Naar aanleiding van het stuk van Marcel over de Toby wil ik jullie iets vertellen over de technieken die je kunt gebruiken om lepels te vissen. Bedenk namelijk dat een stuk metaal een eind het water ingooien en vervolgens binnen draaien over het algemeen niet erg veel aanbeten op zal leveren. Je moet wel wat doen met je hengel en aas om de juiste actie te krijgen en vooral om de vis te laten aanbijten. We kunnen beginnen met de juiste keuze omdat niet elke lepel overal inzetbaar is dus je moet van te voren weten waar ga ik vissen en als het even kan ook waarop want een lepel voor snoek is doorgaans anders als een lepel voor baars.

1M.png

 

Kies voor ondiep water lepels die breed en licht van gewicht zijn of kies voor kleine lichte lepels zoals die Toby 7 gram die prima over een kleine meter diepte nog te voeren zijn. Wil je snoek vangen dan zou ik toch kiezen voor een breder blad en een stuk groter, snoekbaars zit graag bij de bodem dus een zwaardere wiervrije lepel en of enkele haak scheelt kosten. Soms moet je grote afstanden gooien en dan zijn lepels die het meeste gewicht voorin hebben geschikt zoals de lepels die veel in Denemarken worden gebruikt. Bedenk wel dat een lepel niet altijd uit metaal bestaat want er zijn ook kunststof lepels op de markt.. Ook wind en stroming spelen een rol want een lichte lepel tegen de wind ingooien gaat niet werken dus kies dan voor andere aassoorten zoals pilkertjes,  pluggen of loodkoppen met shads.

2M.png

De eerste techniek is bepalen wat je wil gaan doen, waar je het wil gaan doen, op wat je het wil gaan doen en of de omstandigheden goed genoeg zijn. Heb je dat voor jezelf bepaalt, zorg dan dat je  niet over één nacht ijs gaat en neem wat verschillende maten en gewichten mee en toch wat plugjes en shadjes want je weet maar nooit. Blijf niet hangen in een bepaalde manier van vissen als blijkt dat deze manier niets oplevert dan kan een verandering van aanbieding / aasjes plots wel vis in het net brengen ook al is het niet wat je graag zou willen vangen. Zo hebben kleine pilkertjes van 4 tot 7 gram onze dag wel eens gered met een leuke vangst aan Finten tijdens het zeebaarzen. Die zeebaarzen waren dus niet thuis. Zo ook gewone baarzen die de dag goed maakte op een groot meer toen bleek dat de snoekbaars niet thuis was.

3M.png

Hoe je nou een lepel moet vissen?? Dat is op zich best nog wel een kunst want je moet je aas aanvoelen en leren kennen anders haak je alleen de bodem en ben je snel klaar met die flauwe kul. Ten eerste raad ik je aan een mooi helder water te zoeken en een polaroid zonnebril. Nu maak je korte worpjes en kijk wat je lepel doet bij bepaalde binnen draai snelheid of val snelheid en door de haak eraf te halen kun je doorgaan tot de lepel op de bodem ligt zonder deze te verspelen. Wat je doet is je lepel leren kennen want de manier voor een lepel is een stop een go techniek waarbij je de lepel binnen draait en dan gewoon stoppen met draaien en met de top iets je lijn slap laten vallen. Dat is vaak het moment waarop de lepel gepakt wordt. Zo heb je lepels die als een baksteen naar beneden vallen, lepels die dwarrelen (Toby bv) en zelf lepels die een glijvlucht hebben van je af dus naar de vis toe.

Door je hengel hoog te houden kun je over nog ondieper water vissen maar ook over plantenbedden en laat maar vallen net voorbij dat lelieveld. Omdat je je aas hebt leren kennen kom je nu niet vast aan de bodem want door te tellen weet je ongeveer hoe diep je aas gaat. Tweede manier is om de lepel plots iets te versnellen en daarna direct weer te laten vallen als een vluchtend visje. Pas wel op dat je lepel niet rond gaat tollen want dan vis je te snel en vangt het kunstaas niet. Vooral belangrijk om hier op te letten wanneer het pittig stroomt. Je leest hierboven vooral dat je niet te eentonig te werk moet gaan maar afwisselend ook door te wisselen van lepel vergroot je je kansen en dat heeft te maken met het feit dat je er anders mee vist. Sneller of juist langzamer of dieper of juist ondieper maar neem dan wel een lepel die anders als diegene die je daarvoor gebruikte en niet alleen een ander kleurtje.

Lepels zijn erg gevoelig voor vuil en als er eenmaal een sliert groen aanhangt is de vangkracht ook meteen verdwenen en mede daardoor kiezen wij voor enkele haken die we voorzien van wat veertjes omdat we toch het gevoel hebben dat dit extra aanbeten oplevert terwijl juist dit de beweging niet beïnvloed, zeker bij onze zoute geschubte vriendjes werken die veertjes goed. Een rode flaptail is een goede aanvulling voor op het zoete water en dat is niet eens zo vreemd omdat veel vissen een rode/oranje staart hebben zoals onze ruisvoorn en baars. Waar we wel voor op moeten passen is dat hoe lichter en kleiner je lepel is hoe kleiner je speld en dunner je lijn moet zijn want die hebben veel invloed op het wapperen van een lepel. Door tijdens het binnen vissen af een toe een stop en go te maken dwarrelt je lepel dus naar beneden maar ook als je met de hengeltop korte tikken geeft verander je de loop van de lepel voor een moment. Dat even haperen van de actie is ook vaak het moment dat een vis toeslaat.

4M.png 5M.png

Ik hoop dat ik hiermee enige uitleg heb kunnen geven aan het vissen met lepels want het is en blijft een goed aas mits je er op de juiste manier mee vist. Goedkoop en onverwoestbaar.

 

Veel succes

Bert