Zeeforellen blijven mij fascineren. Het ene moment sta je letterlijk 1000 worpen te maken voor men een teken van leven opvangt, het andere moment zitten ze vrijwel direct voor je neus. Nu heb ik door de jaren heen gemerkt dat wanneer er actieve zeeforel op de stek aanwezig dat zij vrij snel laten weten dat dit dan het geval is. Je krijgt dan onmiddellijk zachte tikjes op je kunstaas, volgers tot onder je hengeltop en uiteraard ook soms snoeiharde aanbeten. Om actieve forel op te sporen is een lepeltje vaak een vernuftig stukje gereedschap. Echter hebben veel lepels de nadeel dat het gewicht te dicht op de haak zit en wanneer men dus een forel haakt en deze besluit om te gaan springen, het gewicht van de lepel kunnen gebruiken om de haak te kunnen ontdoen. Het verlengen met splitringen kan dan helpen en is een oude bekende Deense truc, maar men kan ook een line-thru systeem inzetten. Het voordeel van line-thru is dat wanneer de forel zich wild gedraagt het gewicht juist wegglijdt van de bek en daardoor niet het gewicht kan gebruiken om los te komen. Ook dit is een oude Deense truc, maar onlangs heeft Savage Gear wel een heel mooi aasje op de markt gebracht waarbij deze techniek is toegepast, namelijk de 3D LT Stickle Blade. En laten zeeforellen nu stekelbaarsjes hoog op de menulijst hebben staan!

1s.jpg

De nieuwe LT Stickle Blade van Savage Gear

De eerste testen ermee in eigen land waren verbluffend, want tijdens deze eerste sessies werden de eerste zeeforellen er al mee gevangen. Nu heb ik een altijd al een zwak gehad voor koperrood kunstaas en zeker op forel, want op de ene of andere manier werkt dit toch als een magneet op deze vissoorten. Ook wit heb ik zeer goede ervaringen mee en dus is het niet verwonderlijk dat ik de eerste sessies juist deze twee kleuren heb ingezet. De actie is overigens mooi hectisch tijdens het draaien en een dwarrelende neergaande actie bij een spinstop. Dat laatste is erg belangrijk.

2s.jpg

Zowel forel als ik hebben een zwak voor koperrood

Na enkele volgers te hebben gehad op de witte variant, was het wel snel raak op de roodkoperen variant. Het systeem liet tijdens de dril zien dat het geheel ook echt werkte, want tijdens de diverse sprongen van de zeeforel schoof het aasje iedere keer keurig naar boven. Toen de forel in het landingsnetje lag schoot het dregje niet veel later los.

3s.jpg

Ook wit kan erg goed zijn

Na het behaalde succes, heb ik er nog een paar bij besteld. En ditmaal een paar kleinere varianten en de echte stekelbaars kleur waarbij zwart, diepblauw en felrode kleuren kenmerkend zijn.

4s.jpg

De echte stekelbaars imitatie

 

Wat een enorm bijkomend voordeel is, is dat er slechts twee varianten zijn en beiden zijn zeer compact. (Zee)forellen pakken maar al te graag klein aas. De 6 grams versies zijn 4,2 cm en de 10 grammers hebben een lengte van 5,2 cm. Ook is de absolute stelregel bij het vissen op forel; “vis nooit groter en/of zwaarder dan wat nodig is”. Kom je de dus weg met 6 gram, doe dit dan ook. Er zit in de verpakking overigens diverse gekleurde kraaltjes om de knoop richting de dreg te kunnen dempen. Gebruik deze zeer zeker ook, want de kans op lijnbreuk is na enige tijd aanwezig omdat het loden gewicht iedere keer hardnekkig stoot tegen de knoop. Of men een dreg inzet of enkele haak ligt in eigen handen. Ik had overigens toch weer meer succes met een dregje aangekleed met wat veertjes en flash en maar al te vaak lijkt dit te werken. Dit kan dus bijna geen toeval zijn. Een maatje #8 is dan voldoende, want het zijn immers relatief kleine aasjes.

