Zeeforellen blijven mij fascineren. Het ene moment sta je letterlijk 1000 worpen te maken voor men een teken van leven opvangt, het andere moment zitten ze vrijwel direct voor je neus. Nu heb ik door de jaren heen gemerkt dat wanneer er actieve zeeforel op de stek aanwezig dat zij vrij snel laten weten dat dit dan het geval is. Je krijgt dan onmiddellijk zachte tikjes op je kunstaas, volgers tot onder je hengeltop en uiteraard ook soms snoeiharde aanbeten. Om actieve forel op te sporen is een lepeltje vaak een vernuftig stukje gereedschap. Echter hebben veel lepels de nadeel dat het gewicht te dicht op de haak zit en wanneer men dus een forel haakt en deze besluit om te gaan springen, het gewicht van de lepel kunnen gebruiken om de haak te kunnen ontdoen. Het verlengen met splitringen kan dan helpen en is een oude bekende Deense truc, maar men kan ook een line-thru systeem inzetten. Het voordeel van line-thru is dat wanneer de forel zich wild gedraagt het gewicht juist wegglijdt van de bek en daardoor niet het gewicht kan gebruiken om los te komen. Ook dit is een oude Deense truc, maar onlangs heeft Savage Gear wel een heel mooi aasje op de markt gebracht waarbij deze techniek is toegepast, namelijk de 3D LT Stickle Blade. En laten zeeforellen nu stekelbaarsjes hoog op de menulijst hebben staan!

1s.jpg

De nieuwe LT Stickle Blade van Savage Gear

De eerste testen ermee in eigen land waren verbluffend, want tijdens deze eerste sessies werden de eerste zeeforellen er al mee gevangen. Nu heb ik een altijd al een zwak gehad voor koperrood kunstaas en zeker op forel, want op de ene of andere manier werkt dit toch als een magneet op deze vissoorten. Ook wit heb ik zeer goede ervaringen mee en dus is het niet verwonderlijk dat ik de eerste sessies juist deze twee kleuren heb ingezet. De actie is overigens mooi hectisch tijdens het draaien en een dwarrelende neergaande actie bij een spinstop. Dat laatste is erg belangrijk.

2s.jpg

Zowel forel als ik hebben een zwak voor koperrood

Na enkele volgers te hebben gehad op de witte variant, was het wel snel raak op de roodkoperen variant. Het systeem liet tijdens de dril zien dat het geheel ook echt werkte, want tijdens de diverse sprongen van de zeeforel schoof het aasje iedere keer keurig naar boven. Toen de forel in het landingsnetje lag schoot het dregje niet veel later los.

3s.jpg

Ook wit kan erg goed zijn

Na het behaalde succes, heb ik er nog een paar bij besteld. En ditmaal een paar kleinere varianten en de echte stekelbaars kleur waarbij zwart, diepblauw en felrode kleuren kenmerkend zijn.

4s.jpg

De echte stekelbaars imitatie

 

Wat een enorm bijkomend voordeel is, is dat er slechts twee varianten zijn en beiden zijn zeer compact. (Zee)forellen pakken maar al te graag klein aas. De 6 grams versies zijn 4,2 cm en de 10 grammers hebben een lengte van 5,2 cm. Ook is de absolute stelregel bij het vissen op forel; “vis nooit groter en/of zwaarder dan wat nodig is”. Kom je de dus weg met 6 gram, doe dit dan ook. Er zit in de verpakking overigens diverse gekleurde kraaltjes om de knoop richting de dreg te kunnen dempen. Gebruik deze zeer zeker ook, want de kans op lijnbreuk is na enige tijd aanwezig omdat het loden gewicht iedere keer hardnekkig stoot tegen de knoop. Of men een dreg inzet of enkele haak ligt in eigen handen. Ik had overigens toch weer meer succes met een dregje aangekleed met wat veertjes en flash en maar al te vaak lijkt dit te werken. Dit kan dus bijna geen toeval zijn. Een maatje #8 is dan voldoende, want het zijn immers relatief kleine aasjes.

5s.jpg

Veertjes voor extra aantrekkingskracht

Ook voor de Stickle Blade geldt gevarieerd binnen vissen. Pauzeer dus regelmatig, want maar al te vaak slaat de forel toe op de spinstop. Versnellen en van richting veranderen werkt ook erg goed. Het aasje staat op het moment hoog bovenaan in mijn favorietenlijstje en dus gaan wij er voorlopig lekker mee doorvissen. Wat ik overigens ook erg fijn vind van het aasje is dat je niet snel meer wisselt van kunstaas. De koude en soms barre omstandigheden aan zee doen mij laten besluiten mijn handschoenen niet uit te trekken en lekker met het vastgeknoopte aasje door te vissen. Probeer ze eens en zeer zeker niet alleen op (zee)forel, ook zal het een ware killer voor roofblei, zeebaars en diverse andere vissoorten zijn.

 

Groeten,

Marcel de Ruyter