Ik ben gek op het vissen met blade baits, want ze zijn erg veelzijdig en erg onderschat naar mijn mening. En in de praktijk hebben wij inmiddels al enige tijd weer aardig wat blades in gebruik en het blijken keer op keer gewoon zeer goede vangers te zijn. Zeker wanneer je snel actieve vis wil vangen en wanneer vis erg geconcentreerd zit blijkt een blade een perfect zoekmiddel te zijn. Je hoeft er namelijk niet zo netjes mee te vissen en het is dus eigenlijk gewoon een lekkere lompe techniek. Nu worden de meeste blades, of ook wel Metal Vibe baits genoemd, ingezet op roofvis zoals snoekbaars en baars omdat veel blades ook niet erg groot zijn. Nu zijn er reeds een aantal fabrikanten die grotere blades op de markt brengen, maar onlangs zag ik een exemplaar voorbij komen die toch wel degelijk mijn blik wist te vangen. Het betreft de Vibrating Predator van het Zweedse merk Svartzonker. Wat mij opviel was de lengte van de blades (12 cm) en zijn gewicht van 40 gram.

1.jpg

Nieuwe grote blade van Svartzonker

Aangezien deze blades hun herkomst vinden in Zweden mogelijk ontworpen voor de snoekvisserij, maar ook zie ik tal van andere mogelijkheden voor Nederland. Zo is het meerval vissen in Nederland een ware opmars aan het maken en zie ik blades als een stukje kunstaas die hierin een grote rol kunnen gaan spelen. Blades geven immers veel vibraties af en zijn zowel werpend, bij het trollen als verticaal in te zetten. Met een gewicht van 40 gram dus ook goed op dieper en stromend water in te zetten en dan kom je toch wel een beetje in het domein van de meerval. De actie van het stukje kunstaas is gewoon gelikt en het gebruiken van een stevige stok is noodzaak gezien het gewicht en heftige trillingen wat het kunstaas afgeeft. Je moet er immers ook nog de haak mee kunnen zetten! Bekijk onderstaande filmpje eens voor wat betreft de actie.

En dat de blade voor meerval geschikt is werd bevestigd toen ik Youtube afspeurde naar dit stukje kunstaas en tegen het volgende filmpje aanliep.

Hoppa!

Uiteraard zullen het voor snoeken en snoekbaarzen ook killers zijn. Ik heb er enkele laten overkomen uit Engeland (The Lurebox) en zal er snel mee gaan testvissen. De kosten waren hier ca. £ 7,99 (nog geen €9,00 p/stuk).

Ik zou zeggen ... probeer ze!

 

Marcel de Ruyter

 

Elke sportvisser schaft vandaag de dag wel iets aan via het internet en zeker bepaalde zaken die in Nederland moeilijk of niet te verkrijgen zijn maken het erg interessant om te bestellen. Nu weet elke sportvisser inmiddels ook zijn weg te vinden op sites zoals, Ebay, Wish en Aliexpress en juist bij die laatste webshop liep ik tegen een tackle store aan genaamd Kingdom Fishing. Nu heb je Chinese kwaliteit en een betere Chinese kwaliteit en onder dat laatste kopje wil ik het kunstaas van Kingdom toch wel plaatsen. In hun webshop liep ik tegen jigheads aan met wel een hele speciale vorm en een losse Single Hook.

1.jpg

Kwaliteit van Kingdom

Hiermee creëer je niet alleen veel meer beweging, ook kom je er minder mee vast te zitten en is de keuze ook nog eens reuze waarmee je de haak gaat voorzien. Want ook al denk je direct aan een plastic worm of ander rubber aasje, wat dacht je van een dauw pier of dood visje?

