op 1 en dezelfde spinner baars, snoekbaars en snoek en het mooie van deze visserij was dat je aan een doosje met reserve staaldraadjes, antikinkloodjes en een paar spinners wartels en spelden genoeg had om de hele dag te vissen, sterker nog ik kon er wel een week mee vissen en het paste gewoon in mijn binnenzak. Tegenwoordig noemt men het Streetfishing wat een fancy naam is voor struinen in de bebouwde kom en de techniek is iets anders, maar goed als de jeugd dat leuker vindt is het alleen maar goed. Struinen in de polder, aflopen van kribben en de luwe stukken belagen met shadjes, werpend de kust afvissen op zoek naar die ene aanbeet…..het is en blijft het mooie van vissen.

6.jpg

Het kunstaasspook heeft mij toch ook weer in de greep en ik heb inmiddels een berg minikunstaas liggen wat in een winkel niet zou misstaan. Kleine twisters, shadjes, pilkertjes, plugjes oftewel alles waar ”tje” achter staat werden en worden aangeschaft. Tja ik moet nu toch ook miniaasjes hebben om mee te vissen en een plek om het in op te bergen dus nu heb ik een aantal doosjes die in de slingbag passen met micro, mini, klein en middelgrote aasjes  en ik neem mee wat ik denk nodig te hebben door het kunstaasdoosje op gepaste wijze te vullen niets meer en niets minder, de rest blijft thuis.

Wees er ook op voorbereid dat al je materiaal op elkaar is afgestemd want het heeft niet veel zin om met 3 gram op een rivier te gaan vissen of om voor 3 gram een fluorcarbon onderlijn te nemen van 40/00 of een hengel met 25 grams werpvermogen want ook dan zit je gewoon te klooien. Zo staan we regelmatig aan de kust en als je ziet waar men mee vist….mooi afgestemd materiaal wel trouwens want een zeehengel met 45/00 minimaal waar dan een 80 grams pilker aanhangt past best bij elkaar maar verwacht nou niet dat je ook vis kunt vangen. Wij zien de voorbeelden elke keer weer en steeds dezelfde vragen “hoe doet u dat meneer”  en meneer zegt dan “licht, lichter, lichtst”

7.gif

 

Grt

Bert