Vandaag de dag is de keuze in kunstaas reuze en met name in het zachte plastic vind je letterlijk bakken vol met allerlei verleidelijk rubber in de diverse hengelsportzaken. Maar heb je dit ook allemaal nodig? Nee in principe niet. Doorgaans vang je toch veel meer door je te beperken in het te kiezen kunstaas en hier langer mee door te vissen. Wel belangrijk is dat de gekozen shads ook wel passen bij de visserij die je gaat uitoefenen en gewoon goed werken wat betreft actie. Komt het op shads neer beperk ik mij persoonlijk slechts tot enkele modellen, maar één model die altijd sowieso meegaat is de Savage Gear 4play shad. Deze bestaan ook in een ‘ready to fish’ uitvoering waarbij het lood geïntegreerd is, maar ik zelf kies graag voor de losse variant waarin ik een jigkop kan plaatsen naar gewicht wat nodig is voor dat moment. Ik vis het liefste uiteraard altijd zo licht mogelijk en op niet al te diep water volstaat een jigkop van maximaal 5 gram. Is het water dieper en staat er bijvoorbeeld wat stroming gebruik ik een 10 tot maximaal 14 grams jigkop.

1M.jpg

Snoekbaarzen zijn helemaal gek op de 4plays van SG

Hoeveel snoek(baarzen) ik met 4plays heb gevangen? Geen idee meer, teveel! Met name in het voorjaar en hartje zomer is deze shad door zijn zeer bewegelijke staart een ware killer voor elke roofvis. Niet alleen op het zoete hoor, maar ook zeker op het zoute als je achter vriend zeebaars zit zijn de 4plays gewoonweg onverslaanbaar. De shads zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en in een aantal maten, maar persoonlijk gebruik ik de 7.2 cm en 8.5 cm versie. Vanzelfsprekend begin ik aan het begin van het seizoen met het kleinste model vanwege het aanwezige speldaas in het water.

2M.jpg

Zelfs kleine baarzen gaan vol voor de 8.5 cm versie

Vooral op de rivier heb ik er de afgelopen twee jaar enorm veel succes mee gehad. Wat betreft kleuren houd ik het simpel. Geel en groen zijn favoriet, maar wit werkt ook perfect.

3M.jpg

Felle kleurtjes doen het op de rivier goed

Wat ook erg fijn is van deze type shad is de inkeping op de buik. Deze inkeping is gemaakt om ‘weedless’ te vissen. Met name op lastige stekken met steenstort zoals aan zee bij het vissen op zeebaars of aan de rivier bij de kribvakken op snoekbaars een aardige manier om te voorkomen dat je alleen maar shads voorgoed gaat parkeren.

4M.jpg

Ook weedless te monteren

Wat op bovenstaande foto duidelijk is te zien is de grote dikke schoepstaart en inkepingen van de staartwortel die de staart extra soepel laten bewegen. Ik geef wel toe dat dit ook echt wel een shad is van momenten dat rovers wat actiever zijn, maar vrijwel altijd werkt op stromend water.

5M.jpg

De 4play geheel ingeslikt

Zoals eerder beschreven vis ik persoonlijk altijd zo licht mogelijk. Doel hiervan is om het zweefmoment langer te laten duren en met name als er speldaas in het water zit kan dit geheid meer aanbeten opleveren. Vis je met een dergelijke shad als de 4play in relatief helder water dan zul je zien wat het effect is. Het shadje zwemt als het ware vanzelf naar beneden en het is dus niet verwonderlijk dat je juist dan de aanbeten krijgt. De jigkoppen die ik hiervoor gebruik zijn altijd de koppen van Spro die slechts een weerhaakje hebben om de shad op de plaats te houden en geen verdikkingen op de steel waardoor de shad geheel uitscheurt na de nodige aanbeten te hebben gehad. Fijn van deze haak is dat deze ook nog eens uitbuigt bij het vastzitten, makkelijk is terug te buigen en een wijde bocht heeft zodat de kans op inhaken groter is.

6M.jpg

Ideale jigkop van Spro

Ook interesse? Hengelsport 2000 te Amsterdam (Diemen-Zuid) heeft ze allemaal net zoals de jigkoppen van Spro.

 

 Marcel de Ruyter