- Geschreven door Dennis Smit
In de nieuwste editie van Dé Roofvis (nummer 132 - juni/juli) werd hij al aangekondigd in een paginavullende advertentie, de Sakura Roll Kicker 180s. Een 18 cm lange langzaam zinkende Jointed Lipless Swimbait met een gewicht van 78 gram. Sakura (onderdeel van Sert) heeft met de nieuwe Roll Kicker met name voor snoek een zeer attractieve swimbait uitgebracht, die bestaat uit 4 hardplastic ABS delen en een brede schoepstaart die de Roll Kicker een krachtige en rollende actie mee moeten geven. Omdat het een lipless swimbait betreft zal de Roll Kicker bij uitstek in de bovenste waterlagen en in de buurt van waterplanten goed tot zijn recht komen.
De distributie naar de Nederlandse retailers komt binnenkort op gang, maar wij wisten er alvast één te bemachtigen die we binnenkort natuurlijk uitvoerig aan een praktijktest zullen onderwerpen.
De Sakura Roll Kicker 180s wordt in eerste instantie in 6 kleuren op de markt gebracht, in 2020 komen daar nog een aantal kleuren bij. Van links naar rechts, Bronze Perch, Aurora Minnow, Joss Pro, Bronze Tiger, Pearl White en Alburno Spain Special. Voor deze review ontvingen wij de uitvoering Bronze Perch, de baars staat in de Nederlandse wateren hoog op het menu van de snoek, wij zijn dus erg content met deze kleur.
Wat direct opvalt bij het uitpakken van dit attractieve stuk kunstaas zijn het extra montage-oog onder de kop en de set ratels in de body van het kunstaas die zelfs de meest trage roofvissen moeten overhalen tot een aanbeet. Door het aanbrengen van een addiotioneel verkrijgbaar peer-gewicht in het extra oog kan het kunstaas op diverse dieptes worden aangeboden. Onverzwaard zal de Roll Kicker normaliter zo'n 1-1,5 meter diep lopen.
Peer-gewicht verkrijgbaar in 4-18 gram
De Roll Kickeer is een veelzijdig kunstaas dat zowel trollend als werpend goed tot zijn recht komt, hij kan snel worden binnengevist waardoor een mooie flankende actie ontstaat en de ratels onder water goed te horen zullen zijn. De Roll Kicker zal bij een spinstop langzaam zinken, roofvissen die het aas volgen zullen de vluchtende 'vis' niet kunnen weerstaan en toeslaan. Deze veelzijdigheid maakt dat je niet heel veel aasjes bij je hoeft te hebben als je op pad gaat.
Ik kan niet wachten om dit stukje kunstaas in de praktijk te testen, met de temperaturen van nu moeten we echter even een pas op de plaats maken en de snoek met rust laten, de verwachtingen zijn in ieder geval goed. We komen snel met wat actie-foto's.
Groeten,
Dennis Smit
- Geschreven door Marcel de Ruyter
Zeeforellen blijven mij fascineren. Het ene moment sta je letterlijk 1000 worpen te maken voor men een teken van leven opvangt, het andere moment zitten ze vrijwel direct voor je neus. Nu heb ik door de jaren heen gemerkt dat wanneer er actieve zeeforel op de stek aanwezig dat zij vrij snel laten weten dat dit dan het geval is. Je krijgt dan onmiddellijk zachte tikjes op je kunstaas, volgers tot onder je hengeltop en uiteraard ook soms snoeiharde aanbeten. Om actieve forel op te sporen is een lepeltje vaak een vernuftig stukje gereedschap. Echter hebben veel lepels de nadeel dat het gewicht te dicht op de haak zit en wanneer men dus een forel haakt en deze besluit om te gaan springen, het gewicht van de lepel kunnen gebruiken om de haak te kunnen ontdoen. Het verlengen met splitringen kan dan helpen en is een oude bekende Deense truc, maar men kan ook een line-thru systeem inzetten. Het voordeel van line-thru is dat wanneer de forel zich wild gedraagt het gewicht juist wegglijdt van de bek en daardoor niet het gewicht kan gebruiken om los te komen. Ook dit is een oude Deense truc, maar onlangs heeft Savage Gear wel een heel mooi aasje op de markt gebracht waarbij deze techniek is toegepast, namelijk de 3D LT Stickle Blade. En laten zeeforellen nu stekelbaarsjes hoog op de menulijst hebben staan!
