Dinsdag 29 december

Wat tevens traditie is voor mij is dat ik ga vissen op tweede kerstdag. ‘S avonds gaan we lekker eten en genieten, maar overdag kan er best een paar uurtjes gevist worden. Echter hebben Ruud en ik dan wel afgesproken, maar heeft de wind het na twee uurtjes vissen toch echt wel gewonnen van ons. Gezien de gunstige omstandigheden sta ik daarom rond een uur of 10:00 al op de eerste stek. Ik weet uit ervaring dat ik eigenlijk te vroeg ben, want het water is nog steeds afgaande. Meestal heb je dan ook nog een dood momentje en dan opeens wil het wel even gaan stromen. Ik kon het enkele dagen daarvoor overigens ook niet laten om wat lepeltjes te bestellen op meerforellenkoeder.de en gebruikte daarom de eerste twee uur om wat lepeltjes te testen. Alleen was ik vandaag overigens niet, want hier en daar staan er een paar bodemvissers hun geluk te beproeven met pieren. En zo nu en dan zie ik ze ook daadwerkelijk wel een platvisje of wijting vangen. Rond 12:00 uur begint het dan enigszins te stromen en duurt het nog geen minuut en sta mijn eerste zeebaars te drillen op één van de nieuwe lepeltjes. Het betreft de Kinetic Fax in een 10 grams versie in mijn favoriete kleurensamenstelling K/Red.

1s.jpg

Mooi lepeltje wat vangt

Daarna duurt het evengoed nog zeker 20 minuten voor de volgende baars zich meldt. Het zijn dit keer geen mega grote baarzen, maar de dril blijft mooi op mijn 25 grams DK River hengel.

2s.jpg

Ook deze ging vol voor de Kinetic Fax

Al na enkele worpen pak ik dan weer een baars van dezelfde afmetingen en daarna valt het stil op de stek. Ik probeer nog een paar andere stekken, maar het is inmiddels behoorlijk gaan regenen en na een paar uurtjes vissen hou ik het voor gezien. Toch weer vis gevangen!

 

Vrijdag 1 januari

Niet alleen de dagen rond kerst was er veel wind, zo ook na 29 december nog steeds extreem harde wind. En dus is het niet eerder dan nieuwjaarsdag dat ik pas weer sta te vissen op één van de stekken. Het is prachtig weer met een licht zonnetje en amper wind, maar wel is het iets frisser door  de ZO wind. Toch zie ik vlak voor mij na amper 10 minuten vissen een zeeforel springen en 10 minuten later wederom een exemplaar. Ik vis weer met de nieuwe Kinetic lepel en probeer ook nog mijn favoriete Toby, maar er gebeurt niets. Ook al krijg ik geen aanbeten, ik besluit wel te blijven staan en uiteindelijk na ongeveer 50 minuten krijg ik mijn beloning. Uit het niets een keiharde aanbeet op een witte Stripper die net zijn eerste vlucht had gemaakt. Eerst denk ik aan zeebaars omdat de vis diep blijft, maar tijdens de dril schiet de vis ineens in een rotvaart naar de kant toe waarbij mijn lijn praktisch slap valt. Doorgaans is dit zeeforel. En dat was het ook, want na het snel bijdraaien springt er een paar keer een mooie forel het water uit en begint de vis als een krokodil in het nauw te draaien in een poging zich te ontdoen van de haak. Dit lukt overigens niet, want ik weet de vis te scheppen en binnen de kortste keren ligt de vis in het net. Op dit moment schiet de haak los waardoor de lepel als het ware wordt gelanceerd. Maar toch hebbes!!!

3s.jpg

Blijven gooien bracht mijn beloning

Omdat het allemaal niet zo wild is besluit ik na een paar uurtjes gooien ermee te stoppen. Die nieuwjaarsforel is binnen en dus ga ik met een tevreden gevoel naar huis.

 

Zondag 3 januari

Vandaag staat er een middagsessie op het programma samen met Dennis. Aangekomen op de stek tref ik een groepje zeeforel vliegvissers die een paar uur hebben staan vissen zonder enkel resultaat en op het punt staan naar een andere stek te verhuizen. Ze geven aan wat tikjes te hebben gevoeld, maar houden het op bot. Ik geef aan dat het uiterste lage water in combinatie met schemer nog vis op kan leveren. Ik schud één van de mannen de hand en op dat moment komt Dennis aanrijden. Wij maken ons klaar en staan binnen enkele ogenblikken al te vissen op de eerste stek waar Dennis en ik als snel een aantal aanbeten krijgen in de vorm van voorzichtige tikken. “Aha er zit dus vis”. Nu nog even uitvogelen wat voor vis, maar de treiterige aanbeten doen alles naar zeeforel vermoeden. Wanneer het een uur of vier is begint het al aardig donker te worden en is er al snel actie in de vorm van een actieve zeeforel die gretig een paar keer de lepel van Dennis probeert te pakken. Maar helaas voor Dennis blijft deze niet hangen. Tegen 16:45 uur geeft Dennis aan weer een misser te hebben gehad en besluit dan nog enkele worpen te maken naast hem. Mijn vaste lepeltjes leveren niets op en dus wissel ik om naar een Stripper wederom in een witte/parelmoer kleur. Omdat de wind vrij hard recht op ons staat kies ik voor de 15 grams versie waarmee ik hoop een mooi stroompje weet te bereiken op enige afstand vanuit de kant. Wanneer mijn Stripper dan onder mijn hengeltop verschijnt en deze bijna het water uit til schiet er een zeeforel overheen die ik weet te haken. De vis vecht voor wat hij waard is en springt een paar keer, maar Dennis weet hem keurig te scheppen. Nog net op de drempel is het dan weer gelukt. Dennis mocht hem helaas niet vangen, maar wees de stek wel aan. En wie hem zou vangen was ook niet eens van belang, deze forel moest gewoon worden gevangen na meerdere treiterige aanbeten. Na een fotootje haken wij af. Dennis en ik komen spoedig terug.

4s.jpg

Wederom op de Stripper

Hopelijk volgt er nog een groter exemplaar op korte termijn. De weersverwachtingen zien er voorlopig in ieder geval nog goed uit en dus gaat dat wellicht goed komen.

 

Marcel de Ruyter