Soms heb je van die dipjes dat niets echt werkt. De laatste paar sessies aan zee waren magertjes te noemen en dus besluiten we een dagje richting rivier te gaan. Dennis en ik hebben afgesproken op zondag 31 juli rond 07:00 uur alwaar wij beginnen met het gereed maken van de spullen en onder het genot van een kopje koffie op gang komen. Na 15 minuutjes steken wij de uiterwaarden over en beginnen op de eerste krib, maar daar blijkt al snel dat het water nog altijd erg hoog staat en deze verlaagde kribben zijn dus maar tot de helft bereikbaar.

1s.jpg

De huidige verlaagde kribben zijn met hoogwater moeilijk begaanbaar

Maar goed op de rivier liggen de vissen niet altijd richting kop, soms vang je ze juist erg goed binnen de kribvakken. Helaas ligt de roofblei meestal wel verder naar de punt. We proberen het wel altijd eerst op roofblei, maar dit wil niet erg lukken daar wij niet goed de stroomnaad kunnen bereiken. Daarom vissen wij al snel tussen de kribvakken over de bodem met shadjes wat al snel resulteert in een mega baars voor mij die mijn crazy fish shadje pakte op het moment dat ik deze voor de kant wilde optillen het water uit. Na een wilde dril kort onder de kant kan ik de baars met de hand landen. “Godsamme wat een bak zeg” zeggen wij allebei.

2s.jpg

Oude baa(r)s

Deze oude baas (of zal ik zeggen oude baars) zag wel wat in mijn bruine shadje waarmee ik overduidelijk een zwartbek grondeltje mee probeerde te imiteren. Hierna vang ik nog een knappe baars, maar dan valt het totaal stil.

3s.jpg

Nog een knappe baars

We verkassen naar een volgende krib en al snel vang ik hier een roofblei(tje) op een lepeltje en een snoekbaars op een shadje die over de bodem al huppelend werd aangeboden.

4s.jpg

Bij een korte krib wist ik wel de stroomnaad te bereiken

5s.jpg

De eerste en laatste snoekbaars van de dag

Als ik daarna nog één worp doe langs de kant op dezelfde krib krijg ik dan opeens uit het niets toch weer een felle tik op mijn shad. Ik sla aan en kort bij de kant komt er vrijwel direct een nog grotere baars boven die woest klapt met zijn staart en zelfs slip pakt van de molen. Dennis schept de vis beheerst vanaf het strandje waar ik naartoe ben gelopen en het shadje schiet los in het net (het zal niet). Maar deze is ook binnen!

6s.jpg

Nog een bak van een baars

Bewonderenswaardig bekijken we de omvang van de vis en de grootte van de bek. Wat zijn het toch prachtvissen. Hierna vissen we door en missen hier en daar nog een visje. Dennis vangt nog een baars op een kunstaasje wat eigenlijk bedoeld was voor de roofblei, maar wild is het niet. Rond 16:00 breien wij er een einde aan en moeten we met 6 visjes genoegen nemen. Maar goed, de twee bakken van baarzen alleen al waren de moeite waard. Ware River monsters zijn het. En ondanks de magere vangst ben ik er de volgende keer gewoon weer bij hoor!

Groeten,

 Marcel de Ruyter