2.jpg

De mogelijkheden zijn legio

Dit soort jigheads zijn erg geschikt om actief roofvis mee op te sporen zoals baars en snoekbaars. Je kunt ze lekker pitchen en je aasje goed laten bewegen zelfs op één plek net zoals een dropshot. Anders als veel vergelijkbare kopjes zit het bevestigingsoogje aan de voorzijde daar waar deze juist veelal in het midden zit. Een absolute pluspunt naar mijn mening, want op deze wijze wordt het kopje ook interessant om bijvoorbeeld werpend in te zetten op forel of roofblei.

3.jpg

Bewegelijk en interessant voor vele stijlen van vissen

Een doosje van drie kopjes kost je €3,18 - €3,56 afhankelijk van het gewicht.  Je krijgt altijd een rode, blauwe en witkleurig kopje, waarvan de witte variant licht geeft. Deze kan je extra laten oplichten door er een lampje bij te houden. De gewichten die verkrijgbaar zijn; 3,5, 5.5, 7.5 en 10,5 gram. Persoonlijk vis ik graag licht en dus zijn de kopjes t/m 7.5 gram erg interessant. De 10,5 gram zou wel eens een mooie fireball vervanger kunnen zijn op dieper water.

4.jpg

Ik ga ze dit voorjaar eens uitvoerig testen, want voor baars zal dit een absolute topper zijn. Je kunt ze vinden op Aliexpress of via www.kingdomfishing.com                                                                   

Marcel de Ruyter

 

 

 

Vorig jaar bij de meet & greet met Mads Grossel (The man himself) bij Hengelsport 2000 te Diemen had ik er al een glimp van mogen opvangen en daar is hij nu dan echt; De 3D Line-Thru Sandeel van Savage Gear. Dat deze mooi zou zijn had ik al verwacht, maar nu in mijn eigen handen ziet deze er nog beter uit. Wat een prachtige replica van een zandaal zeg!

1S.jpg

Ik koester nu al liefde voor de Line-Thru Sandeel

 

De Sandeel is er in drie gewichten en zes kleuren, maar ik beperk mij alleen tot de 12,5 cm versie in 19 gram, wat ik persoonlijk voor een zeeforel al een forse hap vind. Nu zullen (zee)forellen wel grotere prooien pakken, maar besef wel dat wij veelal in Nederland gericht vissen op zeeforel en zandaal is nu niet echt een standaard prooi in ons biotoop. In Denemarken kwamen wij wel zandalen tegen in de maag van zeeforellen zoals onderstaande foto aantoont. Vissen met de Sandeel op dit soort momenten kan alleen maar succesvol zijn aangezien ‘Match the Hatch’ hier vanzelfsprekend is.

2S.jpg

In Denemarken pakken ze soms alleen maar zandaal

Wij zullen de Sandeel de komende weken goed gaan testen en wel in de kleuren Black Ghost, Motor oil UV en Sandeel. Allen in 12,5 cm en 19 gram dus. Kleuren waar wij stuk voor stuk vertrouwen in hebben.

3S.jpg

Een prachtig stukje kunstaas voor de zoute rovers

Uiteraard zullen zeebaarzen dit stuk kunstaas ook niet schuwen en weet ik nu al dat die zeebaarzen echt de ‘Sjaak’ zullen zijn deze zomer :-)

4S.jpg

Net echt

Natuurlijk hoeft kunstaas niet altijd sprekend te lijken op de prooi, maar de actie is wel erg belangrijk. Bij de Sandeel is echt rekening gehouden met hoe deze zwemt en dat min of meer met de staart iets meer naar beneden en de kop iets meer omhoog. Het is niet voor niets dat wij daarom juist veel zeeforellen vangen op dit soort spinstoppen waarbij het kunstaas naar achteren glijdt.

5S.jpg

Zandalen zwemmen altijd een beetje laid back zeg maar :-)

Bekijk hieronder de video m.b.t. de Savage Gear 3D Lin-Thru Sandeel en zie met eigen ogen hoe levensecht deze 3D replica Sandeel zwemt.

Interesse in de 3d Sandeel, Hengelsport 2000 te Diemen heeft alle 6 kleuren in de 12,5 cm versies.