5s.jpg

Veertjes voor extra aantrekkingskracht

Ook voor de Stickle Blade geldt gevarieerd binnen vissen. Pauzeer dus regelmatig, want maar al te vaak slaat de forel toe op de spinstop. Versnellen en van richting veranderen werkt ook erg goed. Het aasje staat op het moment hoog bovenaan in mijn favorietenlijstje en dus gaan wij er voorlopig lekker mee doorvissen. Wat ik overigens ook erg fijn vind van het aasje is dat je niet snel meer wisselt van kunstaas. De koude en soms barre omstandigheden aan zee doen mij laten besluiten mijn handschoenen niet uit te trekken en lekker met het vastgeknoopte aasje door te vissen. Probeer ze eens en zeer zeker niet alleen op (zee)forel, ook zal het een ware killer voor roofblei, zeebaars en diverse andere vissoorten zijn.

 

Groeten,

Marcel de Ruyter

Ik ben gek op het vissen met blade baits, want ze zijn erg veelzijdig en erg onderschat naar mijn mening. En in de praktijk hebben wij inmiddels al enige tijd weer aardig wat blades in gebruik en het blijken keer op keer gewoon zeer goede vangers te zijn. Zeker wanneer je snel actieve vis wil vangen en wanneer vis erg geconcentreerd zit blijkt een blade een perfect zoekmiddel te zijn. Je hoeft er namelijk niet zo netjes mee te vissen en het is dus eigenlijk gewoon een lekkere lompe techniek. Nu worden de meeste blades, of ook wel Metal Vibe baits genoemd, ingezet op roofvis zoals snoekbaars en baars omdat veel blades ook niet erg groot zijn. Nu zijn er reeds een aantal fabrikanten die grotere blades op de markt brengen, maar onlangs zag ik een exemplaar voorbij komen die toch wel degelijk mijn blik wist te vangen. Het betreft de Vibrating Predator van het Zweedse merk Svartzonker. Wat mij opviel was de lengte van de blades (12 cm) en zijn gewicht van 40 gram.

1.jpg

Nieuwe grote blade van Svartzonker

Aangezien deze blades hun herkomst vinden in Zweden mogelijk ontworpen voor de snoekvisserij, maar ook zie ik tal van andere mogelijkheden voor Nederland. Zo is het meerval vissen in Nederland een ware opmars aan het maken en zie ik blades als een stukje kunstaas die hierin een grote rol kunnen gaan spelen. Blades geven immers veel vibraties af en zijn zowel werpend, bij het trollen als verticaal in te zetten. Met een gewicht van 40 gram dus ook goed op dieper en stromend water in te zetten en dan kom je toch wel een beetje in het domein van de meerval. De actie van het stukje kunstaas is gewoon gelikt en het gebruiken van een stevige stok is noodzaak gezien het gewicht en heftige trillingen wat het kunstaas afgeeft. Je moet er immers ook nog de haak mee kunnen zetten! Bekijk onderstaande filmpje eens voor wat betreft de actie.

En dat de blade voor meerval geschikt is werd bevestigd toen ik Youtube afspeurde naar dit stukje kunstaas en tegen het volgende filmpje aanliep.

Hoppa!

Uiteraard zullen het voor snoeken en snoekbaarzen ook killers zijn. Ik heb er enkele laten overkomen uit Engeland (The Lurebox) en zal er snel mee gaan testvissen. De kosten waren hier ca. £ 7,99 (nog geen €9,00 p/stuk).

Ik zou zeggen ... probeer ze!

 

Marcel de Ruyter

 

Elke sportvisser schaft vandaag de dag wel iets aan via het internet en zeker bepaalde zaken die in Nederland moeilijk of niet te verkrijgen zijn maken het erg interessant om te bestellen. Nu weet elke sportvisser inmiddels ook zijn weg te vinden op sites zoals, Ebay, Wish en Aliexpress en juist bij die laatste webshop liep ik tegen een tackle store aan genaamd Kingdom Fishing. Nu heb je Chinese kwaliteit en een betere Chinese kwaliteit en onder dat laatste kopje wil ik het kunstaas van Kingdom toch wel plaatsen. In hun webshop liep ik tegen jigheads aan met wel een hele speciale vorm en een losse Single Hook.

1.jpg

Kwaliteit van Kingdom

Hiermee creëer je niet alleen veel meer beweging, ook kom je er minder mee vast te zitten en is de keuze ook nog eens reuze waarmee je de haak gaat voorzien. Want ook al denk je direct aan een plastic worm of ander rubber aasje, wat dacht je van een dauw pier of dood visje?

