- Geschreven door Bert Reinten
Brak in de winter
Door omstandigheden thuis was ik al een tijd niet op pad geweest om te vissen en om eerlijk te zijn ben ik ook gewoon veel weg geweest waaronder de USA zoals beschreven in een eerder artikel. Laatste reis was weer naar Zuid Afrika maar deze keer had ik de hengels thuis gelaten want het ging er niet van komen. De eerste week thuis natuurlijk druk om alle lopende dingen af te handelen en weer aan het werk natuurlijk dus ook hier geen tijd om de hengels uit de kast te halen maar nu was het dan eindelijk weer zover.
Het weer is niet echt uitnodigend met temperaturen van rond de 6 graden want het was zomer in Zuid Afrika met 30 + en dan is het verschil wel erg groot binnen 2 weken. Gelukkig is het droog en staat er niet teveel wind maar de zon is ver te zoeken in deze mistige dag en het zal koud zijn. Marcel was van het weekend geweest en had goed gevangen waaronder een aantal mooie zeebaarzen en die staan ook bij mij op het verlanglijstje al ga ik gericht op de zeeforel en zijn de baarzen meer bijvangers want die zeebaarzen hadden allang naar warmere oorden moeten trekken.
Bij aankomst zakte de moed me al in de schoenen want het waaide natuurlijk aan de kust weer harder als bij ons thuis en tot overmaat van ramp stond het gemaal uit en het spui dicht dus geen stroming en dat betekend meestal geen actieve vis. Hengel in orde gemaakt met een lepel in de speld en eerst maar beetje koffie drinken. Na de koffie en een broodje op pad naar de stek en gooien maar in waaiervorm in de hoop toch een vis tegen te komen die er wel trek in had. Na een half uurtje zonder aanbeten ging toch het spui open en kwam er langzaam stroming in het water.
Het duurde nog geen 10 minuten nadat de stroom erin zat voor ik de eerste tik op de hengel kreeg maar deze vis sloeg alleen een kolk in het water en werd niet gehaakt helaas. De stripper leverde het volgende kwartier geen teken van leven meer dus werd er maar eens gewisseld van lepel en doordat ik de wind tegen had koos ik hier voor de 50 cent koperkleur gewoon omdat ik er mijn oog op liet vallen want een voorkeur heb ik niet echt. Het verwachte gebeurde en er melde zich weer een vis die gehaakt werd maar deze forel was van het soort jumper en na de 5de sprong schoot de vis los. **** uiteraard.
De 50 cent liet ik er lekker aanhangen en zowaar beukte er nu een forel op die bleef hangen. Hengel laag houdend bleef de vis diep en met mooie runs vol in de stroom had ik eindelijk de dril waar ik op had gewacht en deze vis werd netjes in het net geland. De haak zat in het harde gedeelte van de onderkaak en werd met een lichte draai zo gelost waarna er eindelijk weer eens een foto gemaakt kon worden. Nu werd het tijd om een rondje te vissen en de wind even in de rug te hebben maar op deze stekken bleef een teken van leven uit dus maar weer koffie en een beetje opwarmen.
- Geschreven door Marcel de Ruyter
Vinden de meeste mensen de winter maar koud en guur, dan begint het voor mij juist rond november/december weer te kriebelen. Zodra we deze maanden hebben bereikt begint voor mij het zeeforel seizoen namelijk weer. Alles hengels en molens zijn dus ruimschoots daarvoor alweer in topconditie gebracht wat noodzakelijk is voor urenlang smijtwerk. De voorgaande sessies wist ik al aardig wat kleinere zeebaarzen te vangen en begin december kwamen alweer de eerste zeeforelletjes boven water ook. Wat wil een mens nog meer?
De eerste forellen kwamen binnen handbereik
Het zal niet eerder dan 11 december zijn wanneer ik en Ruud hebben afgesproken voor een zeeforel sessie, maar zeebaars kan zoals gewoonlijk niet worden uitgesloten. De afgelopen winters hebben wij gewoon maar weer bewezen dat ze best zijn te vangen zo nu en dan op een stukje kunstaas. Ruud en ik hebben pas rond 10:00 uur afgesproken omdat wij vandaag met opkomend tij zullen gaan vissen. Niet het allerbeste tijd vind ik persoonlijk, maar vis moet toch eten. Het is nog steeds aardig laag wanneer ik rond 09:45 uur aankom en omdat Ruud nog niet ter plaatse is besluit ik alvast een paar worpjes te gaan maken. Nu gaat zeeforelvissen en zelf het vissen op zeebaars soms gepaard met urenlang werpen en het is dus absoluut een zeer grote verassing als ik al op de eerste worp een geweldige ram op mijn hengel krijg. De slip giert het uit en de hevige bonken op de top doet mij vermoeden dat ik met een flinke zeebaars te maken te heb. Als de vis voor de kant komt weet ik deze te scheppen en omdat niemand in de omgeving is besluit ik maar een ‘Sea bass selfie’ te maken. Het meetlint er toch maar even langs, want het is een flinke vis. Het meetlint geeft maar liefst 60 cm aan en voor de maand december is dit werkelijk waar een prachtige baars waarmee je hartstikke blij moet zijn. En blij dat ben ik!