De nieuwe LT Stickle Blade van Savage Gear
De eerste testen ermee in eigen land waren verbluffend, want tijdens deze eerste sessies werden de eerste zeeforellen er al mee gevangen. Nu heb ik een altijd al een zwak gehad voor koperrood kunstaas en zeker op forel, want op de ene of andere manier werkt dit toch als een magneet op deze vissoorten. Ook wit heb ik zeer goede ervaringen mee en dus is het niet verwonderlijk dat ik de eerste sessies juist deze twee kleuren heb ingezet. De actie is overigens mooi hectisch tijdens het draaien en een dwarrelende neergaande actie bij een spinstop. Dat laatste is erg belangrijk.
Zowel forel als ik hebben een zwak voor koperrood
Na enkele volgers te hebben gehad op de witte variant, was het wel snel raak op de roodkoperen variant. Het systeem liet tijdens de dril zien dat het geheel ook echt werkte, want tijdens de diverse sprongen van de zeeforel schoof het aasje iedere keer keurig naar boven. Toen de forel in het landingsnetje lag schoot het dregje niet veel later los.
Ook wit kan erg goed zijn
Na het behaalde succes, heb ik er nog een paar bij besteld. En ditmaal een paar kleinere varianten en de echte stekelbaars kleur waarbij zwart, diepblauw en felrode kleuren kenmerkend zijn.
De echte stekelbaars imitatie
Wat een enorm bijkomend voordeel is, is dat er slechts twee varianten zijn en beiden zijn zeer compact. (Zee)forellen pakken maar al te graag klein aas. De 6 grams versies zijn 4,2 cm en de 10 grammers hebben een lengte van 5,2 cm. Ook is de absolute stelregel bij het vissen op forel; “vis nooit groter en/of zwaarder dan wat nodig is”. Kom je de dus weg met 6 gram, doe dit dan ook. Er zit in de verpakking overigens diverse gekleurde kraaltjes om de knoop richting de dreg te kunnen dempen. Gebruik deze zeer zeker ook, want de kans op lijnbreuk is na enige tijd aanwezig omdat het loden gewicht iedere keer hardnekkig stoot tegen de knoop. Of men een dreg inzet of enkele haak ligt in eigen handen. Ik had overigens toch weer meer succes met een dregje aangekleed met wat veertjes en flash en maar al te vaak lijkt dit te werken. Dit kan dus bijna geen toeval zijn. Een maatje #8 is dan voldoende, want het zijn immers relatief kleine aasjes.
Veertjes voor extra aantrekkingskracht
Ook voor de Stickle Blade geldt gevarieerd binnen vissen. Pauzeer dus regelmatig, want maar al te vaak slaat de forel toe op de spinstop. Versnellen en van richting veranderen werkt ook erg goed. Het aasje staat op het moment hoog bovenaan in mijn favorietenlijstje en dus gaan wij er voorlopig lekker mee doorvissen. Wat ik overigens ook erg fijn vind van het aasje is dat je niet snel meer wisselt van kunstaas. De koude en soms barre omstandigheden aan zee doen mij laten besluiten mijn handschoenen niet uit te trekken en lekker met het vastgeknoopte aasje door te vissen. Probeer ze eens en zeer zeker niet alleen op (zee)forel, ook zal het een ware killer voor roofblei, zeebaars en diverse andere vissoorten zijn.
Groeten,
Marcel de Ruyter
- Geschreven door Marcel de Ruyter
Ik ben gek op het vissen met blade baits, want ze zijn erg veelzijdig en erg onderschat naar mijn mening. En in de praktijk hebben wij inmiddels al enige tijd weer aardig wat blades in gebruik en het blijken keer op keer gewoon zeer goede vangers te zijn. Zeker wanneer je snel actieve vis wil vangen en wanneer vis erg geconcentreerd zit blijkt een blade een perfect zoekmiddel te zijn. Je hoeft er namelijk niet zo netjes mee te vissen en het is dus eigenlijk gewoon een lekkere lompe techniek. Nu worden de meeste blades, of ook wel Metal Vibe baits genoemd, ingezet op roofvis zoals snoekbaars en baars omdat veel blades ook niet erg groot zijn. Nu zijn er reeds een aantal fabrikanten die grotere blades op de markt brengen, maar onlangs zag ik een exemplaar voorbij komen die toch wel degelijk mijn blik wist te vangen. Het betreft de Vibrating Predator van het Zweedse merk Svartzonker. Wat mij opviel was de lengte van de blades (12 cm) en zijn gewicht van 40 gram.