2.jpg

De mogelijkheden zijn legio

Dit soort jigheads zijn erg geschikt om actief roofvis mee op te sporen zoals baars en snoekbaars. Je kunt ze lekker pitchen en je aasje goed laten bewegen zelfs op één plek net zoals een dropshot. Anders als veel vergelijkbare kopjes zit het bevestigingsoogje aan de voorzijde daar waar deze juist veelal in het midden zit. Een absolute pluspunt naar mijn mening, want op deze wijze wordt het kopje ook interessant om bijvoorbeeld werpend in te zetten op forel of roofblei.

3.jpg

Bewegelijk en interessant voor vele stijlen van vissen

Een doosje van drie kopjes kost je €3,18 - €3,56 afhankelijk van het gewicht.  Je krijgt altijd een rode, blauwe en witkleurig kopje, waarvan de witte variant licht geeft. Deze kan je extra laten oplichten door er een lampje bij te houden. De gewichten die verkrijgbaar zijn; 3,5, 5.5, 7.5 en 10,5 gram. Persoonlijk vis ik graag licht en dus zijn de kopjes t/m 7.5 gram erg interessant. De 10,5 gram zou wel eens een mooie fireball vervanger kunnen zijn op dieper water.

4.jpg

Ik ga ze dit voorjaar eens uitvoerig testen, want voor baars zal dit een absolute topper zijn. Je kunt ze vinden op Aliexpress of via www.kingdomfishing.com                                                                   

Marcel de Ruyter

 

 

 

Vorig jaar bij de meet & greet met Mads Grossel (The man himself) bij Hengelsport 2000 te Diemen had ik er al een glimp van mogen opvangen en daar is hij nu dan echt; De 3D Line-Thru Sandeel van Savage Gear. Dat deze mooi zou zijn had ik al verwacht, maar nu in mijn eigen handen ziet deze er nog beter uit. Wat een prachtige replica van een zandaal zeg!

1S.jpg

Ik koester nu al liefde voor de Line-Thru Sandeel

 

De Sandeel is er in drie gewichten en zes kleuren, maar ik beperk mij alleen tot de 12,5 cm versie in 19 gram, wat ik persoonlijk voor een zeeforel al een forse hap vind. Nu zullen (zee)forellen wel grotere prooien pakken, maar besef wel dat wij veelal in Nederland gericht vissen op zeeforel en zandaal is nu niet echt een standaard prooi in ons biotoop. In Denemarken kwamen wij wel zandalen tegen in de maag van zeeforellen zoals onderstaande foto aantoont. Vissen met de Sandeel op dit soort momenten kan alleen maar succesvol zijn aangezien ‘Match the Hatch’ hier vanzelfsprekend is.

2S.jpg

In Denemarken pakken ze soms alleen maar zandaal

Wij zullen de Sandeel de komende weken goed gaan testen en wel in de kleuren Black Ghost, Motor oil UV en Sandeel. Allen in 12,5 cm en 19 gram dus. Kleuren waar wij stuk voor stuk vertrouwen in hebben.

3S.jpg

Een prachtig stukje kunstaas voor de zoute rovers

Uiteraard zullen zeebaarzen dit stuk kunstaas ook niet schuwen en weet ik nu al dat die zeebaarzen echt de ‘Sjaak’ zullen zijn deze zomer :-)

4S.jpg

Net echt

Natuurlijk hoeft kunstaas niet altijd sprekend te lijken op de prooi, maar de actie is wel erg belangrijk. Bij de Sandeel is echt rekening gehouden met hoe deze zwemt en dat min of meer met de staart iets meer naar beneden en de kop iets meer omhoog. Het is niet voor niets dat wij daarom juist veel zeeforellen vangen op dit soort spinstoppen waarbij het kunstaas naar achteren glijdt.

5S.jpg

Zandalen zwemmen altijd een beetje laid back zeg maar :-)

Bekijk hieronder de video m.b.t. de Savage Gear 3D Lin-Thru Sandeel en zie met eigen ogen hoe levensecht deze 3D replica Sandeel zwemt.

Interesse in de 3d Sandeel, Hengelsport 2000 te Diemen heeft alle 6 kleuren in de 12,5 cm versies.

 

Marcel de Ruyter