60 cm zeebaars op de eerste worp
- Geschreven door Marcel de Ruyter
De “R” zit weer in de maand en dat kan maar één ding betekenen .. Roofvis en wij hebben het met name op de baars gemunt. Nu vind ik de hoogzomer maanden altijd maar matig als het aankomt op roofvis en als het iets koeler wordt krijgen veel rovers automatisch weer honger. Ideale momenten dus om weer volop met kunstaas aan de slag te gaan. Aan zee was het de afgelopen sessies ook niet veel bijzonders, maar ook voor daar geldt dat het in de loop van oktober meestal weer beter kan worden met de vangsten. In de tussentijd ben ik geregeld wat gaan pielen met klein kunstaas in combinatie met een UL hengeltje en dat was een juiste beslissing. Waren de meeste stekken begin deze zomer niet veel soeps is dat nu anders. Geregeld vangen we weer behoorlijk wat snoek, snoekbaars en prachtige baarzen. De basis hierin is wederom om alles zo simpel mogelijk te houden en gewoon op pad te gaan tijdens de productieve uurtjes. Meestal is dit nu nog steeds in de vroege ochtend en late middag tot schemer, waarbij het laatste de voorkeur heeft. Is de ochtend toch wel fris, dan is het middaguur de beste optie.
De herfst staat ook garant voor prachtige plaatjes
Ons kunstaas is klein te noemen, laten we zeggen maximaal 7 cm. Je kan het zo moeilijk maken als je wilt, maar gewoon wat simpele 2” en 3” grubs (twister staarten) zijn top op dit soort momenten in combinatie met lichte loodkopjes van 3-5 gram. Verder een paar type kleine shads, maar de Black Minnow in 7 cm en de Savage Gear 3D Sardine zijn de afgelopen sessies werkelijk dodelijk gebleken. Grote baarzen en erg veel snoeken vingen deze shadjes vaak al op tijdens het afzinken en werden compleet geïnhaleerd.
De Savage Gear 3D Sardine ook dodelijk op het zoete
- Geschreven door Bert Reinten
Tja zo heb je er niets te zoeken en zo is je zoon geëmigreerd en heb je er een vakantieadres bij en in dit geval is dat Salina Kansas USA. Nou stuurde mijn zoon Nick regelmatig foto’s van zijn leven daar en hierin liet hij zien regelmatig een hengeltje uit te gooien in de Smokey river en Lake Kanopolis waar die dan best wel een vissie wist te vangen. Helaas is in het land waar alles bigger en better zou moeten zijn de vis een beetje achter gebleven wat formaat betreft, in ieder geval in de regio waar zoonlief Nick woont gezien de foto’s die ik toegestuurd krijg want echt grote vissen zaten er niet bij of hij moet nog een paar stekken leren kennen waar wel grote vis te vangen is, ik kan me niet voorstellen dat het niet zo is namelijk.
Ik zou dus ook een dag mee gaan vissen tijdens deze vakantie en daarvoor had ik ook een reishengeltje ingepakt in de vorm van een Vibralock telescoop van 210 cm en werpgewicht van een gram of 15 waarop een oude stradic zijn werk kon doen. Eerst een vergunning kopen van 14$ voor 1 dag, wat materiaal en niet te vergeten een doosje wormen. Helaas zijn de hamburgers groter dan de doosjes wormen en zeker ook een stuk goedkoper maar goed, met een hamburger van je geen vis. Na de aankopen op pad voor een uurtje rijden in de dikke SUV wat natuurlijk ook al een mooie ervaring is en waarbij ik de omgeving mooi in me op kon nemen. Van de tornado die de dag hiervoor langs getrokken was viel niets te zien maar dat kwam omdat we ten Westen reden en de storm grote schade had aangericht ten Oosten van Salina en al was deze tornado geen Matthew, huis geheel verdwenen van de fundering en een vrachtauto op zijn kop in het land gaf ’s avonds wel een goed beeld op het journaal.
Na een klein uurtje rijden komen we bij Lake Kanopolis en kiezen de kant waar ze het water uit het meer spuien in de rivier de Smokey want zo weet zoonlief hier zetten ze ieder jaar een zooi forellen uit waar hij elk jaar als de vinnen bij is om er zijn deel van in de vriezer op te slaan. Soort van opening seizoen feestje. Nu begonnen wij aan de kant van het spui waar een lichte stroming stond en waar het water lekker in beweging was. 10 grams loodje, onderlijn met haak, worm erop en klaar.
Meteen na een paar minuten kwam het eerste meervalletje binnen en met 20 cm nou niet echt iets om een gat voor in de lucht te springen maar vis is vis. We krijgen achter elkaar beet maar de hele wormen worden van de forse haken geplukt zonder een vis te landen waardoor ik besluit een kleinere haak te kiezen en een nog lichter loodje van een gram of 5 en werp deze met de stroom mee en laat het liggen waar het ligt anders zit je snel vast tussen de stenen. Op dit haakje een stukje worm van een centimeter of 2 en nu kwam de ene na de andere vis binnen in de vorm van White bass en Wiper.
Door het verspelen van lijnen werd zoonlief een beetje geïrriteerd en dus verkaste we naar een poel ergens bovenstrooms en hier zag ik meteen een paar grotere vissen wegschieten en dat zouden best forellen geweest kunnen zijn want lang niet alle forellen worden weggevangen zegt Nick. Na nog een paar keer de vissen gezien te hebben durf ik te beweren dat het karpers zijn en geen forellen. De eerste ingooi is meteen raak want het lood heeft de bodem ( tis er maar een halve meter diep) nog niet geraakt of een Blue Gill heeft mijn worm te pakken. Dat is weer een nieuwe soort op mijn lijstje wat ik bij kan schrijven net als de White Bass en Wiper die ik in de stroming al gevangen had.