Nieuwe grote blade van Svartzonker
Aangezien deze blades hun herkomst vinden in Zweden mogelijk ontworpen voor de snoekvisserij, maar ook zie ik tal van andere mogelijkheden voor Nederland. Zo is het meerval vissen in Nederland een ware opmars aan het maken en zie ik blades als een stukje kunstaas die hierin een grote rol kunnen gaan spelen. Blades geven immers veel vibraties af en zijn zowel werpend, bij het trollen als verticaal in te zetten. Met een gewicht van 40 gram dus ook goed op dieper en stromend water in te zetten en dan kom je toch wel een beetje in het domein van de meerval. De actie van het stukje kunstaas is gewoon gelikt en het gebruiken van een stevige stok is noodzaak gezien het gewicht en heftige trillingen wat het kunstaas afgeeft. Je moet er immers ook nog de haak mee kunnen zetten! Bekijk onderstaande filmpje eens voor wat betreft de actie.
En dat de blade voor meerval geschikt is werd bevestigd toen ik Youtube afspeurde naar dit stukje kunstaas en tegen het volgende filmpje aanliep.
Hoppa!
Uiteraard zullen het voor snoeken en snoekbaarzen ook killers zijn. Ik heb er enkele laten overkomen uit Engeland (The Lurebox) en zal er snel mee gaan testvissen. De kosten waren hier ca. £ 7,99 (nog geen €9,00 p/stuk).
Ik zou zeggen ... probeer ze!
Marcel de Ruyter
- Geschreven door Marcel de Ruyter
Elke sportvisser schaft vandaag de dag wel iets aan via het internet en zeker bepaalde zaken die in Nederland moeilijk of niet te verkrijgen zijn maken het erg interessant om te bestellen. Nu weet elke sportvisser inmiddels ook zijn weg te vinden op sites zoals, Ebay, Wish en Aliexpress en juist bij die laatste webshop liep ik tegen een tackle store aan genaamd Kingdom Fishing. Nu heb je Chinese kwaliteit en een betere Chinese kwaliteit en onder dat laatste kopje wil ik het kunstaas van Kingdom toch wel plaatsen. In hun webshop liep ik tegen jigheads aan met wel een hele speciale vorm en een losse Single Hook.
Kwaliteit van Kingdom
Hiermee creëer je niet alleen veel meer beweging, ook kom je er minder mee vast te zitten en is de keuze ook nog eens reuze waarmee je de haak gaat voorzien. Want ook al denk je direct aan een plastic worm of ander rubber aasje, wat dacht je van een dauw pier of dood visje?
De mogelijkheden zijn legio
Dit soort jigheads zijn erg geschikt om actief roofvis mee op te sporen zoals baars en snoekbaars. Je kunt ze lekker pitchen en je aasje goed laten bewegen zelfs op één plek net zoals een dropshot. Anders als veel vergelijkbare kopjes zit het bevestigingsoogje aan de voorzijde daar waar deze juist veelal in het midden zit. Een absolute pluspunt naar mijn mening, want op deze wijze wordt het kopje ook interessant om bijvoorbeeld werpend in te zetten op forel of roofblei.
Bewegelijk en interessant voor vele stijlen van vissen
Een doosje van drie kopjes kost je €3,18 - €3,56 afhankelijk van het gewicht. Je krijgt altijd een rode, blauwe en witkleurig kopje, waarvan de witte variant licht geeft. Deze kan je extra laten oplichten door er een lampje bij te houden. De gewichten die verkrijgbaar zijn; 3,5, 5.5, 7.5 en 10,5 gram. Persoonlijk vis ik graag licht en dus zijn de kopjes t/m 7.5 gram erg interessant. De 10,5 gram zou wel eens een mooie fireball vervanger kunnen zijn op dieper water.
Ik ga ze dit voorjaar eens uitvoerig testen, want voor baars zal dit een absolute topper zijn. Je kunt ze vinden op Aliexpress of via www.kingdomfishing.com
Marcel de Ruyter