Ik ben gek op het vissen met blade baits, want ze zijn erg veelzijdig en erg onderschat naar mijn mening. En in de praktijk hebben wij inmiddels al enige tijd weer aardig wat blades in gebruik en het blijken keer op keer gewoon zeer goede vangers te zijn. Zeker wanneer je snel actieve vis wil vangen en wanneer vis erg geconcentreerd zit blijkt een blade een perfect zoekmiddel te zijn. Je hoeft er namelijk niet zo netjes mee te vissen en het is dus eigenlijk gewoon een lekkere lompe techniek. Nu worden de meeste blades, of ook wel Metal Vibe baits genoemd, ingezet op roofvis zoals snoekbaars en baars omdat veel blades ook niet erg groot zijn. Nu zijn er reeds een aantal fabrikanten die grotere blades op de markt brengen, maar onlangs zag ik een exemplaar voorbij komen die toch wel degelijk mijn blik wist te vangen. Het betreft de Vibrating Predator van het Zweedse merk Svartzonker. Wat mij opviel was de lengte van de blades (12 cm) en zijn gewicht van 40 gram.

1.jpg

Nieuwe grote blade van Svartzonker

Aangezien deze blades hun herkomst vinden in Zweden mogelijk ontworpen voor de snoekvisserij, maar ook zie ik tal van andere mogelijkheden voor Nederland. Zo is het meerval vissen in Nederland een ware opmars aan het maken en zie ik blades als een stukje kunstaas die hierin een grote rol kunnen gaan spelen. Blades geven immers veel vibraties af en zijn zowel werpend, bij het trollen als verticaal in te zetten. Met een gewicht van 40 gram dus ook goed op dieper en stromend water in te zetten en dan kom je toch wel een beetje in het domein van de meerval. De actie van het stukje kunstaas is gewoon gelikt en het gebruiken van een stevige stok is noodzaak gezien het gewicht en heftige trillingen wat het kunstaas afgeeft. Je moet er immers ook nog de haak mee kunnen zetten! Bekijk onderstaande filmpje eens voor wat betreft de actie.

En dat de blade voor meerval geschikt is werd bevestigd toen ik Youtube afspeurde naar dit stukje kunstaas en tegen het volgende filmpje aanliep.

Hoppa!

Uiteraard zullen het voor snoeken en snoekbaarzen ook killers zijn. Ik heb er enkele laten overkomen uit Engeland (The Lurebox) en zal er snel mee gaan testvissen. De kosten waren hier ca. £ 7,99 (nog geen €9,00 p/stuk).

Ik zou zeggen ... probeer ze!

 

Marcel de Ruyter