 

Marcel de Ruyter

Het vissen op zeeforel vind ik misschien wel één van de mooiste stijlen van vissen. Urenlang sta je soms met kunstaas te smijten zonder maar een teken van leven en dan uit het niets heb je een volger of keiharde aanbeet. De barre omstandigheden waarin je meestal staat is alles behalve prettig, maar de voldoening is zo groot als je dan toch beloond wordt met zo’n prachtige zilveren vis. En de spectaculaire drillen maken het al helemaal goed. Zeeforellen zijn wispelturige rovers en zeer onberekenbaar. Het is een moeilijke vis om te vangen, maar door aanpassingen van je materiaal en kunstaas kun je uiteraard één en ander wel makkelijker maken voor jezelf. Eén van die aanpassingen is het gebruik van het juiste kunstaas. Na enkele jaren gericht op zeeforel te hebben gevist in Nederland ben ik wel tot de conclusie gekomen dat de meeste zeeforellen die echt foerageren van de ondiepe delen van het water af komen. De Denen vissen al heel lang met kustwobblers op dit soort ondiepe delen en niet geheel zonder succes. Het voordeel van zo’n wobbler is dat ze ver te werpen zijn en relatief langzaam zinken. Toch echter vind ik de meest wobblers maar een matige actie hebben en om één of andere reden heb ik er weinig succes mee gehad. Anders geldt dit voor de nieuwe Savage Gear Horny Herring (What’s in a name?).

1.jpg

De nieuwe SG 3D HH80

De horny herring is te verkrijgen in 8 schitterende kleurtjes, in twee maten en dus in twee gewichten, namelijk in 13 gram voor de 8 cm versie en 23 gram voor de 10 cm versie. Nu lijkt dit vrij zwaar, maar in het water wegen de HH bijna niets en het mooiste is dat ze bij een spinstop (wat bij het zeeforelvissen erg belangrijk is) een langer zweef/dwarrelmoment hebben. Deze valt niet in één keer als een baksteen naar beneden, maar lijkt al zwemmend richting bodem te gaan om zich daar te verschuilen zoals een echte prooivis doet. Nu vis ik op zeeforel soms met kunstaasjes van amper 5 cm en ben hiermee ook erg succesvol en daarom vind ik de kleinste versie van 8 cm al aan de grote kant. Toch echter is het een kwestie van uitproberen en inzetten op de juiste momenten. Met name in de herfst wanneer de vis zich volvreet en in het voorjaar wanneer de haring zijn intrede doet, moet dit een juiste keuze zijn. En met de diverse gelikte kleurtjes moet er toch wel iets tussen zitten wat werkt. Met name de bruine en goudkleurige varianten vallen meestal wel in de smaak.

2.jpg

Verkrijgbaar in 8 en 10 cm en in 8 kleuren

Uiteraard zal de HH niet alleen geschikt zijn voor zeeforel, want wat te denken van zeebaars en roofblei?

3.jpg

Donkere kleuren doen het vaak erg goed

Wat ook erg mooi is, is dat de HH wordt geleverd met dreg en enkele haak. Zo kun je zelf een keuze maken. De enkele haak heeft bij mij eigenlijk wel de voorkeur omdat een goed gezette enkele haak de zeeforel wel doet landen, maar daarnaast kom je er ook minder snel mee vast te zitten. Ook zijn de “UV trigger dots” die in de buurt van de staart aangebracht zijn bijzonder te noemen. Dit hoeft natuurlijk niet altijd te werken, maar ik heb goede ervaringen met UV op het zoute water. In het volgende filmpje kun je de actie van HH zelf bewonderen.

Interesse? Hengelsport 2000 te Diemen-Zuid heeft ze op mijn verzoek speciaal besteld en zijn hier te verkrijgen dus..

 

Tot de volgende blikvangers.

 

Marcel de Ruyter