Het vissen op zeeforel vind ik misschien wel één van de mooiste stijlen van vissen. Urenlang sta je soms met kunstaas te smijten zonder maar een teken van leven en dan uit het niets heb je een volger of keiharde aanbeet. De barre omstandigheden waarin je meestal staat is alles behalve prettig, maar de voldoening is zo groot als je dan toch beloond wordt met zo’n prachtige zilveren vis. En de spectaculaire drillen maken het al helemaal goed. Zeeforellen zijn wispelturige rovers en zeer onberekenbaar. Het is een moeilijke vis om te vangen, maar door aanpassingen van je materiaal en kunstaas kun je uiteraard één en ander wel makkelijker maken voor jezelf. Eén van die aanpassingen is het gebruik van het juiste kunstaas. Na enkele jaren gericht op zeeforel te hebben gevist in Nederland ben ik wel tot de conclusie gekomen dat de meeste zeeforellen die echt foerageren van de ondiepe delen van het water af komen. De Denen vissen al heel lang met kustwobblers op dit soort ondiepe delen en niet geheel zonder succes. Het voordeel van zo’n wobbler is dat ze ver te werpen zijn en relatief langzaam zinken. Toch echter vind ik de meest wobblers maar een matige actie hebben en om één of andere reden heb ik er weinig succes mee gehad. Anders geldt dit voor de nieuwe Savage Gear Horny Herring (What’s in a name?).

1.jpg

De nieuwe SG 3D HH80

De horny herring is te verkrijgen in 8 schitterende kleurtjes, in twee maten en dus in twee gewichten, namelijk in 13 gram voor de 8 cm versie en 23 gram voor de 10 cm versie. Nu lijkt dit vrij zwaar, maar in het water wegen de HH bijna niets en het mooiste is dat ze bij een spinstop (wat bij het zeeforelvissen erg belangrijk is) een langer zweef/dwarrelmoment hebben. Deze valt niet in één keer als een baksteen naar beneden, maar lijkt al zwemmend richting bodem te gaan om zich daar te verschuilen zoals een echte prooivis doet. Nu vis ik op zeeforel soms met kunstaasjes van amper 5 cm en ben hiermee ook erg succesvol en daarom vind ik de kleinste versie van 8 cm al aan de grote kant. Toch echter is het een kwestie van uitproberen en inzetten op de juiste momenten. Met name in de herfst wanneer de vis zich volvreet en in het voorjaar wanneer de haring zijn intrede doet, moet dit een juiste keuze zijn. En met de diverse gelikte kleurtjes moet er toch wel iets tussen zitten wat werkt. Met name de bruine en goudkleurige varianten vallen meestal wel in de smaak.

2.jpg

Verkrijgbaar in 8 en 10 cm en in 8 kleuren

Uiteraard zal de HH niet alleen geschikt zijn voor zeeforel, want wat te denken van zeebaars en roofblei?

3.jpg

Donkere kleuren doen het vaak erg goed

Wat ook erg mooi is, is dat de HH wordt geleverd met dreg en enkele haak. Zo kun je zelf een keuze maken. De enkele haak heeft bij mij eigenlijk wel de voorkeur omdat een goed gezette enkele haak de zeeforel wel doet landen, maar daarnaast kom je er ook minder snel mee vast te zitten. Ook zijn de “UV trigger dots” die in de buurt van de staart aangebracht zijn bijzonder te noemen. Dit hoeft natuurlijk niet altijd te werken, maar ik heb goede ervaringen met UV op het zoute water. In het volgende filmpje kun je de actie van HH zelf bewonderen.

Interesse? Hengelsport 2000 te Diemen-Zuid heeft ze op mijn verzoek speciaal besteld en zijn hier te verkrijgen dus..

 

Tot de volgende blikvangers.

 

Marcel de Ruyter