Verkeerstekens - Verboden en Geboden

Verkeerstekens.jpg

Verkeerstekens2.jpg

 

Geluidsseinen

slide_23.jpg

Op de forums die ik bezoek, kom ik regelmatig mensen tegen die een boot willen kopen maar door de bomen het bos niet meer zien maar ook omdat men geen ervaring heeft met (vis)boten. Vaak zoekt men iets waar je overal mee uit de voeten kunt en daar begint het want de ultieme boot bestaat niet. Ik heb inmiddels al 30 jaar ervaring met boten en heb er inmiddels vier gehad en zelf gevaren op een 110 meter 11 meter breed passagiersschip en olietanker dus varen kan ik wel. Ik ben begonnen met een plastic bakje waar ik met veel plezier op de meren in Almere heb gevist maar die echt te klein was voor twee personen.

Een Tabur Yak was dat en totaal ongeschikt als visboot maar voor fl 500,= kon je ook niet veel verwachten. Hierna kocht ik een Jon boot van 4.20 en dat was een visboot. Hiermee heb ik op zee gevist in Denemarken, op de rivier de IJssel, Gooimeer en noem maar op. 8 pk motor en planeren, overal te traileren want woog nog geen 100 kilo. Helaas lag deze jon erg laag op het water waardoor er met golven niet gevist kon worden op het grote water en ik trolde er alleen mee dus vooruit varend en dan kan er niet veel gebeuren. Mijn tweede boot was een Lund Rebel van 4.20. Een klasse hoger zowel in afwerking als in vrijboord. Met deze boot heb ik 10 jaar gedaan dus dat zegt wel iets over het plezier wat ik er van had en ook met een 15 pk vlot in planee te krijgen. Met deze boot heb ik golven van 4 meter hoog bedwongen in Denemarken met een storm maar "don't try this at home" zou ik zeggen. Ook begon ik te verticalen met deze boot en dat ging prima zolang de golven niet te hoog waren want ook dan kwamen ze over de spiegel.

Zoals ik het hierboven al zeg, het zijn dieptemeters en geen visvinders al kan je deze apparaten hier wel degelijk voor inzetten. Toch zal blijken dat je goed kunt vangen terwijl je geen vis op je scherm ziet en dat komt door het opbouwen van het beeld wat je ziet. Een dieptemeter heeft een transducer die een geluidsgolf produceert en die tegen objecten wordt teruggekaatst en weer wordt opgevangen door de transducer die de gemeten tijd van verzenden en ontvangen berekent en die weer omzet in centimeters die wij kunnen aflezen op het beeldscherm. Dolfijnen en vleermuizen gebruiken deze vorm van beeldvorming al eeuwen en kunnen er zeer nauwkeurig een prooi mee lokaliseren en dat is wat wij ook trachten te doen. Wil je echt serieus met je dieptemeter aan de gang, dan zal je eerst veel uren moeten varen om de bodemdiepten een beetje in kaart te brengen of je koopt gewoon een waterkaart met de dieptes erop. Vaar nu naar een veelbelovende stek en maak eerst een verkenning door het talud op verschillende manieren te benaderen zodat je een goed beeld krijgt van het geheel.